La tempesta de pedra afecta més de 4.000 hectàrees de cultiu a l’Horta Sud i la Ribera Alta

Post també disponible en: Castellano

AVA-ASAJA estima que l’afecció aconseguix el 100% en hortalisses i fins al 80% en caquis, cítrics i fruiters d’os a Picassent, Alcàsser, Llombai i Catadau

Una tempesta de pedra va descarregar amb gran intensitat durant la matinada de dissabte a diumenge ocasionant importants danys sobre els cultius i les infraestructures agràries. Segons una primera estimació d’urgència de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la pedra va afectar una franja superior a les 4.000 hectàrees de cultiu en els termes de Picassent, Alcàsser, Llombai i Catadau.

El grau d’afecció és divers en funció de la zona, però en els pitjors casos arriba a la totalitat de la collita a les hortalisses de temporada i fins al 80% en explotacions de caquis, cítrics i fruiters d’os, segons adverteix AVA-ASAJA. Per la seua banda, els caquis i els cítrics (mandarines i taronges) es troben ara mateix en fase de floració i quallat dels primers fruits de la campanya que ve. De el total de la superfície afectada a Picassent i Alcàsser, aproximadament unes 2.000 hectàrees de caqui i cítrics han patit una defoliació important i la calamarsa ha causat danys significatius en la fusta dels arbres, el que podria incrementar la caiguda de fruits en els propers dies.

Quant als fruiters d’os, com l’albercoc, el préssec o la nectarina, la seua recol·lecció es troba bastant avançada i, per tant, la tempesta minva la producció d’aquelles varietats més tardanes. Un altre cultiu que també es veu afectat és el kiwi, els hivernacles a Picassent ja van ser durament colpejats durant la borrasca Glòria en el passat mes de gener. L’alvocat és una altra alternativa de cultiu amb prometedors resultats en termes de rendibilitat que, després d’aquest episodi de pedra, també s’ha vist afectat.

La tempesta es va desplaçar de sud a nord, descarregant les primeres pedres en els termes de Catadau i Llombai i pujant cap a Picassent i Alcàsser, on la pedra va formar rius blancs pels carrers de casc urbà.

En qualsevol cas, AVA-ASAJA reitera que encara és aviat per avaluar amb més precisió l’abast dels danys, ja que cal esperar uns dies per saber el perjudici perpetrat sobre els caquis i cítrics. L’organització agrària demana a Agroseguro que agilitze els peritatges en els camps sinistrats i a l’Administració ajudes fiscals per alleugerir les pèrdues sofertes. Sinistres com aquest posen de manifest la importància de contractar l’assegurança agrària. Per això, AVA-ASAJA reclama un augment de les partides pressupostàries que destina l’administració a la contractació de pòlisses a través de subvencions.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*