La Unió de la Ribera Alta denuncia que la proliferació de cítrics de Sud-àfrica s’enfonsa per tercer any consecutiu la campanya de varietats primerenques

Post també disponible en: Castellano

La Unió de Llauradors de la Ribera Alta denuncia que l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Sud-àfrica, sobretot i entre altres coses, ha arruïnat per tercer any consecutiu la campanya de varietats primerenques de cítrics a la comarca.

Els lineals de supermercats i botigues de la comarca han estat plens de cítrics de Sud-àfrica fins fa tot just uns dies. En contraposició a això, per posar alguns exemples, la mandarina Okitsu s’ha quedat en els arbres sense recol·lectar i la taronja Navelina té escasses operacions de compravenda i la major part d’elles a la baixa.

Els elevats costos de producció d’aquest tipus de varietats primerenques, sumades a la competència deslleial de Sud-àfrica i altres països del Con Sud, ocasionen any rere any greus pèrdues econòmiques als citricultors de la Ribera.

Aquestes pèrdues provoquen l’abandonament d’explotacions agrícoles i l’absència de relleu generacional, una caiguda de la renda per càpita a la comarca; així com un augment de l’atur i inestabilitat laboral en sectors que depenen de l’agricultura, com ara subministraments agrícoles, transports, magatzems de confecció de cítrics, maquinària agrícola, etc.

La Unió assenyala que a tot això cal afegir que la seguretat agroalimentària i fitosanitària d’aquestes importacions de cítrics extracomunitaris, és, com a mínim, dubtosa. Marc Ortiz, secretari comarcal de La Unió a la Ribera Alta, indica que “l’estricta legislació comunitària que han de complir els nostres agricultors, no s’aplica ni s’exigeix ​​a aquests països, per la qual cosa vam patir un clar greuge comparatiu”.

Davant d’aquesta situació, La Unió de Llauradors de la Ribera Alta exigeix ​​a la Generalitat Valenciana, al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ia la Comissió Europea que es doni prioritat a la producció de cítrics comunitaris i que s’exigeixin a les importacions de cítrics extracomunitaris les mateixes garanties alimentàries i fitosanitàries que s’exigeixen a les produccions comunitàries, així com aranzels compensatoris pels menors costos de producció d’aquests tercers països.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*