La Unió demanda clarificació en l’aprovació de la normativa que regularà la crema de residus agrícoles

Post també disponible en: Castellano

L’organització insisteix que les restes de poda agrícola no són un residu, sinó un subproducte de material vegetal que es gestiona en la mateixa explotació

La Unió Llauradora reclama una clarificació sobre la crema de residus agrícoles inclosa en el projecte de llei que regula la gestió de la nova Política Agrària Comuna (PAC) i que serà aprovat en el Congrés aquest dijous després del seu pas i aprovació pel Senat dimecres passat.

Una esmena transaccional, pactada al Senat pels Grups Parlamentaris Socialista, Esquerra Republicana, PNB i JxCat i el Democrático, estableix que no està permesa la crema de residus agrícoles excepte per a les xicotetes i micro explotacions agràries, és a dir per a la pràctica totalitat d’aquestes en la Comunitat Valenciana. Fins ací queda tot clar però no obstant això després inclou textualment que “No obstant això, (…), només podrà permetre’s la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola quan compten amb la corresponent autorització de l’òrgan competent de les Comunitats Autònomes, bé per raons de caràcter fitosanitari que no siga possible abordar amb una altra mena de tractament motivant adequadament que no existeixen altres mitjans per a evitar la propagació de plagues, bé a fi de previndre els incendis”.

En aquest sentit, l’única variació rellevant en relació amb l’article 27.3 de la Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats és que segons aquest article les autoritzacions per raons fitosanitàries havien de sol·licitar-se a títol individual a l’autoritat competent i ara s’entén, segons la literalitat de la redacció aprovada amb aquesta esmena, que l’autorització ha de ser emesa per l’autoritat autonòmica competent per cultiu i per la raó fitosanitària específica de cadascun d’ells .

Per aquest motiu, l’organització demanda que s’aclarisca la situació de com quedaran les cremes agrícoles a partir d’aquesta aprovació perquè l’esmena dona lloc a múltiples interpretacions, segons ha pogut constatar durant els últims dies. Així, demana que s’emeta una nota aclaridora perquè no existisquen errors interpretatius sobre les cremes.

La Unió considera que si s’interpreta que cal autoritzar les cremes per part de les comunitats autònomes cultiu per cultiu per raons fitosanitàries la burocràcia pot augmentar i ser interminable. Realitzar una normativa específica anual per cada comunitat autònoma i per a cada sector a l’hora d’efectuar les cremes suposa una major burocratització per a un sector com l’agrari que és essencial i que ja està sotmés a nombrosos condicionants en la seua activitat diària, com per exemple el compliment de Bones Condicions Agràries i Mediambientals que el pròxim període de la PAC, que s’inicia el pròxim 1 de gener, ja limitarà molt aquesta pràctica.

Carles Peris, secretari general de La Unió, exigeix que s’aclarisca tota aquesta situació i es faciliten els tràmits “perquè ja tenim exemples de burocratització com el que hem patit aquests últims anys amb la crema de la palla de l’arròs com perquè ara s’estenga el problema a la resta dels sectors. Les Administracions haurien d’estar al costat de les persones llauradores i ramaderes per a facilitar-los el treball, no per a complicar-lo”.

La Unió reitera que les restes de poda agrícola són un subproducte de material vegetal que es gestiona (crema o tritura) en la mateixa explotació i mai poden ser considerats com un residu que sí que queda subjecte obligatòriament al seu tractament posterior en una planta de gestió de residus.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*