La Unitat d’Esquena de l’Hospital de Manises va realitzar més de 650 cirurgies en 2023

Post també disponible en: Castellano

La Unitat de Raquis del departament de salut s’ha convertit en un referent nacional i internacional per les seues tècniques innovadores i mínimament invasives, que redueixen el temps de recuperació del pacient i el dolor de les intervencions

Especialistes de tota Europa acudeixen a l’Hospital de Manises per a formar-se en els nous tractaments de les malalties d’esquena 

Manises ha sigut reconegut dos anys consecutius amb el premi ‘TOP 20 Hospitals’ com el millor centre de Traumatologia d’Espanya

L’esquena és una de les estructures més importants del nostre cos, ja que actua com a sustentació i a més protegeix la medul·la espinal. No obstant això, també és una de les parts més maltractades en l’ús diari, especialment pels mals hàbits i les males postures. Tant és així que s’estima que el 80% de les persones patiran en algun moment de la seua vida dolors de lumbars o d’esquena, el 20% d’ells, crònics.

L’Hospital de Manises porta 15 anys millorant l’atenció de les lesions d’esquena des de la Unitat de Raquis, que es va posar en marxa l’any 2009 per a abordar de manera específica les malalties de la columna vertebral, tant les degeneratives com les traumàtiques. Aquest servei atén qüestions com les fractures vertebrals, les hèrnies discals o les deformitats com l’escoliosi o la cifosi, entre moltes altres, i tan sols l’any 2023 ha realitzat 659 intervencions. 

La Unitat de Raquis, liderada pel doctor Gerd Bordon ha convertit a l’Hospital de Manises en un centre referent nacional i internacional per al tractament de les malalties d’esquena, amb la posada en marxa de teràpies personalitzades i tècniques mínimament invasives i indolores per a tractar als pacients.

“Un dels passos més importants va ser la incorporació de les cirurgies mínimament invasives o microcirurgies, que acurten el temps de recuperació del pacient i a més són menys doloroses”, ha explicat el doctor Bordon. Així, ha indicat que les cirurgies clàssiques de columna consisteixen a separar el múscul de l’os per a poder arribar fins a la columna, i així poder col·locar implants o descomprimir els nervis, un procés que resulta altament dolorós.

“No obstant això, les noves tècniques que hem implantat a l’Hospital de Manises ens permeten preservar el múscul de l’esquena durant l’operació, ja que l’accés a la columna s’aconsegueix separant a poc a poc les làmines del múscul amb separadors xicotets”, ha detallat el cap de la Unitat de Raquis. 

“Això presenta importants avantatges, com la ràpida recuperació del pacient, l’estada hospitalària reduïda i l’augment de l’eficàcia en el tractament de les patologies derivades de la columna vertebral”, ha exposat Bordon. “A més, també evitem danyar teixits sans, i reduïm tant el dolor com les complicacions després de la intervenció”, ha incidit.

A més, Bordon detalla que a Manises també s’empren abordatges anteriors mínimament invasius per a la columna, que representen l’últim avanç en aquesta mena de cirurgies i permeten la revisió dels pacients intervinguts amb una agressió quirúrgica mínima.

“Gràcies a aquestes tècniques, hem pogut baixar la taxa d’infeccions al 0.47%, una xifra que millora fins i tot a les de clíniques de referència internacional, com és per exemple la Clínica Maig, que en comparació té una taxa d’infeccions d’aproximadament el 2%”, ha continuat Bordon. 

Igualment, el cap de la Unitat de Raquis ha explicat que l’èxit d’aquestes noves tècniques es compara molt favorablement amb les taxes que s’han publicat a nivell internacional, amb més d’un 93% dels pacients que milloren o milloren molt la seua clínica prèvia a la cirurgia.

D’aquesta manera, Bordon ha detallat que la Unitat ha realitzat més de 4.500 intervencions de columna en els 15 anys que porten en marxa, 659 d’elles en 2023. “Això suposa un augment respecte a les que es van realitzar en 2022, que van ser 551”, ha indicat.

Escola nacional i internacional

Les noves tècniques que s’han posat en marxa des de la Unitat de Raquis de l’Hospital de Manises, especialment els abordatges anteriors, han captat l’atenció dels professionals sanitaris tant a nivell nacional com internacional. Tant és així que l’Hospital de Manises serveix com a centre de formació per a cirurgians especialistes en les malalties d’esquena.

Des de 2015 fins ara, la mitjana de cirurgians que visiten la Unitat de Raquis de l’Hospital de Manises és de 23 a l’any, procedents de països com Suïssa, Alemanya, Anglaterra, Portugal, Polònia i fins i tot Nova Zelanda. “Professionals de tota Europa venen a conéixer les tècniques innovadores que apliquem a l’Hospital de Manises per a tractar les lesions de la columna vertebral”, ha destacat Gerd Bordon. 

Premi TOP 20 Hospitals

En aquest sentit, l’Hospital de Manises ha sigut reconegut dos anys consecutius amb el premi ‘TOP 20 Hospitals’ com el millor centre de Traumatologia d’Espanya, servei en el qual s’emmarca la Unitat de Raquis. Aquest guardó, que atorga tots els anys IQVIA Healthcare ha premiat a l’Hospital de Manises en 2022 i 2023 per les seues bones pràctiques i tècniques innovadores dins del servei. 

A més, l’Hospital de Manises ha arribat a desembre de 2023 sent un dels centres amb menor llesta d’espera de la Comunitat Valenciana per a una intervenció quirúrgica en Traumatologia. Concretament, Manises té una llista d’espera mitjana de 50 dies, mentre que la mitjana de la Comunitat Valenciana se situa quasi en el doble, 97 dies. 

“El nostre objectiu és continuar treballant per a cuidar de les persones. El premi TOP 20 Hospitals és un impuls per a fer les coses millor cada dia, per a continuar atenent els pacients amb els mateixos nivells de qualitat, excel·lència i accessibilitat. Com fem ja des de fa 15 anys”, ha explicat el gerent del departament de salut, Ricardo Trujillo.

En eixe sentit, des del seu naixement en 2009, el Departament de Salut ha consolidat un equip professional centrat en l’assistència sanitària segura i de qualitat, amb especialitats de referència com a traumatologia (premiat com a millor servei públic pels TOP 20), matern-infantil (Premis Best Spanish Hospital Awards BHS) o bariátrica, entre altres. A més, ha obtingut de nou el tercer lloc en la qualificació de centres de la Comunitat amb millors indicadors de reputació hospitalària i qualitat assistencial, segons Merco.

L’Hospital de Manises és el centre sanitari públic amb més àrees acreditades per diferents normes de qualitat segons el Registre Autonòmic de Certificacions en Qualitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Així, el centre compta amb la màxima acreditació QH que ha atorgat IDIS en 2020. El Departament de Salut de Manises és l’únic que té tots els seus centres de salut certificats amb l’ISO 9001:2015 i amb l’ISO 14001:2015. És a més un dels deu hospitals d’Espanya més compromesos amb l’acció climàtica. Així ho ha reconegut Ecodes. Des de 2013, l’Hospital de Manises ha aconseguit anar reduint les seues emissions de carboni un 67% i reduir notablement els seus principals consums energètics, establint com una altra de les seues prioritats el respecte i cura del seu entorn.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*