La verema valenciana recupera el seu calendari tradicional a retardar 15 dies amb excel·lent qualitat

L'última adversitat climàtica va tenir lloc divendres en forma de tempesta de pedra que va castigar fins al 80% del raïm en 1.500 hectàrees a la comarca Utiel-Requena.
L'última adversitat climàtica va tenir lloc divendres en forma de tempesta de pedra que va castigar fins al 80% del raïm en 1.500 hectàrees a la comarca Utiel-Requena.
L'última adversitat climàtica va tenir lloc divendres en forma de tempesta de pedra que va castigar fins al 80% del raïm en 1.500 hectàrees a la comarca Utiel-Requena.
L’última adversitat climàtica va tenir lloc divendres en forma de tempesta de pedra que va castigar fins al 80% del raïm en 1.500 hectàrees a la comarca Utiel-Requena.

Els viticultors valencians tornaran aquesta campanya a recollir el raïm en les dates d’abans -principalment a mitjan setembre- recuperant així el calendari tradicional després de diversos anys d’avenços continuats a causa del clima. Segons l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la verema reunirà una excel·lent qualitat i una producció global a la Comunitat Valenciana similar a la mitjana de l’última dècada.

La comarca d’Utiel-Requena, principal zona productora de raïm a la regió, patirà una sensible minva en les vinyes de la varietat majoritària Boval a causa dels efectes de la pansiment fisiològica que va venir provocada pels episodis bruscos de fred. No obstant això, la collita més prometedora dels últims temps en altres varietats com Ull de llebre, Garnatxa o Macabeu (destinada aquesta última a l’elaboració de cava) compensaran el descens de la Boval i situaran l’aforament total en uns nivells semblants a la mitjana històrica, és a dir, al voltant dels 200 milions de quilos.

Les estimacions efectuades per AVA-ASAJA a altres comarques valencianes, com la Foia de Bunyol, la Ribera, la Costera o la Vall d’Albaida, alberguen unes perspectives similars i fins i tot millors. Tant és així que en algunes zones es preveu un increment de la collita del 10 al 30%, si bé l’evolució de les pluges en aquest tram final de l’estiu serà determinant per a confirmar aquesta tendència. En línies generals, AVA-ASAJA calcula la collita valenciana de raïm en unes xifres properes als 300 milions de quilos.

“Setembre torna a ser el mes de la verema -explica el responsable de la sectorial del Vi d’AVA-ASAJA, José Luis Robredo-. No cal preguntar-se el per què aquest any anem endarrerits, sinó per què en els anys passats anàvem tan avançats “. Pel que fa a les previsions de collita, Robredo matisa que “mentre que en bona part d’Espanya les pluges primaverals van deixar enrere definitivament la sequera, en molts vinyes de la Comunitat Valenciana encara patim un greu dèficit de precipitacions i estem contínuament mirant al cel per veure quanta pluja cau o si succeeixen més adversitats climàtiques abans que acabi el procés de maduració del raïm “.

Pedra

En efecte, al llarg de la present campanya s’han succeït múltiples sinistres derivats del fred, la calor i la pedra que han afectat el raïm en diverses comarques valencianes. L’últim exemple va succeir divendres passat quan una intensa tempesta de pedra va colpejar unes 1.500 hectàrees de vinya a la comarca Utiel-Requena. Els termes municipals més afectats van ser Utiel (Les Cases, Les Coves i dels Corrals), Caudete de les Fonts i Venda del Moro. El grau d’afectació va ser variable i arribar a aconseguir el 80% de la producció en les Cases d’Utiel i la pedania de Pedriches a Venta del Moro.

Preus

A la calor de les estimacions favorables de producció que es preveu tant en el conjunt d’Espanya com en altres països com França i Itàlia, els viticultors temen que els operadors comercials tractin d’imposar una tendència a la baixa dels preus en origen. No obstant això, des AVA-ASAJA es recorda que la campanya començarà amb els cellers pràcticament buides, sense estocs d’anys anteriors, i que l’oferta perfectament podrà ser assumida per la demanda mundial de vi espanyol que no deixa de créixer i conquerir mercats.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*