L’Ajuntament de Bunyol conclou les I Jornades de Memòria Històrica i Democràtica els dies 19, 20 i 21 de maig

Post també disponible en: Castellano

Aquestes jornades, que coincideixen amb el 90é Aniversari de la proclamació de la II República, comptaran amb diferents actes, des d’exposicions a presentacions de llibres i actes en els quals es tractarà sobre les fosses de Paterna i la repressió franquista des de la postguerra fins al final de la dictadura.

El regidor de l’Ajuntament de Bunyol, Carles Xerri, recorda que en aquestes jornades el Consistori commemora el 90é Aniversari de la proclamació de la II República, “una fita històrica amb el qual la immensa majoria de la corporació municipal ens identifiquem i reconeixem, com una de les experiències d’organització política i social que més avanços va aconseguir en la història d’Espanya”. 

Segons Xerri, i així ho va comentar a la fi d’abril abans de la inauguració d’aquestes jornades, que tenen com a objectiu el posar en valor i donar a conéixer a la població en primer lloc als homes i dones que pel seu compromís en defensa dels valors democràtics i les llibertats, així com per la seua ètnia, orientació sexual o altres, van patir les dures conseqüències de la marginació, l’exili, les tortures i fins i tot la mort.

Aquestes jornades formen part del compromís d’aquest Ajuntament per treballar conjuntament amb el moviment memorialista del País Valencià en una perspectiva i orientació clara, que és la de treballar en la cerca de la veritat, la justícia i la reparació i les garanties de no repetició per a totes les víctimes del feixisme i la dictadura com un exercici necessari de recuperació de la història silenciada de tantes persones que van lluitar i van defensar els somnis de llibertat i justícia social.

Els actes programats, que s’estan celebrant a la Sala El Mercat continuen la setmana pròxima, concretament el dimecres, dijous i divendres. El dimecres 19 de maig a les 18.30h es presentarà el llibre “Valencianes i Valencians deportats en els camps Nazis” d’Adrián Blas Mínguez Anaya. 

L’endemà, el dijous 20, a les 17h es presentarà i s’entregaran els premis dels projectes de memòria democràtica de l’alumnat de l’IES Foia de Bunyol. Aquest acte serà a les 17h. Juncal Carrascosa, Alcaldessa de Bunyol, els farà lliurament del premi al projecte anomenat “La nostra Història VIVA”. 

L’edil Bunyolense Carles Xerri recorda que el projecte de Memòria Històrica de l’IES La Foia de Bunyol es va iniciar en el curs escolar 2017-2018. Va començar sent un projecte en el qual l’alumnat recollia testimoniatges per a posteriorment realitzar una representació dramatitzada. En el curs 2018-2019, el projecte es va ampliar i els alumnes/as van realitzar un treball de recerca sobre un tema i després la representació dramatitzada d’aquest. Any rere any fins al curs actual, els temes tractats en els treballs han sigut: la deportació, la repressió i l’exili interior i exterior patits a la comarca de la Foia de Bunyol. 

A l’octubre passat, el centre va presentar el projecte als Premis de la Diputació de València i van obtindre el primer premi en el Concurs de Memòria Històrica. Diuen des d’aquest centre educatiu: “ens ha motivat per a continuar desenvolupant aquest treball que tant ens està aportant. Aquest curs escolar hem afegit a aquests temes, la creació d’una Ruta Intercomarcal que, en col·laboració amb els ajuntaments, ens porte a senyalitzar amb cartelleria i codis QR diferents llocs que han sigut significatius en la història del nostre passat més immediat”. 

Després del lliurament del premi i presentació d’aquest projecte es desenvoluparà l’acte anomenat Les Missions de la Memòria, la repressió durant la Dictadura franquista des de la postguerra a la transició: La lluita per la veritat, la justícia i la reparació. 

L’endemà, el divendres 21 de maig, també a aqueixa mateixa hora, es presentarà el llibre “La violència política contra les dones (1936-1953)” El cas de la privació de llibertat a la província de València, d’Antonio Simó Rosaleny i Ricard Camil Torres.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*