Post també disponible en: Castellano
La sala d’actes de la Fundació cajacheste ha acollit la presentació del llibre Xest en pandèmia, la superació d’un poble, una obra escrita per Teodoro Vallet Sánchez sota la coordinació de Teodoro Vallet Pastor, per encàrrec de l’Ajuntament de Xest, per a recopilar diferents experiències en el marc de la pandèmia de la COVID-19.
L’alcalde de Xest, José Morell, va ser l’encarregat d’obrir l’acte, celebrat dissabte passat, 11 de març, posant en valor el treball realitzat per una comissió creada per a materialitzar el llibre. “Vull destacar el treball dels integrants de la Comissió COVID-19 pel treball que han realitzat: Carmen Delgado, Raúl Mota i la família Vallet-Sánchez. Ells, a més, van fer aquest llibre en un moment d’una certa incertesa personal que afortunadament s’ha superat i això li ha donat una certa intensitat a la redacció del llibre. Teo Vallet Sánchez ha sigut el redactor principal i ha realitzat la major part de les entrevistes, el seu pare s’ha encarregat de realitzar alguna de les entrevistes, ha seleccionat les imatges i coordinat tot el projecte. I la seua mare, Mar Sánchez, ha realitzat un excel·lent pròleg que posa en situació aquest llibre”.
Durant la seua intervenció, l’alcalde va exemplificar algunes de les vivències recollides en el llibre i va enaltir el treball realitzat per l’equip sanitari del Centre de Salut, Protecció Civil, Policia Local, la brigada municipal, els centres educatius i diferents associacions locals. “El llibre és també un homenatge als morts i a les seues famílies. També és un reconeixement per als qui van afrontar la pandèmia des de primera línia”, afirmava Morell. “Des de la meua posició com a alcalde estic involucrat en el succeït durant aquests anys i puc dir que, malgrat les dificultats, a Xest vam ser capaces de sobreposar-nos amb un comportament exemplar. La quantitat de mostres de solidaritat havia d’estar en aquest llibre”.
Orígens del projecte i pròxima exposició de fotografies
Morell va explicar que la redacció del llibre respon a una necessitat de donar testimoniatge al viscut a Xest durant la pandèmia. “En aquell moment no sabia com donaríem forma a aquest testimoniatge, però preventivament vaig anar recopilant imatges del gabinet de premsa i vaig demanar expressament a Luis Ibáñez que anara realitzant fotografies. Després també demanem imatges a persones que són aficionades o professionals de la fotografia, com César, de Estudi73; Mª Paz o Diego Tarín, entre altres persones. Una vegada passada la fase més aguda, vaig tindre una reunió amb la comissió per a concebre com anàvem a donar forma al testimoniatge. Primer vam fer una gala d’homenatge titulada Gràcies Xest per a totes les persones que havien tingut alguna cosa a veure amb la gestió o les conseqüències de la pandèmia. Després va haver-hi altres específiques per a sanitaris, brigada, món educatiu, l’Associació Musical La Lira, etcètera. En segon lloc concebem el llibre que hui es presenta i, finalment, es va pensar a realitzar una exposició de fotografies en diferents punts de la localitat. Per això a partir de la setmana vinent es podran veure en la plaça Doctor Cajal, en la plaça II República i en la plaça del Mercat”, apuntava l’alcalde.
Contingut del llibre
El coordinador del projecte, Teodoro Vallet Pastor, va disculpar la presència del seu fill i va projectar un vídeo en el qual l’autor es dirigia al públic per a parlar sobre l’experiència de redactar l’obra. “L’he viscuda com un privilegi. Quan Jose em va proposar fer el treball de camp primer em vaig sentir aclaparat perquè intuïa que calia deixar que les persones em contaren relats; alguns optimistes, però altres bastant durs. Però després ho vaig veure com un repte, perquè en aquests temps d’immediatesa, justament crec que falta fomentar l’escolta a l’altre; i amb aquest projecte he pogut trobar-me amb gent de sis generacions diferents i poder aprendre i adonar-me que junts podem avançar més. Aqueix sentiment de cura i de generositat està en el nostre ADN com a poble”, manifestava Teodoro Vallet Sánchez.
Tot seguit, Teodoro Vallet Pastor, va desgranar l’estructura del llibre, dividit en diverses temàtiques: la resposta sanitària, persones afectades i les seues famílies, seguretat, economia, educació, cultura, oci i festes; i la unió d’un poble enfront del virus. Així mateix, va destacar la participació en el projecte de Mar Sánchez Verduch, Amparo Haro Cortés, Ana Bonilla Más, Noah Higón Bellver, Isabel Rodrigo Montsó i José María Mira Quilis. “Amb aquest equip i amb una totalitat d’unes 50 entrevistes es van cobrir 12 àrees de la societat chestana”, subratllava.
L’acte va finalitzar amb un minut de silenci dedicat a totes les persones afectades per la COVID-19.
Be the first to comment