L’Ajuntament rep la presentació del projecte mediambiental “Ciutat 11” per part de l’alumnat del CEIP Francisco Giner dels Rius i Creu Roja

Post també disponible en: Castellano

Divendres passat, 3 de juny, el saló de plens de l’Ajuntament va acollir l’exposició de diverses propostes de conscienciació amb el Medi Ambient dutes a terme per alumnat de 5é i 6é de Primària del CEIP Francisco Giner dels Rius, en el marc del projecte Ciutat 11, coordinat al costat de Creu Roja Xest, amb la col·laboració de l’Ajuntament. La iniciativa és finançada per la convocatòria de la Generalitat “Educació per a la ciutadania global”.
El projecte persegueix sensibilitzar a l’alumnat a través de l’observació dels possibles problemes que puguen sorgir al seu voltant, per a identificar-los i poder actuar davant ells; d’aquesta manera se’ls consciencia sobre la importància del govern local a l’hora de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a l’Agenda 2030. 
Ciutat 11 es va iniciar abans de la pandèmia, però es va detindre en declarar-se l’estat d’alarma. L’activitat es va reprendre durant aquest curs 2021-2022 i ha arribat a la seua fi amb el terme del curs escolar. 
En l’acte van participar, en representació de l’equip de govern, l’alcalde, Jose Morell, i els regidors i les regidores Mª Ángeles Llorente, José Vicente Guijarro, Francisco Llorens, David Pujals i Talía Roselló. Els i les edils van escoltar la informació que va exposar l’alumnat, van prendre nota de totes les propostes recaptades durant aquests mesos i van explicar quins d’elles ja estaven en procés i quina era la viabilitat per a dur a terme la resta de les presentades. Accions per a la conservació d’espais naturals, un ecoparc més pròxim, sensibilitzar davant incendis, instal·lar plaques solars en edificis públics, la creació de museus del vi, de l’esperanto o de motociclisme; o disposar d’un e-bo per a reduir costos de vehicles elèctrics, van ser algunes de les idees exposades pels alumnes i l’alumnes.
“Els participants s’han pres molt de debò aquesta activitat. Cal destacar el seu compromís i serietat a l’hora d’exposar el projecte, així com la gran labor que han realitzat les seues professores”, ha afirmat Raimundo Tarín, per part de Creu Roja. “Tota la visió crítica que han anat adoptant durant el transcurs del projecte va ser posada en comú amb el propi Ajuntament. Aquest acostament alumnes-governe és molt útil, ja que, d’aquesta manera, els més joves estan ajudant al seu poble d’una forma activa i, per tant, podem dir que les expectatives d’aquesta iniciativa s’han complit”.
A més del CEIP Francisco Giner dels Rius, han participat en aquest projecte altres 9 centres de la Comunitat Valenciana. Per part de Creu Roja, s’han visitat els col·legis una vegada al mes, per a així poder guiar a l’alumnat en l’activitat. I en el cas del Giner dels Rius, es van aplicar hores lectives per a la investigació, així com per a realitzar eixides a diferents punts del poble.
Durant les primeres classes es va explicar què és l’Agenda 2030 i quin paper juguen els ODS en ella. “En aquest moment, els alumnes i alumnes es van convertir en detectius, investigant diferents aspectes en la seua localitat”, apuntava la tècnica de Creu Roja que coordina el projecte a València, Raquel Marín.
Després de l’èxit de Ciutat 11, la seua continuïtat està assegurada. Des de Creu Roja es plantegen abordar les següents fases del projecte introduint millores i idees renovades.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*