Les cooperatives valencianes aborden amb la nova Consellera d’Agricultura diversos assumptes d’interés per al sector

Post també disponible en: Castellano

El consell rector de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana ha rebut en el matí de hui la visita de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, i del secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes.
La trobada, sol·licitat per Federació immediatament després de la presa de possessió de la nova responsable del departament agrari de la Generalitat, ha permés que Navarro es familiaritze amb les magnituds i la rellevància del sector cooperatiu agroalimentari valencià, i ha servit per a posar sobre la taula alguns assumptes claus de l’actualitat del sector.
Amb perspectiva de futur, el president de Federació, Cirilo Arnandis, ha traslladat a la consellera la importància de comptar amb una llei pròpia d’Integració Cooperativa, que permeta donar resposta a les necessitats del sector en l’àmbit autonòmic. Si bé en l’actualitat existeixen ajudes per a la integració cooperativa, la proposta de Federació és traslladar a l’àmbit exclusivament valencià els beneficis propis de la LICA per a les entitats que es beneficien d’ella, que en la llei estatal han de pertànyer almenys a dues Comunitats Autònomes diferents per a optar a percebre les ajudes que contempla.
Els responsables del sector cooperatiu també han traslladat a la consellera i al secretari autonòmic la preocupació existent per la proposta de modificació del Reglament d’Ús Sostenible de Productes Fitosanitaris, que catalogaria la pràctica totalitat de la Comunitat Valenciana com a zona sensible i impediria l’ús de les matèries actives actualment permeses, que són necessàries per a fer front a plagues i malalties dels cultius i per a mantindre la productivitat i competitivitat de l’agricultura valenciana.
Arnandis ha traslladat als màxims responsables del departament agrari de la Generalitat el compromís del sector cooperatiu amb els processos de digitalització i tecnificació de l’activitat, si bé ha incidit en la necessitat de reforçar a través de diferents accions aqueixa tecnificació a nivell de parcel·la i en la importància que l’activitat agrària siga rendible perquè aquests processos es puguen desenvolupar amb garanties: “si no és així, podem quedar-nos amb un camp tecnificat però sense agricultors que puguen viure del desenvolupament de la seua activitat”, ha assegurat.
El consell rector de Cooperatives Agro-alimentàries ha aplaudit el compromís del Govern autonòmic amb l’assegurança agrària, i ha traslladat a la consellera la necessitat de continuar treballant perquè les línies i cobertures de l’assegurança s’adeqüen a la realitat actual del camp, a les necessitats dels agricultors i als reptes que suposa el canvi climàtic. En aquesta qüestió, també s’ha incidit en la importància de la pòlissa associativa per a fer que les assegurances arriben a través de les cooperatives a la màxima quantitat d’agricultors i agricultores possible.
Finalment, també s’ha abordat la situació respecte a diferents plagues i malalties, s’ha actualitzat l’estat d’afecció dels cultius afectats per elles, i s’han posat en valor les accions desenvolupades per Federació, per delegació de la Conselleria, per a fer front a casos com els del chilo en l’arròs, la mosca de l’olivera o l’arna del ram en vinya.
Per part seua, Navarro ha expressat el compromís de la Conselleria de continuar treballant amb el sector com s’ha fet en el passat, i ha recalcat qüestions com l’aposta per potenciar els productes de proximitat de cultiu ecològic, mantindre les accions de lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes, o la defensa dels interessos valencians en grans assumptes pendents de concreció, com per exemple la signatura o entrada en vigor d’acords comercials amb tercers països.
Després de la reunió, el president de Federació ha destacat “la cordialitat d’aquesta primera trobada, que esperem que es traduïsca en el manteniment de la profitosa relació i col·laboració que mantenim amb l’Administració, de la qual s’acaben beneficiant no sols les cooperatives, sinó el conjunt del sector”. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*