AVA-Asaja adverteix que la ràpida expansió del cotonet amenaça al cultiu del caqui en la Comunitat

Post també disponible en: Castellano

L’organització agrària reclama a l’Administració que augmente els recursos de la investigació contra plagues i que destine ajudes als productors de caqui

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) coincideix amb l’alarmant diagnostique emés per l’Associació Espanyola del Kaki sobre la previsió d’un descens de producció de caqui en la pròxima campanya d’almenys entre un 20 i un 25% de la collita a Espanya. No obstant això, com ja va advertir AVA-Asaja aquest descens de la collita és més acusat en la Comunitat, que pateix ja minvaments del 50% en molts camps. Aquesta disminució tan acusada, que ha posat en escac i amenaça al cultiu del caqui, es deu a l’expansió de plagues com el cotonet, la mosca blanca i les formigues, que serveixen d’aliat per a l’expansió del cotonet en aquest fruit, concretament de les espècies de cotonet Pseudococus viburni i Pseudococcus longispinus.

El president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, afirma que “el mal que fins al moment no han fet les tempestes en aquest fruit el faran aquestes plagues. El nivell d’afecció en el cultiu del caqui és inassumible per als seus productors, que experimenten una gran dificultat per a controlar l’expansió del cotonet en els seus camps, així com la mosca blanca i les formigues que són l’aliat del cotonet per a traslladar-se ràpidament entre les diferents parts dels arbres. A més, les formigues també ataquen als insectes depredadors del cotonet, a fi de poder garantir-se el subministrament de suc ensucrat que és la substància que segrega el cotonet i constitueix l’aliment de les formigues”. 

Les característiques fisiològiques de la fruita permeten que el cotonet siga capaç d’esquivar els tractaments, ja que troba llocs segurs sota el peduncle –punt d’unió entre la fruita i l’arbre- que li possibiliten prosperar malgrat l’ús de fitosanitaris. “Les fulles que uneixen el caqui amb l’arbre són un recer excepcional que serveix de refugi al cotonet davant els tractaments i complica en gran manera la seua eliminació”, lamenta Aigualit.

AVA-Asaja adverteix que la crisi de rendibilitat que viuen els productors de caqui no els permet lluitar contra aquestes plagues que assolen al cultiu i això provocarà un increment preocupant de l’abandó d’explotacions en la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, l’organització agrària reclama a l’Administració que augmente els recursos i destine ajudes als productors de caqui que compensen les pèrdues econòmiques que pateixen.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*