Les I Jornades sobre microcellers destaquen el paper dels cellers artesanals en la transformació agroecològica i el rejoveniment del sector

Post també disponible en: Castellano

Es duran a terme a l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena els dies 7 i 8 de juliol

La vitivinicultura realitzada a petita escala s’obri camí com a resposta als desafiaments que travessa el sector. L’excedent vitivinícola, les dificultats per a obtindre un preu just, els obstacles per a accedir a l’activitat o els impactes del canvi climàtic dificulten, entre altres factors, el rejoveniment del sector.

En aquest context, els microcellers s’estan estenent com un model que tracta d’adaptar-se al context incorporant nous valors agroecològics tant en el cultiu com en l’elaboració dels caldos. El resultat són xicotetes produccions de vins diversos amb un alt valor añadido.es per tot això que la Coordinadora Llauradora del País Valencià-COAG (CCPV-COAG) organitza les “I Jornades sobre microcellers”, amb l’objectiu d’impulsar aquest nou model vitivinícola, incentivar la incorporació de joves al sector i el relleu generacional, així com visibilitzar alternatives agroecològiques i els problemes de les dones dins del món rural.

Igual que en altres territoris d’Europa com França o Itàlia, els xicotets cellers artesanals constitueixen en l’actualitat motors d’una nova economia social i sostenible que no sols manté tradicions agrícoles i recupera biodiversitat agrícola, sinó que també contribueix a fixar població i rejovenir el camp.

En aquest context, destaquem el lideratge assumit per les dones emprenedores en un nombre significatiu de microcellers. Exemple d’innovació, creativitat, sostenibilitat i energia que ofereix noves alternatives enfront de la crisi de l’agricultura.Les jornades, que es duran a terme de manera presencial a l’Escola de Viticultura y Enología de Requena i per streaming el 7 i 8 de juliol, són gratuïtes i estan obertes (prèvia inscripció) a la participació de qualsevol persona interessada en la matèria, amb especial recalcament en els professionals del sector vitivinícola i estudiants d’enologia.

Es desenvoluparan a través de diferents taules redones, debats i tallers, organitzats en el quatre blocs: context, polítiques i alternatives; com muntar un microceller (aspectes a tindre en compte: economia, legislació, ajudes, tràmits i gestió, màrqueting…); experiències de microcellers en el nostre territori; i una fira-demostració de vins, que tancarà la trobada al final del segon dia.

Es tracta de la primera mostra d’aquestes característiques i reunirà una selecció de microcellers i cellers artesanals compromesos amb els seus territoris que estan apostant per la sostenibilitat i l’ecologia, com a Cellers Pigar (Requena), BodegaCueva (Requena), Celler Tomàs Torres (Carrícola), Celler Els Foes (Les Coves de Vinromà), La Zafra (Monòver), Celler Mar de Vins (La Núcia), Celler Ferrer-Gallego (Jaraguas), Cellers Sentència (Requena), Vins i Sabors Ecològics (Requena), Cellers Pasiego (Requena), Celler El Pinaret (Cañada) o Celler L’Alzina (Villena).

Per a CCPV-COAG és important destacar que les jornades compten amb una participació molt plural, mostrant els punts de vista de tots els agents implicats: productores i productors, distribució especialitzada, administració pública, canal Horeca, universitats, escoles, i estudiants, així com el seu caràcter formatiu. L’objectiu és que els qui assistisquen isquen amb una idea molt clara dels passos a seguir per a la posada en marxa d’un projecte de microceller, coneguen les possibles fonts de finançament i ajudes existents, i puguen connectar amb altres persones i ampliar la seua xarxa de contactes. 
L’esdeveniment compta amb la col·laboració de l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena, l’Ajuntament de Requena, la Diputació de València i PROAVA.

Les inscripcions poden realitzar-se ja a través de la web de CCPV-COAG.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*