Les pluges beneficien al camp valencià però la seua duració preocupa a AVA-Asaja en fruites, hortalisses, cítrics i raïm

Post també disponible en: Castellano

AVA-ASAJA constata arrossegament de terres i trencament de marges i murs a les comarques centrals, així com la interrupció de la recollida de fruites i verdures

Les primeres estimacions avançades per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) qualifiquen les pluges com “molt esperades i beneficioses en línies generals per a l’agricultura i la ramaderia valencianes després de diversos mesos de sequera”, però constata “els primers danys en algunes explotacions” i mostra “preocupació per la duració de la DANA ja que l’excessiva humitat i la falta de radiació solar podrien provocar problemes en fruites d’os, hortalisses de temporada, cítrics i raïm”.
En els cultius de secà, les precipitacions “han arribat molt tard per als cereals, però són magnífiques per al raïm, l’ametla, la garrofa i l’olivar perquè venien patint un greu estrés hídric durant les fases de floració i quallat”. No obstant això, en el cas de la varietat de raïm Boval hi ha “precaució perquè les baixes temperatures podrien derivar en marchitez fisiològica”.
Respecte al regadiu, on els agricultors havien començat a regar tres mesos abans que l’any passat i estaven consumint un 40% més d’aigua, aquestes pluges “permeten estalviar regs i alleujar els costos de producció, recarregar embassaments i aqüífers i netejar els arbres”. La part negativa és que en aquelles zones on han descarregat excessives precipitacions en un breu període de temps, sobretot les comarques centrals i àrees profundes pròximes a llits i barrancs, ja s’han produït camps negats, arrossegament de terres i trencament de marges, murs i altres infraestructures agràries”.
El temporal ha interromput la recol·lecció de fruites d’os (bresquilla, nectarina, pruneres, albercoc, etc.) i d’hortalisses de temporada (ceba, creïlla, carxofa, bròcoli, etc.) En aquells cultius que estaven en el moment òptim de maduració i, per tant, a punt de ser recol·lectats, AVA-ASAJA preveu “minvaments de collita per ‘clavillat’ en la pell de fruits, podridura i atacs de fongs”. Així mateix, si continuara plovent moltes jornades consecutives, en els cítrics “podria haver-hi problemes de quallat com ja va ocórrer la primavera passada”.
En ramaderia, les pluges són “positives” per a emplenar depòsits d’aigua, evitar la necessitat de transportar més cubes d’aigües a granges de l’interior de Castelló i millorar les pastures. Per als farratges, no obstant això, les precipitacions “arriben tard i a penes contribuiran a revertir l’actual escassetat de disponibilitat”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*