Les vacunes, imprescindibles en xiquets i adolescents més enllà de la Covid-19

Doctor or nurse giving vaccine to patient using the syringe injected in hospital. Preparing dose in needle. Protection against coronavirus, COVID-19 pandemic and pneumonia. Healthcare, medicine.

Post també disponible en: Castellano

Especialistes en pediatria de l’Hospital de Manises recorden la importància de seguir els plans de vacunació sota les indicacions del centre de salut corresponent

Es calcula que prevenen fins a 3 milions de morts cada any a tot el món i s’ha erradicat diverses malalties a Espanya com la poliomielitis

En els últims anys, la pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la importància de la vacunació per a reduir l’impacte del virus sobre la població. No obstant això, una vegada aconseguit un índex d’immunitat molt favorable, no podem oblidar-nos dels plans de vacunació ordinaris. En aquest cas, els xiquets i adolescents són la població a la qual més afecten aquests plans pel que requereixen de la supervisió i control per part dels pares per a assegurar la seua correcta adhesió. 

Per a això, els professionals de pediatria del Departament de Salut de Manises recorden la importància de seguir aquests itineraris implantats per les autoritats sanitàries en funció de l’edat i de l’etapa de creixement en la qual es trobe el xicotet. I és que, la principal raó per la qual és important adherir-se a les campanyes de vacunació, segons compte el Dr. Alejandro Serrano, del Servei de Pediatria de l’Hospital de Manises, és que “està demostrat com les vacunes prevenen fins a 3 milions de morts cada any a tot el món i gràcies a elles ha sigut possible erradicar diverses malalties a Espanya, com per exemple la poliomielitis”.

D’altra banda, encara que a Espanya hi ha molt pocs casos de malalties prevenibles gràcies a les vacunes, no vol dir que calga erradicar-les. “No hem d’oblidar la necessitat de reforçar la part tan important que té l’Atenció Primària a mantindre actualitzat el calendari vacunal de tots els xiquets en les successives visites que es realitzen”, explica el pediatre del centre hospitalari manisero.

En el cas dels xiquets més xicotets, d’entre 2 mesos i 12 anys, en el calendari vacunal s’inclouen les dosis que són essencials i importants per a protegir de malalties infeccioses. Segons explica l’especialista, “gràcies a això, s’ha aconseguit una baixa incidència d’hepatitis B, amb una prevalença de HbsAg entre el 0,2% -0,5%; no s’han registrat casos de tètanus a Espanya en pacients vacunats (sí casos reportats en persones no vacunades), i s’han disminuït significativament els casos de malaltia invasiva produïda per Haemophilus influenzae tipus B, que abans era la principal causa de morbiditat i mortalitat per malaltia infecciosa en xiquets menors de 5 anys d’edat”.

Quant als adolescents, des de la seua implantació en el pla vacunal, ha adquirit especial rellevància la inoculació de la primera dosi del Virus del Papil·loma Humà (VPH). Això es deu al fet que, tal com explica el Dr. Serrà, “la vacunació enfront d’aquest virus ha aconseguit una reducció significativa en la càrrega de la malaltia associada a aquest virus, causant de berrugues anogenitales i càncer de cèrvix, que és la quarta neoplàsia més freqüent en dones”.

Mites sobre les vacunes

L’especialista en pediatria del Departament de Salut de Manises, a més, ha volgut desmitificar algunes realitats negatives associades a les vacunes. “El que més se sent en la consulta, i que és completament fals, és el fet que les vacunes causen autisme als xiquets que les reben. Sobre aquest tema s’han realitzat estudis que mai han trobat evidència de cap vincle entre aquest trastorn i alguna de les dosis de les vacunes inoculades”.

I és que és important acabar amb aquests mites, sobretot en el cas dels adolescents que a partir dels 16 anys compleixen la seua majoria sanitària i decideixen sobre la seua adhesió o no al pla de vacunació. “Haurem d’escoltar l’adolescent per a conéixer els motius pels quals rebutja la vacunació i establir un entorn de confiança, fent que el jove se senta escoltat amb empatia perquè expose quines són les seues raons. Al mateix temps, hem de resoldre els seus dubtes i explicar-li els beneficis demostrats que té la vacunació”, conclou el professional.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*