L’Hospital de Manises estrena la mamografia en 3D amb contrast per a diagnosticar millor el càncer

Post també disponible en: Castellano

Un nou aparell permet detectar fins a un 30% més de tumors de menor grandària, fer menys proves i biopsiar les lesions

L’àrea de salut de Manises ha invertit 265.000 euros en aquest mamògraf d’última generació

Per a dones que presenten sospites clíniques de patir un tumor mamari, està disponible un circuit ràpid de càncer de mama, independentment de l’edat de la pacient

L’Hospital  de Manises acaba de posar en funcionament un mamògraf 3D d’última generació que incorpora una tecnologia que no s’utilitzava en aquesta mena de proves. Es tracta del contrast  iodat, una substància que els radiòlegs administren al pacient i que permet visualitzar amb major claredat on pot haver-hi un tumor. 

Aquesta substància, l’ús de la qual és freqüent en una altra mena d’estudis però no en les mamografies, realça les possibles lesions, per a arribar fins i tot a les de menor grandària.
Aquesta tecnologia té una sensibilitat fins a un 30% major en la detecció de tumors que la mamografia convencional, capaç de detectar tumors de tot just mil·límetres.

“Això permet assenyalar possibles tumors que abans era més difícil que detectar. Així, els professionals obtenen més informació que abans, poden diagnosticar millor i amb menys estudis, amb el consegüent benefici per a les pacients”, assenyala el gerent de l’àrea sanitària, el Dr. Ricardo Trujillo.

Amb l’adquisició del nou aparell, per al qual l’àrea de salut de Manises ha invertit 265.000 euros, les proves seran menys doloroses per a les dones ja que compta amb la tecnologia de “estabilització de la mama” mitjançant compressors corbs, una funcionalitat que aconsegueix disminuir la incomoditat i dolor en la compressió de la mama. 

Pacients amb càncer de mama

D’aquesta manera, el centre hospitalari facilitarà la mamografia 3D amb contrast especialment a dones que han tingut un càncer de mama previ o compten amb antecedents familiars que han patit aquesta patologia.

A més, aquests mamògrafs 3D amb contrast permeten realitzar biòpsies per tomosíntesis, amb la finalitat de prendre una mostra del teixit mamari amb gran precisió i imatges tridimensionals.

Els mamògrafs 3D amb contrast tenen també una aplicació destacada per a pacients que per diferents circumstàncies no poden fer-se una ressonància. En aquest sentit, a vegades cal fer un control i seguiment exhaustiu de pacients que tenen claustrofòbia, que no poden posar-se boca avall, o que tenen problemes cardíacs o respiratoris, i amb aquesta tecnologia se’ls pot facilitar el mapa tumoral exacte, en el cas d’haver sigut diagnosticades recentment d’un càncer de mama o la resposta al tractament en cas d’haver sigut tractades per un càncer de mama.

En l’últim any, el centre hospitalari ha realitzat 5.871 mamografies. Des de la posada en marxa del servei en 2009 s’han realitzat 82.827 proves d’aquest tipus. 

Circuit ràpid càncer de mama

Per a dones que presenten sospites clíniques de patir un tumor mamari, està disponible un circuit ràpid de càncer de mama, independentment de l’edat de la pacient. Entre els símptomes d’alarma que poden indicar la necessitat d’inclusió en el circuit està l’existència d’algun embalum dur en el pit, l’augment de grandària, antecedents familiars de malaltia o si són pacients que ja van presentar la malaltia i han detectat nous signes de sospita.

En entrar en el circuit la pacient serà atesa per la Unitat de Mama de l’Hospital de Manises. L’especialista en cirurgia realitzarà la valoració i determinarà si precisa un estudi radiològic. En cas afirmatiu, aqueix mateix dia se li realitzarà una ecografia, una mamografia o mamografia amb contrastos, segons siga procedent. Si després de la prova radiològica persisteix la sospita, se li extraurà teixit per a analitzar en el laboratori. Amb el resultat es donarà una nova cita amb el cirurgià per a determinar el diagnòstic i el tractament a seguir.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*