L’Hospital de Manises instal·la un nou TAC amb intel·ligència artificial i de baixa radiació adaptat per a xiquets

Post també disponible en: Castellano

El dispositiu permet ajustar l’exposició a raigs X al pes i edat del menor, reduint la dosi de radiació rebuda fins a un 80%

L’àrea de salut de Manises ha invertit més de 546.000 euros en este equip d’última generació

L’equip permetrà “una major cobertura en el diagnòstic i millorar la resolució de les imatges preses, amb una menor dosi de radiació”.

L’Hospital  de Manises ha adquirit un TAC d’última generació que incorpora avanços tecnològics i inclou aplicacions radiològiques avançades que permeten al radiòleg millorar notablement el diagnòstic en l’exploració de qualsevol regió de l’anatomia del pacient.

Entre tots estos avanços destaquen l’aplicació  de la intel·ligència artificial (IA) i la imatge d’alta qualitat: mitjançant el treball d’algorismes sobre milions de dades brutes adquirides s’aconsegueix millorar notablement el rendiment dels raigs X, la qualitat de la imatge i la reducció de la dosi de radiació.

El TAC, la inversió del qual per part del Departament de salut ha ascendit als 546.920 euros, aporta com a novetat la imatge espectral, que suma el màxim detall visual per a la major caracterització de diferents elements, teixits i lesions. 

Este nou model, que ja està instal·lat i en funcionament, és considerat com un dels de major precisió disponible en l’entorn sanitari actual, permetent a més reduir la dosi de contrast iodat intravenós en els pacients i la radiació fins a un 80% respecte al TAC convencional.

L’equip permetrà “millorar la resolució de les imatges preses, amb una menor dosi de radiació i ampliarà la cobertura en el diagnòstic dels pacients del departament de Salut. Esta nova instal·lació, sens dubte, ajudarà a millorar la cura de la salut de les persones”, ha assenyalat el gerent de l’àrea sanitària, el Dr. Ricardo Trujillo.

Àrea pediàtrica

El nou programari que incorpora la màquina proporciona una gestió automàtica i en temps real de la dosi de raigs X per a tota mena de pacients gràcies a la IA, que ajusta el nivell de dosi dependent de la grandària del pacient.

Esta tecnologia permet establir protocols clínics pediàtrics especials amb una àmplia gamma d’ajustos per a menors. Això significa que en l’àrea pediàtrica l’equip “ajudarà a reduir de manera important la radiació i evitarà en molts casos la sedació”, ha explicat el Dr. Trujillo.

D’esta manera, l’exposició a raigs X s’adapta al pes i edat del xiquet, reduint substancialment la dosi efectiva que rep el pacient.

Esta nova tecnologia permet també reduir l’exposició directa per raigs X en regions radiosensibles com, per exemple, la mama o el cristal·lí.

Reconstrucció optimitzada amb IA de costelles i columna en línia

Reconstrucció amb zero clics d’una visualització radial i paral·lela, específica de les costelles, que adapta l’anatomia de la caixa toràcica a les necessitats del radiòleg que realitza la interpretació, mostrant totes les costelles desplegades en un solo pla, amb etiquetatge i numeració automàtics de les costelles.

Estes reconstruccions es realitzen també de la columna vertebral detectant i etiquetant les vèrtebres dins d’una zona d’exploració predefinida, calculant la seua posició perquè la reconstrucció de les imatges siga correcta en termes anatòmics.

Els especialistes obtindran resultats ràpids i reproduïbles gràcies al post processament i a la reconstrucció automatitzats. Així s’estalvia temps per a una reconstrucció completa de la columna, alhora que es redueix el risc de col·locar les etiquetes incorrectament, com ocorre en la preparació manual.

A més, la seua rapidesa i baixa dosi ho converteix en equip d’elecció per als estudis de cribratge de càncer de pulmó. Este equip millora l’especificitat i sensibilitat en la detecció de nòduls pulmonars, augmentant l’eficiència de l’exploració del càncer de pulmó gràcies a l’automatització del procés de segona opinió.

“Els professionals obtenen millor informació, poden diagnosticar millor i amb menys exposició dels pacients, la qual cosa redunda en major benefici de la seua salut”, assenyala el gerent de l’àrea sanitària, el Dr. Ricardo Trujillo.

En el que va d’any, el departament de Salut ha realitzat 13.923 TACS. Des de la posada en marxa del servei en 2009 s’han realitzat 244.689 proves d’este tipus.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*