L’Hospital de Manises renova la certificació de GETECCU de la seua Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal

Post també disponible en: Castellano

Aquest reconeixement permet que el centre sanitari continue sent centre d’excel·lència en la Comunitat Valenciana en l’àmbit assistencial, docent i investigador en aquesta especialitat
La Unitat d’Atenció Integral a pacients amb Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital del Manises atén anualment unes 1.500 persones

La Unitat d’Atenció Integral a pacients amb malaltia inflamatòria intestinal (EII) de l’Hospital del Manises, ha renovat la certificació de qualitat que concedeix el Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU).

Es tracta d’un reconeixement a l’excel·lència de la Unitat d’Atenció Integral a pacients amb EII, una distinció que situa al centre sanitari com a hospital de referència i reconeix la qualitat assistencial i investigadora desenvolupada per la unitat.

El Programa de Certificació de les Unitats d’Atenció Integral a pacients amb EII (CUE) és un projecte desenvolupat i impulsat per GETECCU, societat espanyola per a l’estudi i investigació de la Malaltia Inflamatòria Intestinal.

L’objectiu és reconéixer a aquelles Unitats de EII del país que asseguren la millor prestació assistencial a pacients amb aquesta malaltia. És considerat el major reconeixement per a aquestes Unitats a la seua labor en l’atenció de la EII a Espanya, situant-les com a referent a nivell regional i nacional.

Aquest reconeixement permet que el centre sanitari continue sent centre d’excel·lència en la Comunitat Valenciana en l’àmbit assistencial, docent i investigador en aquesta especialitat. Com explica la presidenta de GETECCU, la Dra. Ana Gutiérrez Casbas, “en GETECCU, tenim un fort compromís amb millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la EII i per a logarlo la clau està a garantir l’excel·lència assistencial. A través d’aquest programa de certificacions analitzem, de manera objectiva i sistematitzada, la qualitat de l’assistència prestada, identificant àrees de millora. D’aquesta manera, ens assegurem que l’atenció que reben els pacients siga sinònim d’homogeneïtat i excel·lència”.

Unitat de referència

L’Hospital de Manises va ser el primer centre de la Comunitat Valenciana a obtindre aquest certificat en 2017 i el segon d’Espanya al costat de l’Hospital Universitari de La Princesa de Madrid, la qual cosa reconeix la qualitat assistencial i investigadora desenvolupada per la Unitat dirigida actualment per la Dra. Nuria Maroto, coordinadora de la Unitat i el Dr. Javier Lizarraga, cap de Servei de Medicina Digestiva de l’Hospital de Manises. 

El Dr. Lizarraga ha destacat la importància d’aquesta acreditació i ha assegurat que “la labor dels integrants de la Unitat està centrada en millorar la qualitat de vida dels pacients, apostant per un tractament multidisciplinari, personalitzat i amb els últims avanços científics”. 

La Unitat atén cada any a uns 1.500 pacients dels quals el 60% són pacients amb malaltia de Crohn i un altre 40% de colitis ulcerosa, malalties que cada any afecten més de 15.000 valencians i cada vegada és major el nombre de joves i adolescents que les pateixen. Des de la seua posada en funcionament, la Unitat ha atés a prop de 16.000 pacients.

Sobre la EII

La EII es defineix com un grup de trastorns inflamatoris que engloba dues entitats fonamentals: la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Es tracta d’una patologia de causa desconeguda però mediada immunològicament, i els símptomes de la qual són molt variats i solen incloure la diarrea o el dolor abdominal, arribant a vegades a requerir cirurgia o ser incapacitants per als pacients.

El debut de la malaltia sol ser en edats joves i durant el seu desenvolupament es poden presentar complicacions, tant intestinals (oclusió intestinal, deficiències nutricionals i les seues conseqüències, etc.), com extraintestinales (dermatològiques, reumatològiques, oculars i hepatobiliars, entre altres). L’aparició dels símptomes de la malaltia és impredictible, amb períodes d’absència de símptomes i brots i, en molts casos, arriben a requerir hospitalitzacions i intervencions quirúrgiques. La cronicitat, variabilitat i imprevisibilitat de la malaltia, els controls periòdics, un tractament farmacològic continuat i la possible necessitat d’exploracions endoscòpiques o intervencions quirúrgiques, tenen una gran repercussió en la vida familiar, laboral i social del pacient, i condicionen considerablement la seua percepció de salut i la seua qualitat de vida.

Malgrat els avanços, encara existeixen importants necessitats no cobertes per a les persones que viuen amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. Aquestes necessitats se centren en disposar de noves opcions terapèutiques més eficaces que permeten prolongar la resposta dels pacients als tractaments i oferir solucions a tot l’ampli espectre de pacients, millors eines de detecció i un diagnòstic més primerenc. A més, els pacients també busquen continuar optimitzant el maneig de la EII amb l’objectiu de beneficiar la seua qualitat de vida i que la patologia no afecte ni limite el seu dia a dia, una major comprensió i consciència pública i continuar centrant-se en conéixer més sobre la EII, encara desconeguda en uns certs aspectes relacionats amb les seues causes, evolució, abordatge, etc.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*