L’Hospital de Manises diagnostica anualment a un 10% més de pacients amb càncer

Post també disponible en: Castellano

Durant 2021 aquest centre públic valencià ha detectat un total de 710 tumors entre els quals destaquen el de mama, el de còlon i el de pulmó

Els especialistes oncòlegs alerten que en els últims mesos els tumors diagnosticats es troben en etapes més avançades per l’impacte de la pandèmia

La detecció precoç del càncer és fonamental en la supervivència dels pacients que el pateixen

En els últims dos anys, la incidència del Covid-19 ha atret el focus de la informació sanitària en tot el país. La detecció de casos i les proves diagnòstiques han estat a l’ordre del dia. No obstant això, aquesta no ha sigut l’única pandèmia que hem viscut. Altres malalties han continuat desenvolupant-se, diagnosticant-se i tractant-se aquest temps amb una incidència i mortalitat cada vegada major. Aquest és el cas del càncer, una pandèmia silenciosa en la qual, segons alerten els especialistes, cada any creix el nombre de pacients diagnosticats.

“La tendència que portem veient diversos anys, i que ha romàs a l’alça durant els dos anys de la pandèmia, és que han augmentat anualment un 10% els tumors diagnosticats”, ha explicat el Dr. Salvador Garcerá, cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Manises. I és que durant 2021 aquest centre públic valencià ha detectat un total de 710 tumors entre els quals destaquen el de mama, el de còlon i el de pulmó.

Però això no és tot, a més de la tendència a l’alça que ha experimentat aquesta patologia tan estesa al nostre país, els experts alerten que en els últims mesos els tumors diagnosticats es troben en etapes més avançades el que atribueixen a l’impacte que la pandèmia ha tingut en el diagnòstic dels processos oncològics.

Detecció precoç, clau per al tractament del càncer

És sabut que la detecció precoç del càncer és un factor que permet augmentar les possibilitats de curació perquè fa més efectiu el tractament, fent que el tumor no continue desenvolupant-se. Per això, els experts oncòlegs de l’Hospital de Manises recorden la importància que la població s’adherisca a les campanyes de garbellat que es desenvolupen al llarg de l’any i que permeten localitzar el càncer en fases més inicials.

Aqueix és el cas de tumors com el colorectal o el de mama, tal com subratlla el Dr. Garcerá. “En el cas del càncer colorectal, la detecció precoç s’ha mostrat com a fonamental en el procés de la malaltia. De fet, gràcies a la implantació de les campanyes de garbellat impulsades per la Conselleria de Sanitat, s’han detectat des de 2005 uns 4000 casos d’aquest càncer en etapes més inicials”, explica l’oncòleg de l’Hospital de Manises.

El mateix ocorre en el cas del càncer de mama, el tumor amb major incidència i en el qual la detecció precoç pot ser clau per a la supervivència. En el cas de les dones, la detecció precoç de tumors mamaris consisteix en “la realització d’una mamografia bilateral cada dos anys amb exploració física segons troballes radiològiques, si presenten alguna simptomatologia o hi ha antecedents familiars”, afirma l’oncòleg.

Circuits ràpids del càncer

Per tot això, l’Hospital de Manises disposa de circuïts ràpids de detecció i assistència precoç establits en el cas del càncer de mama, colorectal, melanoma i nòdul pulmonar. “La implantació d’aquesta mena de procediments busca disminuir al màxim el temps entre que es diagnostica un càncer fins que s’inicia el tractament oncològic ben quirúrgic o, en alguns casos i previ a la cirurgia, de quimioteràpia”, explica el Dr. Garcerá.

A través d’aquests circuits s’aborda aquesta patologia d’una manera multidisciplinària ja que implica especialitats com l’anatomia patològica, biologia molecular, radiologia, medicina nuclear, oncologia radioteràpica i metgessa al costat de la cirurgia. “Tots els casos es presenten i discuteixen en el comité de tumors que, amb una periodicitat setmanal, estableixen la millor estratègia terapèutica per a cadascun dels pacients”, ha conclòs el professional.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*