Post també disponible en: Castellano
El diumenge 6 d’octubre tindrà lloc esta tradicional celebració amb una actuació itinerant des de l’edifici Rialto de València.
La celebració conclourà amb una actuació en el Centre del Carme Cultura Contemporània, amb entrada lliure.
L’Institut Valencià de Cultura celebra diumenge que ve 6 d’octubre el Dia del Cant Valencià d’Estil, una festivitat que se celebra des de 1998 a la ciutat de València i que reunix alguns dels màxims exponents d’este gènere musical popular.
Les activitats començaran amb una actuació itinerant en l’edifici Rialto de València a les 16:00 hores, per a concloure amb una actuació a les 19:00 hores en l’escenari del claustre gòtic del Centre del Carme Cultura Contemporània, amb entrada lliure.
En la jornada, un grup de cantaores i cantaors mostraran totes les variants del cant d’estil i les albaes de l’Horta, que sempre han estat presents en la vida quotidiana, tant en moments especials i de celebració com en activitats habituals com el treball, i són manifestacions de la música tradicional valenciana que es reivindiquen mitjançant estes activitats.
Els cants inclouran les veus de María José Ruiz, ‘Marisé de Montolivet’; Teresa Segarra, ‘Teresa de Paterna’; Mari Carmen Villar, ‘Carme de Benicalap’; Isabel García, ‘Isabel de Quart’; Joan Civera, ‘Joan de la Malva-rosa’; Jacint Hernández, ‘Jacint d’Alcàsser’; Christian Penalba, de l’Alcúdia; i Raúl Luis, ‘Raül del Puig’.
Així mateix, com a versaors estaran Salvador López, ‘Boro de Paterna’, i Fernando Ferrer, ‘El Ratllat de Puçol’.
Com a acompanyament instrumental actuaran els músics de vent Víctor Gámez, trombó; Enrique Doménech, clarinet i Carlos Sánchez, trompeta. També es comptarà amb la corda pinçada de Pep Juste, guitarró, i les guitarres de Julián Romero i Juanjo Andrada.
La Colla de Dolçaines i Tabals ‘Mal Passet’ de Cocentaina seran els encarregats d’acompanyar l’actuació. La coordinació i documentació de les jornades ha anat un any més a càrrec de Jordi Reig.
Cant d’estil
La funcionalitat primitiva i original, tant de les cançons d’estil com de les albaes, era la de ser utilitzades en les rondes, els passejos informals pels carrers en què la música i el cant donaven substància a sentiments aduladors, amorosos i galants (a vegades també grollers) dirigits a nóvies, festers o autoritats en general.
Durant el segle XIX i el començament del XX, les rondes, en què es cantava de manera espontània amb permís de l’autoritat o no, eren una activitat festiva molt freqüent en els pobles no massa grans i en l’àmbit rural.
Be the first to comment