L’ús de la màscara en espais públics, obligatori des d’aquest dissabte en tota la Comunitat

Post també disponible en: Castellano

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest dissabte en roda de premsa per informar de les noves mesures de prevenció adoptades per la Generalitat Valenciana enfront de la COVID-19, “unes mesures que vénen a completar altres mesures addicionals que ofereixin més protecció i seguretat per a tota la ciutadania “.

El passat 20 de juny, davant l’inici de l’etapa de ‘nova normalitat’, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana va publicar l’acord de Consell sobre mesures de prevenció davant de la COVID-19, en el qual es preveia el seguiment de les mesures adoptades i la possibilitat de la seva modificació, tenint sempre en compte la situació epidemiològica i de salut pública que hi ha en cada moment.

“Com sempre hem dit, i no pot ser d’altra manera, l’adopció de mesures compte en tot moment amb l’anàlisi de les diferents circumstàncies i les recomanacions que realitzen els tècnics i experts des de l’evidència científica per anar oferint respostes que permetin protegir-nos de la malaltia “, apunta Barceló.

El nou acord publicat aquest dissabte preveu mesures encaminades a l’ús de màscares per part de la població. Aquest ús no serà obligatori en platges i piscines, així com en els espais de la naturalesa o a l’aire lliure fora de nuclis de població, sempre que l’afluència de les persones permeti mantenir la distància interpersonal de 1,5 metres; tampoc durant la pràctica d’activitat física o qualsevol altra activitat amb la que resulti incompatible el seu ús; i en les activitats infantils i juvenils d’oci mentre es romangui amb el grup de convivència estable.

No obstant això, seguint les recomanacions de les persones expertes, sí que serà obligatori l’ús de la màscara en tot moment a la via pública, en espais a l’aire lliure i en espais tancats d’ús públic o oberts a el públic. L’ús de la màscara es recomana també en espais privats oberts o tancats quan hi hagi confluència amb persones no convivents o no pugui garantir-se la distància interpersonal de metre i mig.

Barceló ha recordat que les màscares no s’exigeixen per a les persones que presenten malalties o dificultats respiratòries que es puguin veure agreujades pel seu ús i que “s’ha d’utilitzar sempre de forma adequada, és a dir, ha de cobrir des de la part de l’envà nasal fins la barbeta inclosa “.

En la mateixa resolució es contemplen altres mesures dirigides a el sector hostaler i d’oci nocturn. A les terrasses a l’aire lliure dels establiments d’hostaleria i restauració l’aforament serà fins al 100% de les taules permeses, sempre que es pugui assegurar el manteniment de la deguda distància física de 1,5 metres entre les taules o, si escau , agrupacions de taules, permetent que es respecti la distància mínima de seguretat interpersonal. L’ocupació màxima serà de 20 persones per taula o agrupació de taules.

Els locals de discoteques i bars d’oci nocturn, però, mantindran el 30% del seu aforament per a consum a l’interior de el local. A més, en aquells locals que disposessin de terrasses a l’aire lliure, l’aforament serà de fins al 75% de les taules permeses, sempre que es pugui assegurar el distanciament establert.

En tot cas, s’haurà de fer ús de la màscara quan no s’estigui consumint.

Crida a la responsabilitat de la ciutadania

Ana Barceló ha volgut fer una crida a la corresponsabilitat de la ciutadania en general i, en concret, a la franja d’edat d’entre 20 i 40 anys, on els casos s’han quadruplicat des de l’inici de la ‘nova normalitat’, així com a el mateix sector de l’hostaleria i oci nocturn. “Hem fet entre totes i tots un enorme esforç per superar la fase aguda de la pandèmia. Aquest sacrifici i treball conjunt no ha de ser oblidat mai i ens ha de portar a entendre que encara estem obligats a recórrer un complicat camí, no exempt encara de mantenir-nos units en la responsabilitat que tenim, sobretot, de cuidar els altres “.

En aquest sentit, ha recordat que “les festes privades amb amics o no prendre les precaucions degudes en locals d’oci estan generant diferents brots que Salut Pública està seguint i vigilant per mantenir-los controlats”.

Mesures extraordinàries en locals d’oci nocturn

La consellera ha anunciat que en les pròximes hores serà efectiva l’ordre de tancament de l’oci nocturn a la ciutat de Gandia, on un brot d’origen familiar s’ha estès a diferents contactes socials. Fins al moment, s’han detectat 49 casos positius.

D’altra banda, i en relació a l’brot d’origen laboral declarat a la localitat de Santa Pola, Salut Pública, amb l’objectiu de prevenir i descartar qualsevol possible cas de COVID-19, realitzarà proves PCR a totes les persones que van acudir a la discoteca on es va detectar el focus a Santa Pola els passats dies 10, 11 i 12 de juliol. Per això s’ha posat en marxa un dispositiu al pavelló municipal, on es realitzaran les proves el proper dimarts 21 de juliol, en horari de 9 a 14 hores, a què hauran d’acudir totes les persones que van passar per la discoteca aquests dies.

Barceló ha agraït als ajuntaments de Santa Pola i Gandia “la total col·laboració i compromís amb la Conselleria per a la detecció precoç de possibles nous casos relacionats amb aquests brots”.

Salut Pública actuarà d’aquesta mateixa manera en tots aquells llocs en què es donin unes circumstàncies similars.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*