Més d’un centenar de professionals participen en les ‘Jornades de Cítrics’ de Caixa Rural Torrent

Post també disponible en: Castellano

La sala d’actes de Caixa Rural Torrent i el Centre d’Experiències de Cajamar a Paiporta han acollit aquesta setmana la 44 edició de les ‘Jornades de Cítrics’, organitzades per l’entitat, en la qual han participat més de 120 representants del sector agrícola valencià i del cooperativisme.

En la nit d’ahir es va celebrar la clausura d’aquesta cita anual el denominador comú de la qual al llarg de tots aquests anys ha sigut oferir als professionals de l’agricultura àmplia informació sobre les alternatives i últimes novetats aplicables a les seues explotacions per a aconseguir una major rendibilitat i qualitat en les produccions.

El president de Caixa Rural Torrent, Jesús Monfort, va destacar en la seua intervenció “l’esforç que realitza la nostra entitat, a través del seu fons Social, en l’organització d’aquestes jornades, amb la finalitat de potenciar el sector citrícola i agrícola en la Comunitat Valenciana”. Així mateix, va subratllar que “compartir coneixements i potenciar la innovació són elements clau per a obtindre productes diferenciats, competitius i rendibles”. 

Durant aquests tres dies s’han tractat temes d’especial rellevància per al sector, com la digitalització com a palanca de canvi en l’agricultura valenciana, les eines digitals per a la programació del reg, les estratègies per al control de plagues o els cultius alternatius. Els professionals encarregats de compartir amb els assistents aquests continguts han sigut Enrique Moltó, professor d’investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), María Amparo Martínez, tècnic superior del Grup de Reg del Centre per al Desenvolupament de l’Agricultura Sostenible (CDAS), José Vicente Bolinches, tècnic del Servei de Sanitat Vegetal de Silla, i Carlos Baixauli, director del Centre d’Experiències de Cajamar a Paiporta.

Les jornades van donar principi el dimarts amb la conferència a càrrec d’Enrique Moltó, qui va aportar dades actualitzades que confirmen la importància de la digitalització en l’agricultura actual, i els beneficis que aporta a aquesta. Per part seua, María Amparo Martínez va incidir en com la digitalització pot ajudar en el reg, per a ajustar quant, com i on regar, amb les millors en eficiència i costos que això suposa. Als assistents se’ls va fer lliurament d’uns guants tàctils com a regal.

L’endemà la sessió es va celebrar en el Centre d’Experiències de Cajamar a Paiporta, on el seu director, Carlos Baixauli, va fer un recorregut per les instal·lacions explicant les principals línies d’investigació en les quals s’està treballant. En la seua intervenció, va explicar els principals cultius alternatius als que poden recórrer agricultors i cooperativistes per a augmentar la rendibilitat de les seues terres.

L’última sessió de les ‘Jornades de cítrics’ la va impartir José Vicente Bolinches, qui va parlar sobre les plagues més esteses hui dia en la Comunitat Valenciana i la seua localització, les seues conseqüències i com tractar-les, així com les ajudes públiques que existeixen per a afavorir el seu control. El tema va generar un interessant debat posterior.

L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, va clausurar les jornades agraint a l’entitat “l’esforç que realitza any rere any en la realització d’aquestes sessions, tan útils per al nostre sector agrícola”. Els assistents van degustar un suc de taronges de Torrent i van rebre l’obsequi d’un impermeable.

Aquesta edició de les ‘Jornades de Cítrics’ conclourà amb un viatge professional a Saragossa que, del 31 de març al 2 d’abril, realitzarà un grup de 50 clients i socis, i que l’entitat ha organitzat amb la finalitat que puguen ampliar coneixements i experiències agrícoles.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*