Navarrés no celebrarà la festivitat del seu patró Sant Gregori per segon any consecutiu

Post també disponible en: Castellano

El Patró de Navarrés va intercedir en una epidèmia de pesta en el Segle XIX

Des de l’Ajuntament s’anima a la població a mantindre viu l’esperit de la festa i al seu patró a intercedir de nou davant la pandèmia

En aquesta edició, a causa de la situació actual, només se celebrarà una missa en honor al Patró a les 12.00 en la parròquia de l’Asunción de La nostra Senyora amb totes les mesures de seguretat, i s’anima als veïns a menjar les tradicionals cassoles en les seues pròpies llars, tal com marca la normativa. 

Compte la tradició que, a principis del S XIX, la població de Navarrés va patir una epidèmia de pesta que va assolar a la població, i els veïns del municipi van invocar al sant, advocat contra les epidèmies, perquè intercedira davant ella. I així degué succeir, perquè des d’aquell llavors, Sant Gregori Magno, va ser proclamat patró de la població. 

Des de llavors, cada 12 de març, Navarrés celebra amb algaravia la festivitat del seu patró. I ho fa amb la col·laboració de pràcticament tot el municipi. La comissió de Festes és l’encarregada d’organitzar-ho tot. Les mares dels festers, preparen en cassoles per a tot el municipi l’arranjament de l’exquisit “Arròs al Forn”. I un veí ja il·lustre, Salvador Rigla, és l’encarregat de cuinar el caldo per a totes i cadascuna de les cassoles. 

L’arròs al forn que es converteix en una festa de solidaritat popular perquè ningú que passe per Navarrés aquest dia es queda sense el seu plat, és enfornat en els forns del municipi. Les Mestresses de casa ajuden amb el repartiment. Tot el municipi participa d’aquesta tradicional celebració religiosa i gastronòmica. 

En aquesta ocasió, per segon any consecutiu, Navarrés no podrà celebrar la festivitat del seu patró Sant Gregori Magno a causa de la pandèmia Covid-19, però vol mantindre viva la memòria d’aquesta tradicional festivitat en la qual tot el poble s’uneix per a honrar al seu Patró i cuinar les tradicionals cassoles de “Arròs al Forn”. En aquesta edició veïns il·lustres com Salvador Rigla, l’encarregat tradicionalment de preparar el caldo per a tot el poble, o les pròpies Mestresses de casa de la població, no podran eixir al carrer a cuinar aquestes meravelloses cassoles d’arròs al forn, però des de l’Ajuntament de Navarrés, es vol recordar la festa “perquè sent responsables ara, tornarem amb més força”, segons l’Alcaldessa de la població, Estela *Darocas. 

La història també ens conta que tot el poble de Navarrés s’unia el dia del seu Patró per a cuinar per als més necessitats, i des de temps immemorials, les veïnes i veïns de Navarrés han continuat cuinant aquest deliciós i tradicional plat local. “Encara que tot el municipi s’ha bolcat sempre amb la festivitat, no seria just no destacar la figura de Salvador Rigla i les Comissions de Festes, i a totes les dones de l’Associació de Mestresses de casa que s’han obstinat que mai falte un plat a ningú dels quals visite la nostra població el dia del seu patró”, relata l’alcaldessa de la localitat. 

Des de l’any passat, tal com ha succeït amb totes les festivitats del nostre país, la festivitat de Sant Gregori no pot celebrar-se amb normalitat, però des del consistori local, han volgut “mantindre viva la flama de la festa des de casa, amb totes les mesures de seguretat, sent conscients que l’any pròxim tornaran amb més força”, segons Estela *Darocas. 

La Canal de Navarrés és un territori turístic per a descobrir i gaudir. Els seus municipis, Navarrés, Anna, Bicorp, Bolbaite, Chella, Estubeny, Millares i Quesa, ofereixen al visitant els seus espectaculars paratges naturals, la seua història, la seua tradició i la seua gastronomia, i ens conviden a planejar una escapada en contacte amb la naturalesa i les tradicions, però amb totes les mesures de seguretat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*