Opinió: “El nostre riu Túria”, per Robert Raga, alcalde de Riba-roja

Post també disponible en: Castellano

A mitjan aquest agost passat s’aconseguien els 31’87 graus de temperatura en la nostra mar mediterrània, el nostre “Mare Nostrum”, escenari de tantes i tantes batalles que s’han lliurat amb el pas de les civilitzacions i ara convertit en la millor metàfora de les conseqüències terribles del canvi climàtic que, a base de martellades, ens recorda que hem de cuidar-lo. Els 31’87 graus constitueixen un rècord absolut en els últims quaranta anys i és, sens dubte, un senyal que hem de tindre en compte si no volem liquidar eixa font de riquesa, biodiversitat i, per damunt de tot, font d’equilibri en un món cada dia més canviant per culpa de l’acció humana. Les pluges torrencials -cada vegada més impredictibles, virulentes i catastròfiques- no són, ni molt menys, una casualitat. Al contrari, són una conseqüència directa d’aquesta tendència de regressió sobre el nostre medi ambient. És necessari posar en marxa tots els mecanismes al nostre abast per a apaivagar eixa acció humana sobre el nostre medi ambient, les nostres muntanyes, les nostres platges i els nostres rius. Precisament, el nostre riu Túria, símptoma de la riquesa natural, la biodiversitat i el patrimoni de la Comunitat Valenciana, és un dels protagonistes en l’acció de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

Garantir un cabal mínim d’aigua permanent que permeta mantindre els diferents ecosistemes existents en els cursos fluvials de les conques mediterrànies, amb el lliure pas d’espècies i la distribució dels sediments i la biota, és la principal raó que ha portat al Govern d’Espanya a posar en marxa aquest ambiciós projecte. Des de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria l’hem demandat en els últims temps, amb insistència, amb perseverança i amb rotunditat. Pensem que suposarà un abans i un després en aquesta zona desaprofitada i que ofereix, no obstant això, un potencial enorme per a fer d’aquest punt, únic en la seua estructura i origen, una zona unida en harmonia amb la resta de la ciutat de València i de la resta de municipis de l’àrea metropolitana. Entre eixos nous usos s’afegirà la reintroducció de l’anguila al riu Túria, fruit del treball que des de fa anys vam posar en marxa l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, la direcció del Parc Natural del Túria, la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i la Universitat de València de la qual va nàixer la Plataforma “L’anguila a la mar i l’angula al Túria”. I, per a això, la reutilització de les aigües residuals juga un paper molt important per a ajudar en la millora del cabal ecològic del Túria gràcies als sistemes cada vegada més efectius per part de les estacions depuradores. Economia circular al màxim exponent.

Han sigut anys de reunions, treballs, estudis i negociacions amb totes les institucions i organismes públics implicats perquè aquest ambiciós projecte, innovador i modern puga fer-se realitat d’ací a uns mesos. Almenys, ja s’han adjudicat les obres per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’organisme gestor de tot el llit del riu Túria i la voluntat del qual ha sigut manifesta des del primer moment, tant en l’acceptació del projecte com en tots aquells aspectes que podien ajudar a millorar-lo. Sens dubte, eixa ha de ser la línia que s’ha de seguir des de les institucions públiques, servir al bé de la societat. Molt prompte esperem que tots els ciutadans puguem gaudir d’una manera més sostenible i respectuosa del nostre riu Túria.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*