Opinió: “Guardian, una fita d’Europa en la Comunitat”, per Robert Raga

Post també disponible en: Castellano

Han sigut tres anys i mig de treball ímprobe que ara s’han vist recompensats, àmpliament, amb la presentació de la infraestructura més gran d’Europa en la lluita contra incendis que s’ha dut a terme mai en el nostre continent, des de la sostenibilitat ambiental i l’economia circular. Sota aquests dos trets intrínsecs a la societat actual, s’ha posat en marxa el projecte Guardian que aglutina a dos Ajuntaments valencians –Riba-roja de Túria i Paterna- al costat de Hidraqua, Medi XXI, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i Cetaqua. La seua missió és molt clara i concisa: aprofitar l’aigua residual procedent dels usos domèstics, depurar-la i tractar-la a través d’un procés tècnic precís i eficient i, a continuació, encaminar-la cap a la Vallesa de Mandor per a lluitar contra els incendis des del prisma de la prevenció, però sempre compatible amb la biodiversitat de la zona. La gènesi d’aquest procés entronca amb l’ànim que, des de les administracions públiques locals, tenim per executar projectes que suposen un avanç substancial en el nostre objectiu de lluita contra el canvi climàtic. Des de l’eficiència energètica i des de l’aprofitament dels recursos que ens emboliquen. 

Els ciutadans cada vegada ens comminen més a ser eficaços a l’hora d’aportar les solucions que ajuden a resoldre els problemes que sorgeixen en el dia a dia en la nostra societat. Però no sols això, també ens exigeixen que sapiem dur-los a terme amb el menor ús de recursos i, per tant, contribuïm notablement en la supervivència del planeta. Només així serem capaços de lluitar contra el canvi climàtic que ens aguaita des de fa temps pel mal ús que els homes hem realitzat i que posa en perill el nostre futur. El Guardian és, precisament, aqueix exponent de societat avançada i segura que aposta per la innovació, la modernitat i el respecte cap al nostre medi ambient, eixos fonamentals d’un projecte inèdit i irresistible que ha merescut l’aval econòmic i humà de la Unió Europea. Protegir les 2.000 hectàrees de la Vallesa de Mandor i del Parc Fluvial del Túria que aglutina als municipis de Riba-roja de Túria i Paterna, autèntics pulmons verds de l’àrea metropolitana, bé valen la pena. Els 4’5 milions d’euros rebuts d’Europa, el 80% sobre el pressupost total fixat en 5’5 milions, són el millor símptoma que la proposta inicial era seriosa i prou eficaç com per a afrontar el repte que se’ns plantejava davant els nostres ulls. 

Al llarg del procés de gestació, desenvolupament i posada en marxa d’aquest projecte hem comprovat que amb treball i tenacitat som capaces d’ajudar a la regeneració de l’entorn natural al mateix temps que protegim més de 15.000 residents davant un possible incendi i les seues devastadores conseqüències. El foc de l’any 1994 ens va demostrar la fragilitat de les persones davant un esdeveniment natural de tal magnitud si no actuem amb rapidesa i eficàcia. Els 52 canons d’aigua reutilitzada dels quals consta el projecte Guardian són el millor instrument per a protegir els nostres veïns en el que fixem com un de les fites que la Unió Europea ha portat mai a cap i més tenint en compte que la Comunitat Valenciana serà el millor exemple d’aqueixes polítiques que aposten pel desenvolupament, però també per evitar qualsevol impacte sobre el nostre ecosistema. En aqueix objectiu hem comptat sempre amb el suport inestimable de la Generalitat, amb el seu president Ximo Puig al capdavant, a més de la labor investigadora de les dues universitats públiques valencianes. De ben segur que el Guardian és l’inici d’un camí que ens portarà més alegries en forma de projectes i iniciatives que les administracions públiques hem d’impulsar i posar en marxa ja que només així podrem assegurar la sostenibilitat del món que coneixem hui dia. El repte és apassionant i, al mateix temps, una bona mostra que hem d’aprofundir en les polítiques que suposen una defensa del nostre entorn ambiental. El Parc Natural del Túria bé val la pena. 

SIGNAT: ROBERT RAGA GADEA, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria. 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*