
Post també disponible en:
Castellano
L’última expedició científica que està treballant actualment a l’Àrtic no pot ser més concloent i a el mateix temps més pessimista sobre les enormes conseqüències que està patint la Terra per l’acció de l’home durant tants i tants anys. Més de 600 científics procedents de 20 països —entre ells, tres equips espanyols— s’afanyen a marxes forçades per estudiar la deriva que està patint el planeta. De fet, es calcula que el 40% de la capa de gel ha desaparegut per complet en les últimes quatre dècades i, amb això, algunes espècies marines poden desaparèixer en els propers anys. La cadena tròfica —essencial al ecosistema— podria, per tant, esquerdar i afectaria la resta de món. A tots sense excepció.
Si prenem com a referència la metàfora segons la qual l’Àrtic és com l’aire condicionat que regula la temperatura a tot l’hemisferi nord, crec que és el moment oportú per continuar adoptant mesures serioses i dràstiques en el nostre dia a dia sense cap espera més. Tots tenim el nostre grau de responsabilitat en les conseqüències que estem patint actualment i, per això, hem de treballar en un sentit inequívoc per esmorteir el canvi que se’ns acosta. Els ajuntaments, com les administracions públiques més properes a l’ciutadà, tenen la missió d’aplicar les directrius que en l’àmbit europeu entren en vigor des d’aquest any 2020. L’economia circular s’imposa com un dels camins a seguir per lluitar contra el canvi climàtic que està modificant el nostre entorn i que té conseqüències directes sobre la nostra vida. Recuperar el 65% dels residus sòlids de l’àmbit domèstic és una de les obligacions que han d’escometre abans de finalitzar l’any. Sens dubte un bon motiu perquè entre tots tinguem la suficient capacitat desenvolupar un projecte que ha de ser la culminació a la campanya en defensa de l’medi natural, com a instrument ineludible per fomentar les polítiques de reciclatge i aprofitament dels residus que es generen en les nostres cases.
Des del Consorci València Interior (CVI) estem explicant a tots els agents que intervenen en aquest procés la importància de seguir les directrius que ens marquen des d’Europa perquè només així podrem avançar en la lluita per assolir la sostenibilitat ambiental. En total, es tracta de 61 municipis que engloben les sis mancomunitats que la formen: Racó d’Ademús, Alt Túria, la Foia Bunyol-Xiva, les Terres de l’Vi, la Serrania i el Camp de Túria. Fins ara semblava que la separació dels bioresidus era una quimera l’aplicació mai es posaria en marxa. No obstant això, ja és aquí. Ens afecta a tots i és entre tots com millor es podrà dur a terme. Els ajuntaments hauran d’aprovar plans de residus municipals perquè els veïns de cada un dels municipis valencians s’encarreguin d’efectuar una separació efectiva. Tot i que la consciència ambiental i de reciclatge és una conducta que en els últims anys molts ciutadans han adoptat i interioritzat a casa com una cosa consubstancial a la pròpia existència, encara estem lluny de cobrir o assolir les expectatives que ens hem marcat. La conscienciació ha de iniciar-se en els més petits i impregnar en tots els segments de la població, sense cap tipus d’excepció i sense oblidar a les grans multinacionals que han de complir tota la legislació en matèria de sostenibilitat i erigir-se en un mirall per a la resta de la societat. Grans potències com la Xina, Rússia o els Estats Units han d’implicar sense embuts. El camí no serà, en efecte, fàcil però només així garantirem la supervivència de totes les espècies, entre elles la nostra, i la biodiversitat perquè casos com els que s’estan analitzant a l’Àrtic deixin de ser habituals i es converteixin en atípics.
Be the first to comment