Paula Tuzón destaca a Antella la importància dels paratges naturals municipals “com a espais clau per a l’adaptació i mitigació de el canvi climàtic”

Paula Tuzón destaca la importancia de los parajes naturales municipales como espacios clave para la adaptación y mitigación al cambio climático.
Paula Tuzón destaca la importancia de los parajes naturales municipales como espacios clave para la adaptación y mitigación al cambio climático.

Post també disponible en: Castellano

La secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha subratllat la importància que té la figura de protecció paratges naturals municipals “com a espais claus per a l’adaptació i mitigació al canvi climàtic”

Paula Tuzón s’ha expressat d’aquesta manera durant la visita que ha realitzat a la localitat d’Antella, en què ha traslladat a la seva alcaldessa ia la corporació municipal el criteri de conformitat -que suposa un pas endavant en el procés de tramitació-, després del treball previ de la conselleria i el consistori, sobre el decret de declaració de Paratge Natural Municipal de l’Assut d’Antella-Creueta Alta. Posteriorment la secretària autonòmica s’ha dirigit a l’enclavament de Ullals del Riu Verd, situat al terme municipal de Benimodo.

La secretària autonòmica ha destacat que la figura de paratge natural municipal “és una magnífica eina que contribueix a reforçar la protecció, ordenació i gestió del patrimoni natural, cultural i social de les persones que viuen en aquests municipis”.

Durant la seva visita a aquests llocs de gran valor ecològic i mediambiental, Paula Tuzón ha estat acompanyada per l’alcaldessa d’Antella, Amparo Estarlich, i per l’alcalde de Benimodo, Francisco Terol.

La secretària autonòmica d’Emergència Climàtica ha recordat que els paratges naturals municipals són àrees amb especials valors naturals d’interès local que requereixen protecció, conservació i millora, i per aquest motiu “la col·laboració entre els municipis i la conselleria es fa necessària per poder posar en marxa mesures que contribueixin a millorar la capacitat d’adaptació als nous escenaris climàtics dels ecosistemes i dels serveis que proporcionin “.

Assut d’Antella-Creueta Alta

Es tracta d’una zona de gran bellesa situada en l’àmbit format pel riu Xúquer i la muntanya Creueta Alta, al terme municipal d’Antella. Actualment el seu estat ecològic és bastant heterogeni, d’una banda destaca la seva funció de refugi natural entre zones agrícoles, el que aporta biodiversitat i recer a diferents espècies, i d’altra banda, l’espai enquadrat a la zona de la ribera es troba inclòs en la xarxa Natura 2000, formant part del Lloc d’Interès Comunitari (LIC) Riu Xúquer.

Aquest espai natural atrau diversos sectors socials que busquen un lloc d’oci en el qual poder gaudir del paisatge i la tranquil·litat o un espai recreatiu en el qual practicar esports a l’aire lliure.

Ullals del Riu Verd

Durant la seva visita a aquesta zona humida, Paula Tuzón ha conegut de primera mà els treballs de conservació i gestió que s’estan duent a terme i que han permès que aquest espai afectat en l’any 2006 per un important episodi de dessecació, que va afectar greument els seus valors, s’estigui recuperant de forma satisfactòria.

Tuzón ha reconegut “la important tasca de regeneració ecològica que s’ha dut a terme, per part de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en aquest espai de tan alt valor mediambiental, i que ha permès la regeneració de una de les fonts més valuosos del nostre territori “.

Ullals del Riu Verd és una de les fonts més cabalosos de la Comunitat Valenciana, generat per aflorament d’aigua de l’aqüífer del Massís de Caroig, i es troba situat al terme municipal de Benimodo.

Està protegit per diverses figures com les de paratge natural municipal, zona humida catalogada, Lloc d’Interès Comunitari i es troba inclòs a l’Espai Xarxa Natura 2000.

L’espai protegit integra tant la zona de naixements (Ullals), com el primer tram de la llera del riu, al llarg d’aquest recorregut estan localitzades importants poblacions de flora amenaçada, com és la falguera dels pantans. Actualment s’estan duent a terme treballs de reintroducció del nenúfar, que estan donant resultats satisfactoris.

Pel que fa a la fauna, cal destacar la presència de dues espècies de nàiades, Unio mancus i Potomida littoralis, ambdues objecte d’actuacions de seguiment i conservació, així com d’una bona població de dues espècies de gambetes d’aigua dolça.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*