“Poder presenciar el part del meu fill ha sigut el millor regal del pare”

Young Asian Pregnant couple man touch his wife belly talking with his child. Mom and Dad feeling happy smiling peaceful while take care baby, pregnancy lying on sofa in living room at home concept.

Post també disponible en: Castellano

Vicente Capella és un dels papàs que ha pogut acompanyar a la seua dona en el moment de donar a llum, malgrat ser un part per cesària programada

L’Hospital de Manises és un dels hospitals públics valencians que permet l’acompanyament dels pares en aquesta mena de parts 

Un dia com hui, les especialistes de l’Àrea de Maternitat recorden el paper fonamental que tenen els papàs en aquesta mena de parts

En aquest centre hospitalari més de 200 mamàs han donat a llum en el que portem d’any, un 17% per cesària

La pandèmia ha complit ja dos anys i des de llavors hi ha hagut una infinitat de restriccions. Moltes d’elles han recaigut sobre l’acompanyament de pacients en l’àmbit hospitalari i la impossibilitat de visitar-los durant les estades hospitalàries. Aquesta situació ha tocat de prop a les mamàs que han donat a llum mitjançant cesària durant aquest temps. No obstant això, en l’actualitat l’Hospital de Manises es troba entre els hospitals públics valencians que permet l’acompanyament en aquesta mena de parts.

Vicente Capella és un d’aqueixos papàs que fa un parell de dies ha pogut estar agafant la mà de la seua dona durant la qual era la seua segona cesària programada a l’Hospital de Manises. Com ell mateix compta, “és la primera vegada que he pogut estar presencialment en el part d’un fill meu i fer-lo ha sigut el millor regal del pare que he pogut tindre. Ser present en el moment exacte en el qual el meu fill va nàixer i veure-li per primera vegada al costat de la seua mare podria definir-lo com la felicitat absoluta”, explica el papà del nounat.

A més, les professionals d’aquest centre sanitari han volgut ressaltar que “la figura del pare és fonamental en aquesta mena de parts ja que perceben la confiança i la tranquil·litat de sentir-se acompanyades en un moment tan decisiu per a elles”. Per això, l’Hospital de Manises ha volgut garantir la presencialitat dels papàs dels bebés que nasquen per cesària programada.

Més del 85% són parts naturals

Per part seua, l’Hospital de Manises ha portat al món durant el primer trimestre de 2022 a un total de 200 xiquets, dels quals més d’un 85,3% han nascut de manera natural, i només un 14,7% per cesària. “En tots dos casos la figura del pare és fonamental per a afavorir la tranquil·litat de la mare que dona a llum. No obstant això, en els casos de ser cesària és més important encara ja que el grau d’incertesa i por en les mamàs creix exponencialment”, explica Magda Gago, matrona de l’Hospital de Manises.

A més, durant aquest segon any de pandèmia, han sigut moltes les dones que han passat el seu embaràs en una situació excepcional i que els ha sigut impossibilitant la participació en sessions de formació i tallers grupals de preparació al part. Davant aquesta necessitat, “les mamàs han necessitat sentir a les matrones i professionals de l’àrea molt a prop ja que la incertesa ha sigut a vegades molt forta. Per això, hem volgut acostar-nos a elles través de sessions digitals perquè no albergaren un sentiment de soledat i pogueren passar la seua etapa d’embaràs de la millor forma possible”, explica el cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Manises, el Dr. Fernando Gil *Raga.

Un espai d’atenció del part natural

En aquesta mateixa línia, l’Hospital compta amb la possibilitat de donar a llum a la Casa de Parts, “un espai integrat en el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia dedicat a l’atenció del part natural la raó del qual de ser és humanitzar el procés de donar a llum. Aquest espai segueix el model dels ‘birth center’ anglesos en el qual cada habitació emula l’habitació d’una casa, recreant un ambient càlid, amb llums modulables, decoració confortable en fustes i flors i amb equipament mèdic camuflat entre el mobiliari”, explica l’especialista. A més, en aquesta àrea les dones tenen llibertat de moviments gràcies a la instal·lació de diferents eines com les cadires de part o llaçades. 

Segons expliquen els especialistes de Manises, donar a llum en un entorn confortable i ‘humanitzar el procés’ té nombrosos beneficis per a la mamà i el bebé ja que potencia els parts vaginals espontanis, reduint així la probabilitat d’intervenció mèdica durant el part amb les complicacions que implica. L’experiència de les mares sobre el procés també és més positiva en aquest model, així com el seguiment de la lactància materna més enllà del primer mes.

Hospital de Manises

El Departament de Salut de Manises dona cobertura i assistència sanitària pública, tant ambulatòria com domiciliària a més de 193.000 persones de 14 localitats a través de l’Hospital de Manises, 10 centres de salut, 9 consultoris locals, 2 centres d’especialitats i l’Hospital de Crònics situat a Mislata. Des del seu naixement en 2009, el Departament de Salut ha consolidat un equip professional centrat en l’assistència sanitària segura i de qualitat. Ara, amb l’actual crisi sanitària derivada de la Covid-19, el Departament de Salut de Manises contínua la seua activitat ateses les instruccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, mantenint-se en els habituals nivells d’accessibilitat, qualitat, excel·lència assistencial i reputació corporativa, situant-se com tercer hospital públic de la Comunitat Valenciana amb major reputació, segons MERCO.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*