Post també disponible en: Castellano
Requena ha acollit la presentació de l’IV Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana que organitzarà l’Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana AMUFOR i està previst que se celebri en aquesta població el mes vinent de novembre. I és que, Requena té una gran extensió de massa forestal, segons va destacar l’alcalde de la població, Mario Sánchez. També en l’àmbit de la Comunitat Valenciana on més del 60% del seu territori està ocupat per masses forestals i aquesta superfície està en creixement.
L’acte ha estat abrigallat per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha destacat el paper del municipalisme en el lideratge de la lluita enfront de la despoblació, anunciant que, Presidència de la Generalitat, secundarà –com sempre- aquesta interessant iniciativa.
Per part seva, el director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, subratlla que el mapa de la despoblació i el territori forestal valencià, coincideixen gairebé íntegrament, per la qual cosa la posada en valor dels productes i serveis que ofereixen els terrenys forestals han de ser una part molt important en les polítiques de repte demogràfic.
També ha assistit el director gerent de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori Manuel Civera, anterior secretari general de AMUFOR, ressaltant la disposició d’aquesta agència de recent creació, per a aclarir i assignar usos preferents en el territori forestal, que comptin amb el preceptiu instrument urbanístic d’aplicació i compatibilitzant la preservació ambiental amb la creació d’ocupació i rendes als habitants rurals.
La diputada de les escoles de capatassos de Catarroja i Requena, Isabel García, ha volgut destacar l’oportunitat que ofereix aquest congrés per a la formació dels futurs professionals que treballaran en el territori, posant d’exemple les promocions sorgides de l’Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena.
La presidenta de AMUFOR, Consuelo Alfonso, ha explicat que el Congrés ha de visibilitzar la bretxa existent entre el medi rural i l’urbà, actuant en positiu per a unir-los vertebrant cadenes de valor entre tots dos territoris. Així mateix ha subratllat que “cal continuar treballant la muntanya com el feien els nostres avantpassats”.
Per a finalitzar, el president de la PFV, Rafael Delgado, ha volgut avançar que per a aquesta ocasió, sent una temàtica tan transversal la que s’aborda, el Congrés buscarà prioritzar ponències marc, així com l’intercanvi d’experiències i el foment de la participació activa dels assistents. També ha agraït la gran implicació de les institucions, perquè aquest IV Congrés forestal tingui el major èxit possible, especialment a l’ajuntament de Requena, la seva plena disponibilitat per a acollir aquest esdeveniment.
Es consolida així una iniciativa que ja s’ha celebrat amb anterioritat en les tres províncies de la Comunitat Valenciana. El primer d’ells va ser en el municipi valencià de les Alcubles l’any 2014 i va versar sobre la Gestió i Restauració d’Ecosistemes Forestals després d’Incendis Forestals. Posteriorment, l’any 2016 es va celebrar a Sogorb (Castelló). En ell es va posar l’accent sobre la posada en valor dels Serveis Ambientals de la muntanya mediterrània. Dos anys després, en 2018, es va organitzar en el municipi alacantí de Calp i va pivotar sobre la Gestió d’Incendis Forestals en el context del canvi climàtic. Informa, Luis Ibáñez.
Be the first to comment