Riba-roja aprova un Pla contra Incendis per a protegir 1.329 hectàrees forestals i evitar focs pròxims a zones habitades

06/03/2020 Incendio en Riba-roja POLITICA COMUNIDAD VALENCIANA ESPAÑA EUROPA VALENCIA SOCIEDAD 112 GVA

Post també disponible en: Castellano

El ple municipal referenda un programa de prevenció contra el foc

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el Primer Pla Local d’Incendis Forestals amb l’objectiu de protegir i preservar un total de 1.329 hectàrees de zona forestal i evitar, a el mateix temps, possibles focs en les zones habitades de terme municipal. El pla ha estat ratificat pel ple municipal per l’equip de govern de l’PSPV com a impulsor i amb el suport de el Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podem Riba-roja Pot i Vox.

El Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestal té com a finalitat evitar l’inici dels incendis forestals i en el cas que es produïsquen “es pugue minimitzar el màxim possible els efectes i impactes que suposen sobre el medi natural, les persones i els seus béns”. De fet, de les 5.751 hectàrees de què consta el terme municipal hi ha 1.329 que són massa forestal i que, a més, en moltes ocasions són a prop d’àrees residencials habitades.

Entre les claus d’aquest pla cal destacar una anàlisi de la situació actual i la seua evolució sobre la problemàtica d’incendis forestals, una zonificació del territori en funció de el risc d’incendis, una regulació i conscienciació sobre les pràctiques i activitats que poden provocar incendis, 1 foment de les actuacions i les tasques de conscienciació i informació que minimitzen el risc i una reducció de la vulnerabilitat de les infraestructures i activitats davant els possibles incendis.

Aquest programa es completa amb una anàlisi dels mitjans de vigilància i detecció, estableix les actuacions i infraestructures bàsiques per a realitzar les tasques de prevenció, aporta les mesures prioritàries en la gestió dels ecosistemes agroforestals, incrementa les oportunitats de control davant un foc forestal, adapta les àrees urbanes més properes a zones forestals per minimitzar els riscos i, finalment, estableix mecanismes de sensibilització i participació ciutadana en la prevenció.

El pla municipal detecta que el 23’2% de la superfície de terme municipal de Riba-roja de Túria està catalogada com a terreny forestal, format principalment per pinedes, acompanyats de vegetació arbustiva típica mediterrània, tot i que també hi ha altres amb predominación de garrigues, matolls , vegetació de ribera, altres formacions arbòries i matolls i herbassars mediterranis.

El programa estableix algunes de les zones i àrees de terme municipal de Riba-roja de Túria més properes oa menys de 500 metres de les masses forestals i, per tant, més crítiques en cas d’un possible incendi, com el mateix nucli urbà, la urbanització Mas d’Escoto, dos polígons industrials i les urbanitzacions de Masia de Traver, València la Vella, els Pous, la Llobatera o Camp de Túria.

De fet, es recorden els antecedents d’incendis ocorreguts a prop de el nucli urbà de Riba-roja de Túria com els dels anys 1993, 1998, l’any 2000 i els anys 2006 i 2009. L’àrea que, finalment, es va cremar en els cinc incendis ocupa una àrea propera a les 3’6 hectàrees, especialment per l’absència de tallafocs en els voltants que mitiguin o impedeixen una propagació de foc.

El pla alerta sobre algunes de les accions o activitats que, tradicionalment, fan ús de foc com a eina cultural, com és el cas de les cremes agrícoles, les cremes de matoll o altres activitats com la crema de restes de poda, desbrossaments, com i altres operacions desenvolupades en els horts residencials o en les activitats apícoles. Les cremes es concentren en les èpoques de primavera i tardor.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, destaca la importància de “redactar i posar en marxa un pla d’aquest tipus per primera vegada al nostre municipi i que servirà per vertebrar el terme municipal, amb una protecció i salvaguarda de tota la massa forestal existent, però, a el mateix temps, posar en marxa tots els instruments per eradicar qualsevol perill sobre les àrees habitades i construïdes en cas d’un possible incendi o foc “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*