Riba-roja reactiva la comissió de Porxinos per investigar un cop de pilota de 137 milions d’euros després de la negativa a declarar de Soler, Tarazona i Blasco

El pleno ratifica otras dos comisiones y crea una cuarta sobre Paretotes
El pleno ratifica otras dos comisiones y crea una cuarta sobre Paretotes

Post també disponible en: Castellano

El pleno ratifica otras dos comisiones y crea una cuarta sobre Paretotes
El ple ratifica altres dues comissions i crea una quarta sobre Paretotes

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la ratificació de les tres comissions que es van crear en l’anterior legislatura que investiguen un cop de pilota econòmic de 137 milions d’euros en el pla Porxinos, una altra sobre el destí de 113.000 euros que l’empresa concessionària de neteja viària havia d’haver invertit en conscienciació ciutadana, una tercera sobre la remunicipalització de la neteja viària i la creació d’una quarta comissió inexistent fins ara sobre el pagament de 3’4 milions pels terrenys de les Paretotes.

La ratificació de les tres comissions d’investigació i la creació d’una quarta és fruit de l’aprovació de la proposta de l’equip de govern del PSPV que va comptar amb el suport d’Esquerra Unida, Compromís, Ciutadans i Podem mentre que el Partit Popular va votar en contra l’acord plenari. Les comissions tenen sempre una vigència que conclou amb el final de la legislatura i, per tant, és necessària la seva ratificació perquè puguin continuar amb la seva tasca investigadora.

Pel que fa a la comissió del conegut “Pelotazo Porxinos” cal destacar que la proposta de compareixença de l’exalcalde Francisco Tarazona (PP), Juan Soler com a màxim responsable del València en l’any 2005 i l’ex conseller de Territori Rafael Blasco -empresonat per corrupció – va caure en sac foradat ja que els tres van rebutjar donar explicacions en l’esmentada comissió investigadora.

Les proves obtingudes fins ara certifiquen que l’empresa lligada al València, anomenada Litoral de l’Est, va comprar terrenys a Porxinos per valor de 29 milions d’euros, els va vendre més tard per 166 milions i, finalment, va obtenir un benefici de 137 milions d’euros, el que el mateix Soler va qualificar de “cop de pilota”.

Una altra de les comissions d’investigació estudia el parador dels 113.000 euros que l’empresa concessionària de la neteja viària hauria d’haver invertit en els últims anys en matèria de conscienciació ciutadana i que, finalment no es van arribar a efectuar. Per això, la comissió intenta aclarir en què es va gastar aquesta quantitat econòmica ja que, en canvi, en els mesos previs a les eleccions de 2015 si es van destinar 35.814 euros en despeses corrents de l’ajuntament, sota govern del Partit Popular.

A més, enllaçat amb l’empresa viària també s’analitzarà la possible remunicipalització de la gestió de la neteja viària en què s’incloguin els aspectes socials, jurídics, tècnics i financers d’acord a la legislació vigent en aquesta matèria després de descobrir un deute que l’ajuntament mantenia amb la concessionària en concepte d’amortitzacions i compra de maquinària nova per efectuar el servei.

Finalment, a més d’aquestes tres comissions que es van constituir en l’anterior legislatura s’ha creat ara una quarta sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) sobre l’obligació de pagar 3’4 milions d’euros més els interessos per l’ocupació de al voltant de 58.000 euros quadrats a l’anomenada zona de les Parerotes, el valor estava fixat en 879.000 euros en total.

Les comissions municipals d’investigació de Riba-roja de Túria estan compostes per tots els partits polítics amb representació en el ple que s’encarregarà al llarg de les corresponents sessions de dictaminar sobre les possibles responsabilitats polítiques relacionades amb els quatre temes de què consta i les conclusions es donaran a conèixer, a continuació, a l’opinió pública.

L’equip de govern de Riba-roja de Túria ha subratllat la necessitat que les quatre comissions d’investigació “es reactivin en aquesta legislatura amb l’objectiu que es depurin les possibles responsabilitats que en el seu moment ja es decidirà quin és el camí a emprendre , si es queda en l’àmbit polític o per contra, es porta al jutjat per depurar la gestió dels mateixos “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*