Sanitat activa per a aquest divendres l’alerta per calor alt en zones de 14 comarques de la Comunitat Valenciana

Sanidad activa para este viernes la alerta por calor alto en zonas de 14 comarcas de la Comunitat Valenciana.
Sanidad activa para este viernes la alerta por calor alto en zonas de 14 comarcas de la Comunitat Valenciana.

Post també disponible en: Castellano

Sanidad activa para este viernes la alerta por calor alto en zonas de 14 comarcas de la Comunitat Valenciana.
Sanitat activa per a aquest divendres l’alerta per calor alt en zones de 14 comarques de la Comunitat Valenciana.

Es recomana evitar sortir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba ampla i lleugera i protegir el cap amb una gorra
S’aconsella beure força aigua i amb freqüència, evitar l’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars abundants i calentes

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat per avui l’alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39º) en zones de 14 comarques de la Comunitat Valenciana. Així mateix, la previsió per demà és que es mantingui l’alerta en algunes d’aquestes comarques.

Les zones climatològiques en alerta per calor són: les zones climatològiques 1, 2, 7, 8, 9, 10 i 11, que corresponen a zones de les comarques de l’Alcalatén, Els Ports, Alt Maestrat, Baix Maestrat, la Plana Alta, l’ plana Baixa, l’Alt Millars, la Vall d’Aiora, l’Alt Palància, el Camp de Morvedre, Camp de Túria, el Racó d’Ademús, els Serrans i Requena-Utiel.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 1 són: Vistabella del Maestrat, Morella, Castellfort, Vilafranca / Vilafranca, Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Xodos / Xodos, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbes, La mata de Morella, la Pobla de Benifassà, Olocau del Rei, Palanques, Portell de Morella, Todolella, Vallibona, Villores i Sorita.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 2 són: Atzeneta del Maestrat, Albocàsser, Catí, la Serratella, La Torre d’En Besora, Serra Engarceran, Vilar de Canes i Xert.

Pel que fa a la zona 7, les poblacions són: Eslida, Ain, Alcudia de Veo, Argelita, Artana, Ayódar, Cirat, Espadella, Fanzara, Fonts d’Ayódar, Llucena, Ludiente, Suera / Suera, Tales, Toga , Torralba de la Pineda, Torrechiva, Vallat i Villamalur.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 8 són: Caudiel, Viver, Pina, Barraques, Begís, Benafer, El Toro, Figueres, Pavies, Sacanyet, Teresa i Toràs.

A la zona climatològica 9 corresponen les poblacions: Segorbe, Alfara de la Baronia, Alfondeguilla, Algar de Palancia, Algimia d’Alfara, Algimia de Almonacid, Almedíjar, Altura, Azuébar, Castellnovo, Chovar, Gaibiel, Gatova, Geldo, Jerica, Matet , Navaixes, Soneja, Sot de Ferrer, Torres Torres i Vall d’Almonacid.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 10 són: Vallanca, Ares dels Oms, Alpuente, Castielfabib, La Yesa i Pobla de Sant Miquel.

A la zona climatològica 11 corresponen les poblacions de: Ademús, Tuejar, Xelva, Alcublas, Andilla, Carrers, Cases Altes, Cases Baixes, Xera, Figueroles de Domenyo, Titaguas i Torre Baixa.

Els municipis compresos en cada zona es troben detallats a l’enllaç següent: http://www.ceam.es/ceamet/val/temperatura/infozonas.html

Recomanacions davant la calor

En produir aquest augment de temperatures, s’han activat les mesures per a transmetre les recomanacions de cara a prevenir els efectes de la calor en la salut, en els col·lectius més vulnerables, especialment persones grans, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i nens.

Es recomana evitar sortir al carrer en les hores més caloroses del dia, també es recomana utilitzar roba ampla, lleugera i de colors clars i protegir el cap amb una gorra o barret.

A la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals a les façanes exposades al sol, procuri situar-se en les zones més fresques de la casa.
Finalment, s’insta la població a beure força aigua i amb freqüència, encara que no es tingui set; s’evitarà l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars abundants i calentes, decantar-se per plats freds, fruites i verdures fresques.

La Conselleria de Sanitat disposa de la pàgina a la pàgina web http://www.san.gva.es/ola-de-calor en la qual s’inclou informació sobre recomanacions per protegir la salut en cas de temperatures extremes.

Alertes sobre els nivells de calor

Des del CEAM diàriament s’estableix un mapa de riscos durant tres dies consecutius en què s’indica el nivell de temperatura a les 28 zones termoclimáticas que hi ha establertes a la Comunitat Valenciana. En aquest mapa s’indica el nivell verd, groc, taronja o vermell (normal, moderat, alt i extrem) que marcarà un seguit d’actuacions i intervencions en salut en funció del risc.

Per establir un avís d’intervenció en salut pública les prediccions han de ser durant els dos primers dies, és a dir nivell alt o extrem aquest divendres i dissabte. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereix informació sobre consells i mesures preventives que cal adoptar.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*