S’aprova el primer Pla d’Igualtat Local d’Oportunitats de Xest

Presentación del Plan de Igualdad por parte de Ainoha Albiach.
Presentación del Plan de Igualdad por parte de Ainoha Albiach.

Post també disponible en: Castellano

Presentación del Plan de Igualdad por parte de Ainoha Albiach.
Presentació del Pla d’Igualtat per part de Ainhoa Albiach.

Dijous passat, 23 de maig, el ple va aprovar per unanimitat el primer Pla d’Igualtat Local d’Oportunitats de Xest, impulsat per la regidoria d’Igualtat, des d’on ja es va presentar fa uns mesos un primer Pla Intern d’Igualtat a l’Ajuntament de Xest .

“Aquest primer Pla d’Igualtat Local ha comptat amb la participació de diferents sectors de la població amb diferents rangs d’edat i perfils. Per elaborar el diagnòstic previ, en el qual han participat tots els membres de l’equip de govern, hem mantingut reunions amb les associacions de Xest i amb dones clau per al municipi. S’ha convidat a tots i totes a participar i a exposar els seus punts de vista respecte a la igualtat en el nostre poble. Com a resultat, aquest pla pot donar-nos una imatge del que hem de millorar a Xest per aconseguir una igualtat real en determinats àmbits, a més d’establir una sèrie d’accions que actuaran com a guió a seguir durant la seva vigència “, ha exposat la regidora d’Igualtat, Ainhoa Albiach.

El Pla d’Igualtat Local és un primer diagnòstic de la situació actual de Xest en relació a la igualtat entre homes i dones. S’articula en tres línies estratègiques: corregir desigualtats, impulsar canvis culturals i socials que persegueixin la igualtat i incorporar la perspectiva de gènere en totes les actuacions de la població i a totes les edats. A partir d’aquest primer diagnòstic, es proposen un seguit d’accions que tenen com a objectiu eradicar les desigualtats dins de la població. Aquestes accions pretenen actuar en camps com a economia, ocupació, educació, cultura, benestar social, salut, oci, esport, urbanisme, seguretat, mobilitat, violències, accions per a la igualtat.

“Prèviament a la creació de la regidoria d’Igualtat en 2015, no hi havia accions en relació a aquesta matèria. Des d’aquesta regidoria hem treballat molt per ajudar les dones a aconseguir una igualtat real, portant a terme diverses actuacions amb aquest objectiu, així com activitats per a prevenir la violència de gènere: s’han realitzat exposicions, reconeixements a dones chestanas cada 8 de març, s’ha il·luminat la torre de l’església amb llum morada el 25 de novembre, s’han escomès accions de sensibilització dins del mundial de motociclisme amb la lectura d’un manifest contra el masclisme, es va fer una passejada amb l’arquitecta Mariola Fortuño per integrar la perspectiva de gènere en l’urbanisme, col·laboracions amb diverses associacions de Xest en la programació i activitats LGTB, entre moltes altres actuacions. En definitiva, actes encaminats a visibilitzar a la dona, empoderarla i conscienciar la ciutadania. Avui, Xest és municipi fundador de la Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere i ha participat en l’espot “Xest amb tu contra el maltractament” dirigit pel chestano Teo Vallet “, va recopilar Albiach.

Després de la presentació del Pla d’Igualtat per part de Albiach, Mª Ángeles Llorente, des d’Esquerra Unida, va agrair a la regidora d’Igualtat el treball realitzat i va voler posar en valor quatre principis que va considerar fonamentals. “És necessària la implicació dels homes per a la construcció d’una societat igualitària i per a això, la difusió d’altres models de masculinitat lliures de tints masclistes. A més, cal fomentar la coresponsabilitat dels homes en l’àmbit familiar, la distribució igualitària dels temps d’oci i treball i el reconeixement del valor social de la maternitat. S’ha d’incidir en la importància de fomentar l’apoderament de la dona, reconeixent a totes les dones el seu valor social; dret a la llibertat de pensament, consciència, religió i creences; i garantir que puguin realitzar totes les seves potencialitats en la societat en què viuen, d’acord amb les seves aspiracions. Finalment, cal insistir en la lluita decidida contra la violència masclista i la seva prevenció des de la infància, promovent accions de respecte entre els nens i nenes i treballant contínuament amb joves “.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís, José Vicente Guijarro, va exposar diverses aportacions que podrien incorporar-se als objectius específics del pla referents a la promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit de la comunicació, la igualtat de gènere en la cultura, cures i correspondència, formació i ocupació, apoderament i participació ia la lluita contra la violència de gènere i masclista. “Proposem promoure la igualtat de gènere a través de perfils al servei de la igualtat en les xarxes socials i l’elaboració d’un mapa de recursos de gènere. A més, seria positiu organitzar una xarxa de dones agents culturals i expertes en comunicació, al costat de l’elaboració i difusió d’una guia de recursos educatius per a aconseguir la igualtat. També hem de contribuir a equiparar els drets i obligacions de la maternitat i parternidad igualitària, negociant amb els sindicats, i fomentar per districtes poblacionals espais de cures compartits a través de processos comunitaris. Per finalitzar, també vull incidir en la necessitat de la lluita contra la violència de gènere i masclista i en la importància de posar a disposició de les dones víctimes de violència acompanyament i suport en la tramitació de prestacions econòmiques a l’Institut Valencià de la Dona i a l’INSS, així com atenció psicològica individual i grupal “, ha manifestat Guijarro.

Esther Portal, en nom del Partit Popular, també va posar en valor la feina feta des de la regidoria d’Igualtat i va felicitar Albiach per la redacció del Pla. “És un pla municipal molt complet i elaborat i esperem que es compti amb pressupost per poder posar-lo en funcionament”, ha declarat. En resposta, la regidora d’Igualtat ha assegurat que, des de l’àrea que dirigeix, s’ha fet una previsió econòmica per desenvolupar el pla i va expressar el seu agraïment a tots els partits de la corporació pel vot a favor. “L’aprovació d’aquest pla és un gran pas i també jo estic molt orgullosa de la feina realitzada des de l’àrea d’Igualtat. Tanco la meva etapa com a regidora agraint el suport dels diferents grups polítics i dels chestanos i chestanas en la lluita per una igualtat real “, concloïa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*