Toni Gaspar anuncia una injecció de 20 milions d’euros als ajuntaments valencians per a combatre la inflació

Post també disponible en: Castellano

El president de la Diputació ha informat d’aquesta nova partida per a inversió i despesa corrent en el marc de la capdavantera organitzada per la Generalitat sota el títol ‘Aliança Valenciana contra la Inflació’
El màxim responsable provincial considera que baixar impostos “no és l’única solució” i avança que el pressupost de 2023 inclourà aquests 20 milions al costat de la resta d’ajudes directes als municipis

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha anunciat aquest dilluns una injecció de 20 milions d’euros als ajuntaments de la província per a combatre la inflació. Gaspar ha avançat, en el marc de la capdavantera organitzada per la Generalitat sota el títol ‘Aliança Valenciana contra la Inflació’, que la partida estarà inclosa en el Pressupost de 2023 que la corporació te previst aprovar aquest mateix mes i que els diners podran destinar-es tant a inversió com a despesa corrent.

Aquests 20 milions és pressupostaran al marge de la resta d’ajudes directes que la corporació valenciana inclou cada any en els seus comptes, amb un 70% d’inversió directa als ajuntaments, segons els xifres publicades per la Sindicatura de Comptes, que la situa per damunt dels corporacions de Castelló i Alacant en el capítol de transferències a ens locals. “La premissa de la Diputació és considerar als municipis com a majors d’edat, i que siguem una corretja de transmissió per a ajudar a la gent”, ha assenyalat Gaspar.

El mecanisme utilitzat per a ingressar els diners en els consistoris serà el mateix que el del Fons de Cooperació Municipal, “una eina de finançament molt àgil i eficaç” que el passat exercici va permetre a la Diputació de València transferir 80 milions d’euros als seus pobles, una xifra històrica que quadruplica l’aportació del Consell a la província i la quantitat inicial que va començar aportant al Fons la pròpia Diputació en 2017. “Independentment dels aportacions al Fons que faça la Generalitat, dones de la Diputació de València utilitzarem aquest mecanisme per a incloure els 20 milions extraordinaris que estaran ja en el pressupost perquè els propipí municipis puguen comptar amb els diners en els seus”, ha explicat el líder provincial.

En paraules de Toni Gaspar, “la baixada d’impostos de la qual tant és parla en aquests moments pot ser un argument electoralista, però per descomptat no és l’única solució per a fer front a situacions de crisi com ho va ser la pandèmia i llaura la inflació”. Enfront de l’opció de reduir la càrrega tributària com a única mesura, el màxim responsable de la corporació valenciana a posta per “l’esforç inversor que aporta als ajuntaments la liquiditat necessària per a mantindre els seues infraestructures i serveis públics, i l’autonomia municipal que permet als responsables locals utilitzar aquests recursos per a fer front a la inflació de la millor manera, perquè els alcaldes i alcaldesses són els que millor coneixen els necessitats dels seues veïnes i veïns”.

Municipis i diputacions

La jornada ‘Aliança Valenciana contra la Inflació’, organitzada per la Generalitat amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), s’ha celebrat en la matinal d’aquest dilluns al Carrer Major del Museu dels Ciències, amb l’obertura del conseller d’Hisenda, Arcadi España, la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, i la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i clausura a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el seu homòleg en la FVMP, Rubén Alfaro.

Després de debatre sobre la importància del diàleg social i el paper dels grans ciutats en la lluita contra la inflació, amb la participació primer dels responsables sindicals i la Confederació Empresarial Valenciana i més tard dels alcaldes i alcaldesses dels principals urbs de la Comunitat, ha arribat el torn dels diputacions i els municipis i dels accions que estan posant en marxa per a ajudar als famílies en aquest context d’augment generalitzat en els preus de béns i serveis.

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha compartit debat amb els responsables provincials d’Alacant i Castelló, Carlos Mazón i José Martí, així com els alcaldesses d’Algemesí i Almoradí, Marta Trenzano i María Gómez, i l’alcalde de Betxí, Alfred Remolar, en una taula moderada per la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián.

Durant la capdavantera s’ha repassat l’evolució dels creixents ajudes transferides als municipis en l’últim llustre a través dels fons de cooperació per a impulsar la inversió i el turisme i frenar la despoblació, als quals enguany es sumarà la lluita contra la inflació i la crema d’espais forestals. L’eina va ser posada en marxa pel Consell en 2017 i dones de l’inici va comptar amb la participació dels diputacions de València i Castelló.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*