Fotogalería: La representació de Carmina Burana plena el Teatre Liceu de Xest i finalitza amb l’ovació del públic

Post també disponible en: Castellano

El teatre Liceu de Xest ha sigut l’escenari on dissabte passat, 12 de novembre, va tindre lloc un concert especial de Santa Cecilia, a càrrec de l’Associació Musical La Lira de Xest. L’esdeveniment va reunir la Coral Cantábile, al Cor infantil i a la Banda Simfònica de l’AM La Lira, acompanyats pel Cor del Centre Artístic de Bétera i les corals del SIUM de Montserrat, Verge del Castell de Xiva i Vicent Ribes de Torís, per a interpretar conjuntament Carmina Burana, de Carl Orff.
El recinte del teatre va quedar totalment abarrotat en aquest concert que, segons va apuntar la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, es va gestar entre 2022 i 2021, quan la Coral Cantábile es va adherir a l’Associació Musical La Lira. “La idea era realitzar-ho en el cicle Música a la primavera, però la pandèmia ho va impedir. La idea ha perdurat en el temps i hui, per fi, es fa realitat”, recalcava Llorente.
La regidora va fer un xicotet recorregut a través de la història de la Coral Cantábile, ara part de l’Associació Musical La Lira, ja que en aquest 2022 compleix 25 anys, i va manifestar el seu agraïment per tants anys de treball, primer sota la direcció d’Ignacio Rodrigo Fortea i actualment sota la direcció de Marta Mármol García. “En nom de tot l’Ajuntament vull donar-los l’enhorabona per la seua marxa i també agrair a totes les juntes directives i presidents de les corals SIUM de Montserrat, Vicent Ribes de Torís, la coral del Centre Artístic de Bétera, la Coral Cantábile, per la seua presència hui ací; i també vull fer un esment especial per a la Coral Infantil de l’AM Banda La Lira i per a la Banda Simfònica La Lira. A tots ells els agraïsc el treball que realitzen dia a dia i molt especialment la realització d’aquest concert”, afegia Llorente. “Finalment, vull donar les gràcies a Javier Enguídanos, Marta Mármol i Rubén Albarrasí, pel treball realitzat al capdavant de les agrupacions que hui actuen”.
Carmina Burana
“Els Carmina Burana són una col·lecció de cants goliardos dels segles XII i XIII, trobats a Alemanya en el segle XIX, i que es van fer coneguts per la cantata homònima del compositor Carl Orff. En aquests poemes es fa gala del goig de viure els plaers terrenals, per l’amor carnal i el gaudi per la naturalesa. En ells se satiritzen totes les classes socials i, en general, la corona i el clergat. Aquests textos són la més gran i antiga col·lecció de versos de caràcter laic de l’edat mitjana, ja que en aquella època eren molt recurrents els temes religiosos”, presentava Llorente. “Carl Orff, compositor neoclassicista alemany, va exemplificar amb aquest treball la cerca d’un idioma que pot rellevar l’elemental poder de la música, permetent a l’oïdor experimentar la música com una força primitiva i aclaparadora. Els poemes goliardos encaixaven perfectament en el desig de Orff de crear una obra musical que apel·lara a la musicalitat fonamental, que com ell creia, tot ésser humà posseïa”.
El concert, d’una hora i mitja de duració, es va emportar l’ovació del públic, amb tot el pati de butaques en peus immers en un llarg aplaudiment que posava en valor la complexitat artística i l’execució dels i les artistes. A la conclusió, membres del Cor Infantil de l’AM La Lira van pujar a l’escenari per a obsequiar amb un ram de flors a directors, a la directora i als cantants solistes, Aurora Peña, soprano; Valentin Petrovici, baríton; i Carlos Arturo Gómez, tenor.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*