Toni Gaspar: “El municipalisme té un paper clau en la reconstrucció d’una Comunitat molt millor”

Post també disponible en: Castellano

El president de la Diputació de València participa en la trobada convocada per Ximo Puig amb els responsables de les tres diputacions, la FVMP i els alcaldes de les principals ciutats

Agraïx el “gest” del president del Consell cap als “alcaldes i alcaldesses que han estat al peu del canó des del primer moment fent front a la crisi del coronavirus sense manual d’instruccions”

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha assegurat este dilluns durant la reunió territorial per a la reconstrucció de la Comunitat, celebrada en el Palau de la Generalitat, que el municipalisme “té molt a dir en el procés de recuperació dels efectes causats per la pandèmia, que ha evidenciat que teníem deures per fer i també que des de la unitat i el treball en equip podem afrontar-los per a gaudir d’una societat millor”.

En paraules del president Gaspar, “la crisi sanitària ha posat sobre la taula que teníem moltes coses que millorar, i hem d’aprofitar la conjuntura per a posar-nos a treballar, escoltant a tothom i abandonant el llenguatge tavernari, no sols per a honrar a les persones que han quedat en el camí sinó per a construir una societat que mire de la millor manera al segle XXI, sense a prioris i sense donar les coses per fetes”.

El màxim responsable de la Diputació de València ha agraït al president Puig el seu “gest amb els alcaldes i alcaldesses que han estat al peu del canó des del primer moment fent front a la crisi del coronavirus sense manual d’instruccions”, i s’ha felicitat per la celebració d’esta primera reunió presencial entre responsables institucionals de la Comunitat després de més de 70 dies. “Esperem que siga la primera de moltes reunions, des del consens, amb l’esperit de la reconstrucció”.

La trobada convocada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, s’emmarca en el full de ruta del Consell per a cohesionar i cosir la Comunitat després de l’estat d’alarma decretat a causa de la pandèmia. En este full de ruta s’han tingut en compte tres pilars: el polític, que s’aborda en la comissió de reconstrucció en Les Corts; el diàleg social amb patronal i sindicats; i el pilar territorial al qual dóna resposta esta reunió amb els responsables provincials i dels municipis.

Acord des de la perspectiva local

A la cita en el Palau de la Generalitat han acudit, a més del mateix Ximo Puig, els presidents de les diputacions de València, Alacant i Castelló, Toni Gaspar, Carlos Mazón i Josep Martí; el màxim responsable de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro; els alcaldes de València, Joan Ribó, Alacant, Luis Barcala, Castelló, Amparo Marco, i Elx, Carlos González Serna; així com l’alcalde de Montanejos i president del Fòrum de Municipis d’Interior, Miguel Sandalinas, i el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta i responsable de la Comissió de Mancomunitats de la FVMP, Txema Peláez. També han participat el director d’Investigació de l’IVIE, Francisco Pérez, i el director adjunt d’Investigació Joaquín Maudos.

La reunió d’este dilluns, coincidint amb la passada de tota la Comunitat a la Fase 2 de la desescalada, ha servit per a analitzar des de la perspectiva local la crisi derivada de la COVID-19 i integrar la gestió més pròxima a la ciutadania en el pla de reconstrucció. Amb la base dels informes aportats per l’Institut Valencià d’Investigació Econòmica, els participants en esta trobada de treball han coincidit en la necessitat de redoblar esforços per a donar una resposta global a la crisi des del respecte i la lleialtat institucional.

Durant la reunió s’han repetit algunes de les reivindicacions esbossades pels representants locals durant l’estat d’alarma, com la utilització de superàvits i romanents per a fer front a la COVID-19 i la clarificació de les competències pròpies dels ajuntaments, amb un adequat finançament. Per part seua, l’IVIE proposa, després de les mesures de xoc preses per a donar una resposta immediata a l’emergència sanitària, mesures de planificació basades en la digitalització, el medi ambient i les ajudes europees per a facilitar la reconstrucció.

Puig ha agraït i reconegut el treball que realitzen els responsables locals “en primera línia”, ajudant a la ciutadania “en un moment d’enorme complexitat”. El motiu d’esta reunió de treball no és un altre que fer un pas més des de la unitat en la gestió de la crisi, establint el grau d’autonomia que tindran els presidents provincials en les fases 3 i 4 de la desescalada, així com les aportacions locals a un futur pla global postcovid. En definitiva, impulsar un gran acord valencià per la reconstrucció sumant totes les mirades.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*