Post també disponible en: Castellano
El dissabte 1 de juny, el municipi de Tuéjar celebra un esdeveniment únic, amb activitats lúdiques, culturals i gastronòmiques que tenen com a principals protagonistes les persones i entitats que donen vida al teixit productiu, artesanal i veïnal de tota la comarca.
Visites guiades, exposicions vàries, un mural participatiu, menjar popular, xarrades, conferències, tastos i fins a música en directe. Totes eixes activitats (i moltes més) se celebraran a Tuéjar, el dissabte 1 de juny, al voltant d’un mercat de productors/as i elaboradors locals de la comarca de La Serranía, a València, en el marc de la I Fira “Ecoterritorio La Serranía”. El programa al complet pot consultar-se ací.
Es tracta d’un esdeveniment únic, que durant un dia complet conjumina a gran diversitat d’agents del territori (agricultors/as i ramaders/as, cellers, ajuntaments, agents de turisme i desenvolupament local…) i que servirà per a visibilitzar els productes agroecològics i locals, així com per a fer més forts les noves
aliances creades entre els diferents actors de la comarca. Un aparador de la riquesa productiva, natural i cultural que aquestes terres guarden, una mostra de com el treball en xarxa afavoreix un teixit productiu i social més sòlid i resilient, i una posada en valor del potencial de la comarca per a caminar cap a la constitució d’un Ecoterritorio.
És una iniciativa impulsada per SEAE, la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Agroecologia, en el marc del projecte ECOTERRITORIO “LA SERRANÍA”: ACCIONS MOTOR PER A L’AGENDA 2030. És finançat per la Generalitat Valenciana, Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i pretén establir les bases per a la construcció d’un Ecoterritorio a la comarca de La Serranía. Un Ecoterritorio/Biodistrito/Ecoregió és una àrea geogràfica on, des d’un enfocament territorial del sistema alimentari i amb l’agroecologia com a bases, agricultors/as, ciutadans/as, administracions públiques i altres actors estableixen una estratègia conjunta, aliances i acords per a la gestió sostenible dels seus recursos i el foment d’un model de producció i consum responsable. La promoció de la producció ecològica s’articula juntament amb la promoció del territori i les seues peculiaritats, per a aconseguir així el ple desenvolupament de les seues potencialitats econòmiques, socials i culturals.
Aquesta Fira és possible gràcies a…
Organitzada per SEAE i l’Ajuntament Tuéjar en col·laboració amb:
- Ajuntament de Xelva
- Mancomunitat Alt Túria i Reserva de la Biosfera Alt Túria
- Mancomunitat La Serranía
- GAL Túria Calderona
- Radi buit
- Col·lectiu de Dones Artistes MAR de La Serranía
- Grup Esportiu de Muntanya ANDARIEL (Tuéjar)
- Comissió de Festes Tuéjar
I amb la participació de les següents produccions i elaboracions de La Serranía:
- BEGUDES: Cellers Baldovar, Cellers Santa Bàrbara, Cellers Devotio i Cellers Terra d’Art + Cervesa Artesana Galana;
- FORN: Trigo Limpio;
- OLIS: Olis La Mozaira i la Cooperativa de Tuéjar;
- Truficultura Tècnica i Safrà JavalTuria
- MEL: Melifica, Mel de La Serranía i Samel.
Per a rematar, a la vesprada hi haurà un concert de rock del grup local Tarrak. Hi haurà menjada popular ben local (caldereta de corder o paella de verdures)
Fruit del treball en xarxa: enfortint aliances en el territori
Aquest projecte és la segona fase d’una iniciativa empresa en 2022 – ECOTERRITORIO “LA REGIÓ MUNTANYENCA”: xarxes multiactor per a la implementació de l’AGENDA 2030 – que tenia l’objectiu de realitzar un identificació d’agents participants així com de les seues necessitats i propostes per a impulsar un sistema alimentari local que fora model de desenvolupament d’aquest territori.
Partint d’aquesta base, s’ha creat un grup motor que s’ha reunit periòdicament des de llavors per a dissenyar un Full de ruta que permetera continuar impulsant eixe model de producció-consum responsable per a la constitució d’un Ecoterritorio. El pas final, serà establir un Pla d’Acció per a continuar impulsant, entre tots els agents involucrats, aquesta iniciativa.
Els reptes del projecte i la seua relació amb els ODS de l’Agenda 2030
El projecte “Ecoterritorio La Regió muntanyenca: Accions motor per a l’agenda 2030” pretén abordar, des de l’enfocament dels Ecoterritorios, alguns dels reptes als quals s’enfronta el medi rural, directament relacionats amb els ODSs i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, com:
- assentar població, assegurar relleu generacional, donar suport a la capacitat dels xicotets productors i impulsar l’economia local (ODSs 8, 10),
- incrementar la producció d’aliments sans, sostenibles i respectuosa amb el medi ambient, el territori i el clima (ODSs 2, 3, 6,12, 13, 15),
- acurtar circuits comercials i reconnectar el món rural i l’urbà (ODS 11),
- o impulsar la incorporació i visibilitat de la dona (ODS 5),
- tot això mitjançant presa de decisions inclusives, participatives i representatives que responguen a les necessitats, i fomentant aliances eficaces en les esferes pública, públic-privada i de la societat civil (ODSs 16, 17).
La idea és continuar amb l’impuls de la creació d’un Ecoterritorio a la Comarca La Serranía (València) que puga servir de referència per a altres territoris de la CV.
Be the first to comment