Una investigació que donarà llum als enigmes del Castell de Vilamarxant

Una investigació que donarà llum als enigmes del Castell de Vilamarxant.

Post també disponible en: Castellano

Una investigació que donarà llum als enigmes del Castell de Vilamarxant.
Una investigació que donarà llum als enigmes del Castell de Vilamarxant.

Ahir l’equip d’investigació de la Universitat de València que està realitzant les prospeccions arqueològiques a la plaça va informar els veïns i veïnes de les seues actuacions. Es va destacar que, una vegada concloguen els treballs, la zona quedarà tal i com estava abans del seu començament

Ahir més de 50 veïns i veïnes de Vilamarxant van rebre informació detallada sobre les prospeccions arqueològiques que estan fent-se a la plaça del Castell i carrers adjacents. Va ser en una sessió informativa i de participació en què va estar present l’equip de la Universitat de València que està duent a terme estos treballs des de fa una setmana. També va acudir l’alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, i diferents representants municipals.

La xarrada va estar organitzada per la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament i va tindre lloc a la Casa de la Cultura. Allí es va traslladar al veïnat els primers resultats de les prospeccions i se’ls va donar una previsió sobre la continuació d’estes actuacions, que estaran en marxa entre un mes i mes i mig. Amb tot, els treballs que han necessitat la intervenció de màquines per picar finalitzaran hui amb la qual cosa, segons explicaven els responsables, es reduiran les molèsties per als veïns i veïnes.

L’acte va estar conduït per Esther Alba, professora d’Història de l’Art i coordinadora de tot el grup que està format per arqueòlegs, investigadors d’història islàmica i medieval, experts en construccions històriques i personal encarregat de consultar arxius de l’època.

Així va enumerar a Josep Montesinos, degà de la facultat; al professor Ferran Esquilache, membre del grup de divulgació ARCA, qui és l’encarregat d’esbrinar la història de les séquies, horts i alqueries dels nostres avantpassats; Josep Torró, professor d’història medieval; Sandra Bernabeu, documentalista que està buscant informació sobre el poble i el Castell als documents de la Corona d’Aragó, a València, en els mateixos arxius que tenim a Vilamarxant i fins i tot a Toledo; Jaume Coll,  especialista en ceràmica i director del Museu Nacional de Ceràmica “González Martí”;  David Vizcaíno i Pau Armengol, l’equip arqueòleg encarregat de guiar les xicotetes excavacions que estan fent-se a la plaça, i José Luís Jiménez, catedràtic en arqueologia.

La professora va destacar l’interés universitari per conéixer els fets històrics que amaguen les muralles i la torre del nostre Castell, el que serà de gran ajuda per reconstruir la nostra història. També va demanar la col·laboració de tots els veïns i veïnes ja que “els seus relats, records i fotos quotidianes ens poden ajudar moltíssim”; alhora que va reconéixer la tasca de totes les persones que han habitat esta zona del casc antic de Vilamarxant. “Hi ha hagut èpoques en què a tots els racons del nostre país el patrimoni no va rebre el tractament ni la importància que mereixia, així que la vostra ajuda mantenint la torre i part de les muralles del Castell de Vilamarxant és fonamental per als investigadors que hui estem ací i, per tant, per a tota la població”, remarcava.

També va afirmar que “cap veí o veïna ha d’estar intranquil per la nostra presència. El nostre treball consistix a descobrir, catalogar i recaptar totes les dades possibles i tornar a tapar les xicotetes excavacions que estem fent a la plaça, perquè tan important és la història de fa 7 segles com la història viva actual dels nostres pobles i ciutats”.

Esther Alba va recalcar la importància de tindre al nostre municipi un element patrimonial com este Castell que, segons explicava, “té la categoria de BIC; un monument nacional que compta amb la màxima protecció”.

La investigació està aportant resultats positius

L’arqueòleg David Vizcaíno va explicar que està intervenint-se a la plaça i a l’atzucac i que, fins ara, hi ha tres sondejos oberts, dos dels quals ja han donat resultats positius.

En ells s’han trobat estructures d’estrats i medievals, junt a elements arqueològics i ceràmics.

La intenció és que els treballs permeten, entre d’altres descobriments històrics, esbrinar quina era la connexió entre la plaça del Castell i la de l’Església on, suposadament, s’hauria assentat una mesquita islàmica; així com saber com s’accedia d’una zona a una altra per conéixer millor l’arquitectura originària del municipi.

Per fer partícip d’estes actuacions no tan sols al veïnat de la zona, sinó a tota la població, el grup d’investigadors i l’Ajuntament de Vilamarxant organitzaran en les pròximes setmanes unes jornades obertes on es podrà veure l’evolució dels treballs i, entre totes i tots, teixir a poc a poc els orígens de Vilamarxant.

Un poble que podria haver estat format per xicotetes alqueries

Per la seua banda, el professor Ferran Esquilache va explicar que tot indica que este Castell és el típic castell valencià de l’època andalusí o islàmica. Es tractaria d’una construcció elevada rodejada per muralles. La seua finalitat era únicament protegir la població en moments d’atacs i de perills. “Per això la seua arquitectura no és tan espectacular com la dels castells senyorials que podem veure a qualsevol país de Centreeuropa”, explicava. “Després de la conquesta de Jaume I, el rei va vendre moltes d’estes fortificacions a senyors de l’època i va ser quan van construir-se les torres que apareixen a molts d’ells, a partir del segle XIII”, continuava.

Per investigar millor estes circumstàncies a Vilamarxant, Ferran Esquilache està analitzant l’horta i el sistema de regadiu originari de la nostra localitat. Tot i que encara no ha conclòs el seu treball, les investigacions apunten que l’àrea de Vilamarxant abans de la Conquesta no tenia una població unificada, sinó que estaria segregada en 3 o 4 xicotetes alqueries i que, probablement, a la part alta de totes elles es trobava el Castell; situació molt semblant a la d’altres municipis dels nostres voltants, com per exemple, Riba-roja de Túria.

La història continua

L’equip investigador també va resoldre preguntes i dubtes de les persones assistents i va recalcar que el seu treball no afectarà en cap cas la vida futura dels veïns i veïnes de la plaça del Castell.

A més, l’alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, també va incidir en què “el veïnat pot estar tranquil perquè les actuacions programades només canviaran una cosa: que a partir d’ara coneixerem millor el nostre patrimoni col·lectiu i la nostra història”. Amb tot, l’alcalde va destacar que “una vegada es tinguen estos primers resultats, des de l’administració hem de continuar treballant per mantindre viu este patrimoni i posar-lo en valor en un futur”.

Jesús Montesinos també va recordar que si alguna casa patix qualsevol tipus de desperfecte pels treballs, cal que es pose en coneixement de l’Ajuntament que farà les comprovacions pertinents i, si escau, repararia qualsevol possible dany ocasionat per les prospeccions.

Finalment, va informar que l’Ajuntament ha demanat una subvenció a la Generalitat per protegir la torre del Castell. El consistori espera rebre esta ajuda però, en cas que no fóra així, portaria endavant esta actuació amb els seus propis mitjans.

Recordem que este projecte va ser la proposta triada pels veïns i veïnes de Vilamarxant en els Pressupostos Participatius de 2016 i que la seua consignació econòmica va estar aprovada en el Pressupost municipal de l’any passat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*