Unió d’Unions demana al Ministeri que publique ja els criteris sobre costos productius per a reforçar la negociació de preus dels productors

Post també disponible en: Castellano

“El sector no està perquè el Ministeri espere a desenvolupar les eines de la llei de la Cadena en els minuts de descompte”

L’organització agrària Unió d’Unions ha dirigit un escrit al Ministeri d’Agricultura en el qual demana que s’acceleren els treballs per a dotar a la Llei de la Cadena Alimentària de les eines que permeten determinar el cost efectiu de producció i comptar així amb referències per a millorar la posició d’agricultors i ramaders.
Unió d’Unions ja ha expressat, des de l’aprovació de la Llei 16/2021 que modificava la Llei de la Cadena i transposava la Directiva europea de pràctiques deslleials, que la norma no anava a ser eficaç perquè no comptava amb instruments -com la definició de posició de domini i la prohibició de revenda a pèrdues- que atacaren les principals raons de les disfuncions de la cadena.
La realitat “ha constatat aquesta situació en un escenari especialment dur d’encariment dels costos de producció, que en absolut estan sent compensats en els preus percebuts per agricultors i ramaders” han argumentat des de l’organització agrària.
En aqueix context, Unió d’Unions s’ha dirigit per escrit al Ministeri d’Agricultura per a reclamar-li que desenvolupe com més prompte millor les eines amb les quals sí que compta la llei i que podrien contribuir a millorar la posició negociadora dels productors en la cadena, com és la definició dels criteris sobre els factors que intervenen en la determinació del cost de producció dels productes agraris.
Segons la Llei 16/2021, el Govern disposa de 6 mesos des de la total entrada en vigor de la norma per a publicar aqueixos criteris, entrada en vigor que no succeirà fins que no estiga operatiu el Registre de Contractes Agraris, “però tampoc és que la llei diga que no es pot fer abans” consideren des de l’organització “i a Unió d’Unions li sembla que la situació del camp no està perquè esgotar els terminis”. Per això Unió d’Unions ha sol·licitat conéixer si el Ministeri ha començat ja els treballs, ser informat d’en quin estat estan els mateixos i, sobretot, si encara no s’ha fet res, que es comence ja perquè els criteris estiguen publicats com més prompte millor.
Per a l’organització tindre clar com cal determinar oficialment els costos de producció pot contribuir al fet que els agricultors i ramaders tinguen una referència més clara a partir de la qual negociar els seus preus. “Si la llei conté alguna eina que permeta millorar el funcionament de la cadena en benefici dels productors, que som la baula més feble, el Ministeri ha de procedir amb rapidesa a desenvolupar-lo sense necessitat d’esperar als minuts del descompte”. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*