Post també disponible en: Castellano
S’impartirà formació reglada universitària i activitats culturals.
Aquest matí l’alcalde d’Utiel. Ricardo Gabaldón, acompanyat de la Diputada de Benestar i Inclusió Social, Imma González, i la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, han presentat el nou acord que permetrà desenvolupar a Utiel formació específica en microcredencials i activitats culturals.
L’alcalde d’Utiel ha recalcat: “És un dia important per a Utiel, per al seu desenvolupament educatiu, cultural i social perquè no sols s’acostarà la formació amb títols homologats sinó que també es desenvoluparen ponències, exposicions, concerts que traslladaran les singularitats i el valor de la nostra cultura i la societat”.
La seu de la Universitat de València a Utiel s’inaugurarà el dijous 17 d’octubre de 2024 amb la presència de Gabriel Zuchtriegel, director general del Parc Arqueològic de Pompeia, i en la qual es presentaran les troballes arqueològiques que opten a ser el ‘El vi més antic del món’.
Utiel passa a convertir-se en seu de la Universitat de València. Aquest matí el saló de plens de l’Ajuntament d’Utiel ha acollit l’acte de presentació del municipi com a nova seu de la Universitat de València en formació específica de microcredencials i activitats culturals.
Aquest matí l’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón juntament amb la diputada de Benestar i Inclusió Social, Imma González, la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre i el responsable de Campus, Miguel Requena, han presentat el nou acord que permetrà desenvolupar a Utiel formació específica en microcredencials i activitats culturals.
L’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón, ha destacat la rellevància d’aquesta iniciativa per a Utiel.
“És una fita per a Utiel, per al seu desenvolupament educatiu, cultural i social perquè no sols s’acostarà la formació de la Universitat amb títols homologats, sinó que també es desenvoluparen ponències, exposicions, concerts que impulsaran les singularitats i el valor de la nostra cultura i de la nostra societat”.
La diputada de Benestar i Inclusió Social, Imma González, insistia en la importància de “obrir el món universitari i educatiu a tots els municipis de la província i oferir als seus ciutadans una formació actualitzada i d’alta qualitat”.
La rectora ha expressat la seua satisfacció per inaugurar la seu número 15 de la Universitat de València en el territori. “L’objectiu de la Universitat de València és arribar al territori, no sols que l’alumnat i la societat vinga a la nostra institució, sinó volem fer un pas més, ser pròxims i traslladar als municipis la formació, investigació i cultura que aquests ens demanen, perquè tenim totes les branques del saber i eixa voluntat de ser pròxims i portar el que ens demanden els territoris”. Un esperit, segons ha recordat, que ja contemplava Jaume I quan va pensar una universitat per a la ciutat, que fora una institució que es “oberta al regne de València i a altres regnes” i que encara hui inspira a la Universitat de València creada fa ara 525 anys.
Utiel passa així a integrar-se com a seu de la Universitat de València, sent un dels 15 municipis que compta amb aquesta destacada oportunitat formativa.
L’acte també ha comptat amb l’assistència de la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba; el director del Gabinet de la Rectora, de Màrqueting i de Comunicació Institucional, Joan Enric Úbeda; el delegat d’Estudiants de la UV, Marcos Durà; el gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Suria; i la Delegada de la Rectora per al programa Universitat-Societat; María Dolores Pitarch.
Després de l’acte de presentació, els assistents han conegut la Casa de Cultura d’Utiel, on s’impartirà la formació, així com enclavaments destacats per al desenvolupament de com la recentment restaurada Església Parroquial d’Utiel, monument del segle XVI -gòtic meridional o mediterrani tardà, de proporcions catedralícies que va ser declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) o els cellers subterranis d’Utiel, una de les senyes d’identitat del municipi per la seua tradició vitivinícola mil·lenària.
Microcredencials i activitats culturals a Utiel
Les activitats programades per als mesos d’octubre a desembre de 2024 han sigut organitzades per la Universitat de València i l’Ajuntament d’Utiel, finançades per la Diputació de València i Caixa Popular i amb la col·laboració de la Denominació d’Origen Utiel-Requena, la Parròquia d’Utiel i Radi Utiel.
La seu de la UV a Utiel permetrà l’obtenció de microcredencials: certificacions oficials de la UV, a través de cursos de curta duració (30 hores). Inicialment s’oferiran tres: ‘La cultura del vi: història i patrimoni’, ‘La ciència de la gastronomia des de diferents prismes’ i ‘L’Església de l’Asunción de La nostra Senyora d’Utiel’. Aquesta formació és un dels aspectes més atractius del programa oferit per la UV perquè constitueixen la iniciativa de la Unió Europea per a promoure la formació al llarg de la vida amb qualitat universitària. A més, aquesta capacitació té un caràcter acumulatiu, ja que poden donar lloc a altres títols formatius superiors. Això ha sigut possible gràcies a la col·laboració d’Àrea de Benestar Social i Inclusió Social i Salut Pública de la Diputació de València.
La matrícula per a aquesta formació estarà accessible a partir de la setmana pròxima a través d’http://www.uv.es/uvsocietat.
Inauguració oficial el 17 d’octubre
La inauguració oficial per al públic està prevista per a el pròxim dia 17 d’octubre, amb dues conferències. ‘El vi trobat en la tomba de Marcus Venerius Secundio i de Núvia Amabilis en la necròpoli de Porta Sarno de Pompeia’, a càrrec de Llorenç Alapont Martín, arqueòleg i director del projecte d’investigació ‘L’arqueologia de la mort a Pompeia’), i ‘Un vi per al més enllà. Rituals funeraris en el mausoleu romà de la c/ Sevilla núm. 53 de Carmona (Sevilla, Espanya)’, a càrrec de Jacobo Vázquez Paz, (arqueòleg i degà del Col·legi oficial de Doctors i Llicenciats de Sevilla i Huelva). Totes dues conferències impartides a la Casa de Cultura d’Utiel, seu de la UV a Utiel, a partir de les 18.30 hores, serviran per a llançar una mica de llum sobre quin vi liquide és el més antic del món: el trobat en els atuells de Pompeia, o el de Sevilla.
Amb totes dues conferències s’inaugurarà una tardor repleta d’activitats culturals entre les quals destaquen les següents conferències.
El dimarts, 29 d’octubre, ‘La Solana de les Pilillas. L’origen del comerç de vi ibèric’ a càrrec d’Asunción Martínez Valle (Arqueòloga Municipal Ajuntament de Requena. Membre de ICOMOS España. Presidenta de l’Associació d’Almàsseres Rupestres d’Espanya).
El divendres, 8 de novembre, ‘La tinajería per a vi utilitzada a Espanya. Les comarques de l’interior de la província de València, un exemple a divulgar’, a càrrec d’Alfons Romero i Vidal (President de la Asociació Catalana de Ceràmica i ex professor de la Universitat de Barcelona).
El divendres, 29 de novembre, ‘El vi com a coneixement i comunicació des de l’Antiguitat Clàssica fins a la poesia de modernitat’, a càrrec de Jaime Siles Ruiz (Poeta i catedràtic de Filologia Llatina. Universitat de València).
L’11 de desembre, ‘Formació en gastronomia’, a càrrec de professors del Cicle Formatiu de Grau Mitjà Cuina i Gastronomia de l’el IES Albereda d’Utiel i del Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València.
I amb una data encara a concretar, ‘Resultats de l’anàlisi del líquid trobat en l’urna funerària de Núvia Amabilis. Segurament el vi més antic de món’, a càrrec de Gianni Giallello (Investigador Distingit d’Excel·lència. Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València).
Exposició i concert
Però a més de xarrades i cursos, la cultura que la UV acostarà a Utiel, amb la col·laboració sempre del seu Ajuntament, es materialitzarà en la producció d’una exposició i la realització d’un concert.
L’exposició ‘Restauració de l’Església de l’Asunción de Ntra Sra d’Utiel. Ambició, caiguda i recuperació’, sobre els treballs de rehabilitació de l’església de l’Asunción de Nª Sª d’Utiel, que s’inaugurarà el 26 d’octubre, a les 17.30 hores a l’Església de l’Asunción de Ntra Sra d’Utiel. I després de l’acte d’inauguració, a les 18 hores, es realitzarà el concert de música clàssica a l’església de l’Asunción de Nª Sª d’Utiel ‘Tempesta i ímpetu’, a càrrec de La camerata La Stravaganza.
Un ampli programa formatiu impartit a Utiel i certificat per la Universitat de València, que recentment era valorada pel prestigiós rànquing de Xangai com la segona millor universitat d’Espanya i la primera de la Comunitat Valenciana.
Be the first to comment