Vallanca se cita amb la fruita del paradís: arriba la VIII Festa de la Poma Esperiega

Post també disponible en: Castellano

El municipi de Vallanca, en el Racó d’Ademús, acollirà del 25 al 27 de novembre la huitena edició de la Festa de la Poma *Esperiega. El Mercat Agroalimentari i Artesanal es convertirà en eix d’una àmplia programació per a tots els públics.

És temps de pomes. Sobretot, de esperiega. I parlar de poma esperiega és sinònim de parlar del Racó d’Ademús, paradís d’aquest fruit únic que és símbol i color dels camps i mercats d’aquesta comarca de l’interior valencià.
Un any més, l’Associació Turística del Racó d’Ademús-*ATRA tornarà a posar la poma gelada, la dolça esperiega, en el centre de la taula d’una festa per a assaborir no solament el fruit sinó acostar-se fins a les terres del Racó d’Ademús per a gaudir d’unes jornades plenes d’activitats per a tots els públics.
Serà el cap de setmana del 25 al 27 de novembre, quan la localitat de Vallanca, prenga el testimoni per a celebrar la VIII edició d’aquesta festa que ja comença a ser un fix en el calendari.
En aquesta edició tots els assistents podran gaudir del tradicional mercat ambulant amb gran varietat de productes on podran acostar-se més encara a l’entorn d’una comarca tan especial com és la del Racó d’Ademús.
No es perd tampoc la Ruta de Tapes tan volguda ja entre els seguidors d’aquesta fira, encara que ací no queda la cosa: tallers, conferències, menjar i sopar popular, grups musicals en directe, un nou concurs de “Trencador d’Anous”, o fins i tot una representació teatral, com serà “La Núvia de Vallanca” en la Plaça Sr. Luis Coromina de Vallanca. Tot això amb la inestimable organització i col·laboració tant de ATRA com de l’Ajuntament de Vallanca.
Vols conéixer una mica més sobre la Poma Esperiega?
La poma esperiega es cultiva exclusivament en el Racó d’Ademús i és considerada com “la reina de les pomes”.
A causa de les característiques climatològiques de la comarca del Racó d’Ademús, es cultiven unes pomes de qualitat que aporten una dolçor i una aroma únics, la Esperiega una varietat autòctona que només es desenvolupa i es pot cultivar en el Racó d’Ademús. La Esperiega és una poma de polpa molt dura, ensucrada i per això “més bona de menjar”, de bona presència i que no necessita cambra per a mantindre’s. D’aquesta manera la seua recol·lecció comença a mitjan octubre i es poden mantindre per si mateixes, fins a abril o maig. Després de la recol·lecció, la poma ha de romandre uns 20 o 30 dies a casa per a transformar-se i així el seu color roig es fa més viu i el verd es transforma en groc.
La Esperiega és la varietat que en altres llocs es coneix com les “pomes gelades”, perquè el sucre que conté es cristal·litza i dona una sensació de ser gel. La poma Esperiega és més tardana en la seua floració respecte de la resta de varietats. La seua recollida també es desenvolupa més tard i és la varietat que millor aguanta el fred, i la conservació dura diversos mesos sense necessitat de refrigeració.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*