Vídeo: La Diputació aprova els seus pressupostos 2019 amb els vots dels quatre grups de l’equip de govern i en contra de l’oposició

Post també disponible en: Castellano

L’equip de govern de la Diputació de València, representat pel president, Toni Gaspar, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, i la diputada d’Inclusió Social i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat aquest divendres l’últim pressupost de la legislatura en la corporació provincial, amb un import global de 486 milions d’euros, un 2,7% més que en el present exercici.

Els comptes provincials, de les que desapareixen definitivament les ajudes arbitràries que en 2014 van arribar a ser de 34 milions d’euros, han estat aprovades minuts després en l’últim ple de l’any, amb els vots a favor dels quatre grups de l’equip de govern i en contra de l’oposició. En el capítol d’ajuts directes de Presidència només es mantenen 800.000 euros destinats a associacions i organismes sense ànim de lucre

En paraules del president, Toni Gaspar, “aquests pressupostos són els més justos en la història d’aquesta corporació”. Gaspar ha justificat aquesta valoració fent balanç d’una legislatura en què la Diputació “ha aconseguit la fi absoluta de l’arbitrarietat, ha incrementat les inversions en els municipis, ha apostat per l’autonomia d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de gestionar aquestes inversions i ha triplicat la partida per a serveis socials “.

El president ha destacat “el diàleg entre les quatre parts d’aquest govern en una corporació que no estava acostumada a aquest consens i que ha demostrat que des de la diferència es poden fer coses molt grans”. Gaspar ha ratificat l’aposta de la corporació pels municipis més petits, que el 2018 van tenir una inversió de 630 euros per habitant enfront dels 125 euros de mitjana a la província, i ha advocat per la simplificació en la gestió “per poder fer més coses i seguir incrementant aquestes ajudes directes als municipis, que el 2019 poden superar una “xifra històrica” ​​de 150 milions d’euros.

Per la seva banda, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha insistit en l’eliminació de les ajudes discrecionals, que de cara a l’exercici 2019 “seran tan sols 800.000 euros per a associacions sense ànim de lucre, davant els 34 milions d’euros de l’etapa anterior “, i ha afirmat que” aquests comptes responen a l’objectiu d’aquest govern de rescatar persones visquin al poble que visquin i de col·laborar amb altres institucions, dins de l’esperit del Pacte del Botànic “.

Amigó ha celebrat que “s’ha acabat el mètode del repartiment per color polític” i que al llarg de la legislatura “han arribat als municipis valencians més recursos que mai sota criteris de justícia i igualtat”. La vicepresidenta ha extret dels comptes per 2019 als més de 3 milions d’euros per a centres socials, “més de 20 milions aquesta legislatura per crear 500 noves places públiques”, i els 10 milions destinats a infraestructures educatives, una partida que en el resum de legislatura supera els 23 milions d’euros.

Inclusió i Memòria

La diputada d’Inclusió Social i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat l’important increment de la partida per a serveis socials bàsics en els últims 4 anys, especialment en els municipis més petits. Aquesta partida ha passat de 4,8 milions d’euros el 2015 a 13,7 milions d’euros en l’exercici 2019. Pérez Garijo també ha posat en valor, en el seu balanç de la legislatura, l’aposta real de la Diputació per la memòria històrica , que s’ha traduït en ajudes econòmiques que estan servint per recuperar les restes de persones represaliades pel franquisme. Per al proper any, l’àrea disposarà d’1.350.000 euros.

Pérez Garijo ha centrat la seva valoració de la legislatura en “el trànsit d’una política assistencialista a un model que treballa per la justícia social”, i ha instat a seguir avançant per aquest camí. Pel que fa a la memòria històrica i la implicació econòmica de la Diputació, la diputada ha assegurat que l’objectiu és “recuperar la dignitat d’aquest país” i ha avançat que “la primera administració pública que ha exhumat fosses seguirà impulsant polítiques de memòria, justícia i reparació “.

Principals partides

El pressupost per a 2019 es desglossa en diferents partides entre les que destaquen els 111 milions d’euros per a l’Hospital General, els 36 milions per al pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), 40 milions per a infraestructures i conservació de Carreteres, 18 milions per prevenció d’incendis a través de les brigades forestals de la Diputació, 13,7 milions per a serveis socials en ajuntaments i mancomunitats i 6,4 milions per assessorar i donar assistència tècnica a aquests ens locals.

En altres àmbits i àrees de gestió es destinen prop de 5 milions d’euros al foment d’activitats esportives, 4,2 milions a la restauració de béns immobles, 3,7 milions a la gestió del cicle integral de l’aigua, 2,5 milions per teleassistència, 2,2 milions del programa de beques per a joves, 1,6 milions per Teatres i un milió d’euros per a Igualtat. El Consorci Provincial de Bombers, per la seva banda, disposarà d’un pressupost de 25,7 milions d’euros l’any que ve.

L’oposició en contra

El debat d’aprovació dels pressupostos de 2019 en l’última sessió plenària de l’any ha deixat el vot en contra del grup popular, Ciutadans i el diputat no adscrit, José Enrique Aguar. El mateix Aguar ha qualificat el pressupost com “trist i apagat” i, tot i agrair a la diputada d’Hisenda l’explicació dels comptes es mostra disconforme amb la manca de personal i noves propostes.

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Mamen Peris, ha qüestionat la “falta de consens per fer uns pressupostos participatius”, així com el nivell d’execució pressupostària. Admet Peris l’esforç per reduir el clientelisme, però considera que “només s’ha aconseguit en els ajuntaments”.

L’última de les portaveus a intervenir ha estat Mª Carmen Contelles, del Partit Popular, que veu un pressupost “gairebé calcat al de l’any anterior, amb la mateixa falta de voluntat d’executar”. Segons l’opinió de Contelles, es tracta d’uns comptes “elaborades des de la desgana i que responen al concepte de Diputació com a caixer de la Generalitat”. En resum, la portaveu popular veu “una Diputació més lenta i costosa de mantenir”.

Des de la bancada de l’equip de govern, el diputat de Transparència i portaveu de València en comú, Roberto Jaramillo, ha destacat el consens en un pressupost que “no podria ser mai igual de plural si ho fes un sol partit”, i ha instat l’oposició a consultar als ajuntaments si estan d’acord o no amb el pla de transparència amb què treballa la corporació.

La diputada d’Hisenda, Rebeca Torró, ha tancat el debat pressupostari destacant “el gir de 180 graus que aquest govern ha donat a la corporació provincial al llarg d’aquests quatre exercicis, amb uns comptes que demostren que una altra Diputació és possible, una institució en què la discrecionalitat ja no té cabuda i en la que 9 de cada 10 alcaldes consideren que les ajudes es reparteixen de forma objectiva “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*