Post també disponible en: Castellano
El passat cap de setmana Xest va acollir la XIII Trobada estatal de monedes socials, complementàries i lliures, organitzat des de la Xarxa de Xarxes d’Intercanvi Valencianes, juntament amb les regidories de Cultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Xest.
El programa de la trobada va comptar amb nombroses activitats gratuïtes i obertes al públic, com a debats, assemblees, conferències i tallers pràctics, així com amb un mercat ambulant d’intercanvi i activitats grupals a l’aire lliure. La inauguració de l’esdeveniment va tindre lloc el dissabte, 21 de setembre, en el Centre de Formació de Persones Adultes, en un acte en el qual les persones organitzadores van presentar els objectius de la trobada i van agrair la col·laboració i la participació del públic assistent.
La coordinadora de l’esdeveniment a Xest i membre de la EcoRed La Foia, Nicol Navas, va ser l’encarregada d’obrir l’acte, posant en valor el treball realitzat per a organitzar la trobada. “Estic molt orgullosa que hàgem sigut capaces d’unir-nos més i que això continue avançant. La filosofia per a la posada en marxa d’aquesta trobada ha sigut no utilitzar els euros en els mercats, ja que mai els utilitzem. Ens trobem amb la dificultat de treballar amb les diferents plataformes que s’utilitzen en les xarxes de moneda social de tota Espanya, i per això, a l’equip informàtic se li va ocórrer la idea de crear un bitllet perquè tothom poguera treballar amb ell en aquesta trobada, al qual vam posar el nom de chestín; també es va fer un logo per a eixe bitllet, a través d’un concurs”, explicava Navas.
Per part seua, la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, va posar l’accent en la transcendència social de la iniciativa. “Vull felicitar a totes les persones ací presents per haver pres la decisió de dedicar aquest cap de setmana a debatre teories i pràctiques que ens permeten millorar la vida; intervindre en l’economia amb criteris d’ecologia, proximitat i justícia social és un repte que feu realitat dia a dia, amb el seu altruisme i vitalitat, estant en contínua formació. Sou agents de transformació, baules d’una cadena cap a altres maneres de construir societats més respectuoses amb la vida; és una satisfacció per a mi veure reunides a més de cent persones compartint aquesta manera de veure el món, persones que es resisteixen a acceptar la injustícia, el saqueig dels recursos naturals, el consumisme salvatge i l’oci programat”, manifestava la regidora.
Finalment, els encarregats de la comunicació i dinamització de l’esdeveniment van destacar la importància d’aquesta mena de trobades col·lectives per a aprendre i experimentar en l’àmbit de les monedes alternatives.
Presentació de monedes
Després dels discursos de benvinguda, es va fer una dinàmica entre les persones assistents, amb l’objectiu d’entrar en contacte, i es va procedir a la ronda de presentació de monedes socials procedents de diferents punts de la Comunitat Valenciana, de Múrcia, Barcelona, Lleó o Sant Sebastià, entre altres. També es van explicar els projectes més nous basats en l’intercanvi o barata.
Mercat ambulant d’intercanvi
El diumenge al matí, el parc de La Lomiquia va ser l’escenari d’un mercat d’intercanvi de productes diversos, des d’hortalisses a productes artesans, en els quals només es va utilitzar moneda social. Paral·lelament, es van dur a terme activitats com biodanza, ecocançons, un taller de forn solar o un recorregut per les plantes silvestres del parc.
“La trobada ha comptat amb molta gent, ha atret a moltes persones de diferents parts d’Espanya, hi ha hagut moltes activitats de conscienciació ambiental i han estat molt presents els productes de proximitat i ecològics”, ha apuntat el regidor de Medi Ambient, David Pujals. “Esperem que es puguen repetir més esdeveniments com aquest a Xest, en els quals s’intenta fomentar la gestió pròpia de la ciutadania a través de l’intercanvi”.
Be the first to comment