Xest acull l’acte de proclamació oficial del nomenament de la cavalcada de San José com a Bé d’Interés Turístic

Post també disponible en: Castellano

Dissabte passat, 15 d’abril, en el marc de la celebració de l’ofrena de les Festes d’en honor a la Verge de la Soledat, l’Ajuntament va organitzar l’acte de proclamació oficial del recent nomenament de la Cavalcada al·legòrica de San José com a Bé d’Interés Turístic, que va tindre lloc abans de donar principi el tradicional cercaviles que s’inicia en la plaça de l’Ermita i acaba a l’Església. 

Així, des d’un escenari col·locat en les escales de l’Ermita, flanquejat per quatre carrosses, el regidor de Festes, Raúl Mota, la presidenta de la Falla Barri de L’Alegria, Ana Expósito, el president de la Falla Indústria i Comerç, Manuel Cristóbal Fuertes, i l’alcalde, José Morell, van posar en valor la cavalcada chestana davant desenes de veïns i veïnes.

“Aquest idea va començar en 2019, quan vaig pensar que la cavalcada de San José havia de ser nomenada d’Interés Turístic perquè fora coneguda i reconeguda en tota la comunitat. Després d’anys de dur treball, de recopilació d’informació, de la història i de materials gràfics, i després de totes les negociacions institucionals, la nostra cavalcada ja té aquest merescut reconeixement”, declarava Mota. “Hem negociat que les nostres carrosses siguen protagonistes de les Falles de València; tindrem el nostre buit en el Museu Faller, ja que hem signat un conveni perquè puguem ensenyar als seus visitants la nostra cavalcada i puguem parlar amb grans experts del món faller sobre elles. A més, les nostres carrosses desfilaran pels carrers de la capital en la Cavalcada del Patrimoni, on tenen cabuda totes les festes de la Comunitat Valenciana que han sigut nomenades d’Interés Turístic o com Ben Immaterial per la Unesco. I no és tot, hem iniciat convenis amb un parell d’instituts que ofereixen l’FP d’artista faller perquè els seus alumnes i alumnes puguen ajudar-nos a dissenyar i realitzar les carrosses. No puc oblidar-me de tot el suport que he rebut durant aquests quatre anys de les Falles de Xest i de la Junta Local, gràcies per la vostra col·laboració desinteressada”.

Per part seua, els representants fallers van coincidir a destacar l’evolució de la cavalcada des dels seus inicis, fa 79 anys. “En els primers anys les nostres comissions feien carrosses amb cavalls i carros que adornaven amb teles i flors, més endavant van començar a usar plataformes xicotetes i els adorns van canviar, era més manuals, flors de paper i treballs en fusta. A poc a poc vam anar aprenent més coses i les carrosses eren més grans i més elaborades, es van començar a fer peces a escuradents, tècnica que es continua utilitzant, i en els últims anys s’ha començat a utilitzar purpurina de colors; les peces centrals es treballen en fusta i ferro i, en l’actualitat, són molt elaborades”, destacava Expósito.

Forts va posar l’accent en l’evolució del recorregut de la desfilada i la supressió dels premis que s’atorgaven en els inicis de la celebració. “A principis dels 90 es va instaurar l’actual itinerari, en el qual es concentren totes les carrosses en la plaça de l’Ajuntament per a iniciar el recorregut de tornada també pel carrer Xiva, ja que les carrosses eren tan grans que es complicava pujar a la plaça del Mercat a donar la volta. Una altra curiositat és que abans s’entregaven premis a les millors carrosses, però al final es va decidir no ressaltar cap carrossa de la desfilada, perquè totes elles són sens dubte vertaderes obres d’art, un exemple de saber fer, d’esforç i d’enginy de totes dues falles de Xest”, manifestava el president de la Falla Indústria i Comerç.

El fermall final als discursos el va posar l’alcalde, amb un ampli agraïment. “La Junta Local Fallera i la comissió de Festes decidim fer la proclamació oficial del nomenament de la Cavalcada de San José com a Bé d’Interés Turístic fent-la coincidir amb l’ofrena de la patrona, que és també una acció de gràcies, així que agraïsc a la comissió que ens haja cedit aquest espai en el marc de les seues festes”, apuntava Morell. “L’expedient ha sigut aprovat per unanimitat de tots els grups polítics representats en el consistori, estàvem tots convençuts que la Cavalcada és un exponent destacat de la cultura i les tradicions valencianes i que complia amb les premisses d’antiguitat, arrelament i tradició, condicions sine qua non per a aconseguir-ho. En nom de l’Ajuntament, gràcies a tots els que heu fet possible aquest reconeixement que hui es comparteix amb tot Xest”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*