Xest inicia aquest cap de setmana les seues Festes de la Verema

Post també disponible en: Castellano

La música, la pólvora, els vestits i danses regionals, el raïm, les flors i els bous vestiran Xest del 24 de setembre al 18 d’octubre per a celebrar les seues Festes de la Verema.

Els festejos, en ple tràmit per a ser reconeguts com a Festes d’Interés Turístic Autonòmic, es prolongaran durant quasi un mes per a enaltir la tradició agrícola i vinícola de la localitat i retre homenatge al seu patró Sant Lluc. Per a recordar i recrear com es cap al vi antigament no faltarà la “Pisá del raïm”, un acte que es porta realitzant de manera interrompuda des de la dècada dels 70. Per a això, les festeres i festers de Xest depositen raïm en una bota, que prèviament han recol·lectat del camp, i després la trepitgen a la manera tradicional. Al costat d’aquest acte simbòlic, també tindrà el seu protagonisme la Dansa en honor a la collita, coneguda com “dansà”, una de les manifestacions folklòriques més antigues de les comarques valencianes. I abillades com a la manera antiga amb mantons i ombrel·les confeccionats a mà, les chestanas lluiran aquestes peces en el cercaviles del Dia del mantó i l’ombrel·la acompanyades pels xics de la verema i la banda de música. 

Organitzades per la regidoria de Joventut, Festes, Igualtat i Participació Ciutadana de Xest, les festes patronals donaran principi aquest dissabte 24 de setembre amb l’exaltació de la Reina de la Festa de la Verema i la presentació oficial de la seua cort d’honor en el Teatre Liceu. Acte que donarà pas després a un programa d’activitats entre les quals destaquen la seua fira gastronòmica, les seues processons o els seus espectacles musicals i taurins. Esdeveniments que s’amplifiquen amb tallers, jocs infantils, desfilada de disfresses, muixerangas, jornades dedicades a l’esport, tastos de vi, concursos d’escacs o la mascletá en honor al patró a càrrec de la pirotècnica Reyes Martí. Com destaca el seu regidor Raúl Mota, les Festes de la Verema oferiran un ampli i atractiu elenc d’esdeveniments lúdics i culturals amb els quals, un any més, posarem en relleu la idiosincràsia de la nostra cultura, costums i arrels”. Una festa per a “participar, gaudir i compartir amb tots aquells que vulguen viure aquesta experiència tan especial, tant chestanas i chestanos com a visitants”, conclou.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*