Els municipis de Requena-Utiel executen el 100% de les obres del primer PIFS amb una inversió global d’1,5 milions d’euros

Visita del alcalde de Chera, Alejandro Portero, a la Diputació de València.
Visita del alcalde de Chera, Alejandro Portero, a la Diputació de València.
Visita del alcalde de Chera, Alejandro Portero, a la Diputació de València.
Visita del alcalde de Chera, Alejandro Portero, a la Diputació de València.

Un total de 27 actuacions realitzades i vora 1,5 milions d’euros invertits és el balanç  del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), el programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear  al accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.

Aquesta decisió va suposar per als 9 municipis que integren la comarca la possibilitat de dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per manca de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques. Inversió que, al temps, possibilitava la generació o, si escau, la conservació de fins a 50 llocs de treball directe en la zona, aconseguint d’aquesta manera un notable impacte social.

Els ajuntaments van tenir un primer termini de poc més de dos mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l’ajustat, s’ha saldat amb un 100% d’execució. En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena”.

Resoldre “problemes reals”

Els 1.490.080,27 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS en els municipis de Requena-Utiel han servit per a dur a terme un total de 27 actuacions, el 33% de les quals corresponien a direccions i projectes d’obra i la resta, 18, a inversions directes en béns i serveis municipals. D’aquestes, 9 (47%) han anat destinades a la rehabilitació o ampliació de l’equipament, tant esportiu, com cultural, social i administratiu. La reurbanització, asfaltat o pavimentació de carrers i la millora de carreteres i camins ha sigut l’objecte d’unes altres 5 actuacions (28%), a les quals s’uneixen 3 intervencions en zones verdes i 1 destinada a millorar l’enllumenat públic.

En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre’s, bé per manca de recursos o simplement per desinterès”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que eixes inversions s’executen i hui siguen realitats que poden gaudir els veïns dels municipis valencians”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*