L’Hospital de Manises amplia els panells d’anticipació per a xiquets amb autisme també als quiròfans

Post també disponible en: Castellano

El Departament de Salut de Manises va ser pioner en l’adaptació de l’entorn hospitalari per a xiquets i xiquetes amb Trastorn d’Espectre Autista en Urgències, i ara també obri pas en la seua implantació en el Bloc Quirúrgic. 

Els panells d’anticipació són uns cartells situats en llocs estratègics de l’hospital que expliquen al pacient quin és el procés al qual se sotmetrà. 

Les famílies també poden descarregar els cartells des de la pàgina web de l’hospital abans de la visita, per a preparar als més xicotets i reduir les situacions de sorpresa o estrés. 

Els panells contenen fotografies, dibuixos i text que expliquen pas a pas en què consistirà l’atenció i què és el que han de fer.

Els xiquets i xiquetes amb TEA són més sensibles als estímuls i moltes famílies eviten l’atenció mèdica per la mala experiència que pot generar. Per això, és important l’anticipació i que vagen preparats per endavant per a reduir l’estrés.

El Departament de Salut ha organitzat per a l’11 d’abril les II Jornades de l’Espectre Autista: L’Autisme en Femení, per a parlar de la importància i les particularitats del diagnòstic en dones i xiquetes.

La Unitat de Neurorrehabilitación Infantil de l’Hospital de Manises porta anys treballant en l’adaptació de l’entorn hospitalari per als xiquets i xiquetes amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Fa 10 anys, el centre ja va ser pioner en la implantació dels panells d’anticipació en Urgències, i ara, torna a liderar l’atenció especialitzada als joves amb TEA amb la introducció d’aquest mateix sistema en Quiròfans i Consultes Externes. 

Concretament, els panells d’anticipació són uns cartells situats en llocs estratègics de l’hospital que expliquen al pacient en què consistirà el procés al qual se sotmetrà, quins són els passos a seguir i què és el que ha de fer per a facilitar el procés de l’atenció sanitària. A més, les famílies també poden descarregar els panells en forma de targeta des de la web de l’Hospital de Manises, per a començar a explicar als xiquets i xiquetes amb TEA com serà la visita al centre i, d’aquesta manera, reduir les sorpreses i factors d’estrés.

Els panells contenen fotografies i dibuixos de les diferents sales, processos i aparells mèdics que els més xicotets es trobaran durant l’atenció hospitalària i, a més, expliquen pas a pas què és el que han de fer i què és el que poden esperar, depenent del servei que vagen a utilitzar. 

“Els xiquets i xiquetes amb TEA poden mostrar comportaments o conductes desajustades derivades de l’ansietat davant situacions que els resulten desconegudes”, explica Celia Tena, logopeda de la Unitat de Neurorrehabilitación Infantil del Departament de Salut de Manises. “Això es deu a la manera diferent que tenen de processar els estímuls, la dificultat per a variar les seues rutines, i la sensibilitat a uns certs factors, com la llum, el soroll, el tacte…”, ha continuat sobre aquest tema. D’aquesta manera, ha incidit en la importància de preparar-los per endavant, perquè arriben a l’Hospital sabent exactament què és el que succeirà. 

“Això contribueix a reduir l’estrés, i evita que l’atenció hospitalària es puga convertir en una experiència traumàtica”, ha assenyalat Tena, i ha detallat: “El programa es basa en part a la capacitat tan desenvolupada que tenen els xiquets i xiquetes amb TEA per a processar la informació visual, que facilita la comprensió de l’entorn a través de les imatges”. 

D’aquesta manera, ha explicat que les targetes combinen imatges reals de les sales amb pictogrames i explicacions de text per a afavorir la comprensió. “Amb un sol colp de vista, el xiquet o la xiqueta pot visualitzar i comprendre què és el que passarà una vegada vaja a l’Hospital, i hi ha moltes possibilitats de millorar la seua col·laboració amb l’exploració mèdica”, ha indicat Tena. 

L’experiència ha comptat amb un bon acolliment per part de les famílies i del personal mèdic. “Moltes vegades, els pares i mares eviten acudir al metge o el fan amb inquietud per por del malestar que això genera sobre els xiquets i xiquetes. A més, la iniciativa també ha sigut molt positiva per al personal mèdic, ja que facilita l’exploració dels pacients amb TEA”, ha finalitzat sobre aquest tema. 

Els panells d’anticipació també poden ser d’utilitat per a xiquets i xiquetes que no estan diagnosticats amb TEA, però que tenen altres condicions com una experiència negativa prèvia en la visita al metge, o un dèficit auditiu, entre altres. 

El material dels panells d’anticipació està disponible en la web de l’Hospital de Manises perquè les famílies puguen descarregar-los prèviament a la visita. 

II Jornades de l’Espectre Autista: L’Autisme en Femení

A més, l’Hospital de Manises també ha organitzat les II Jornades de l’Espectre Autista: L’Autisme en Femení, que se celebraran el pròxim 11 d’abril en el Col·legi Oficial de Metges de València. En aquesta ocasió, Manises ha posat el focus en la detecció de l’autisme en xiquetes. “Històricament, les dones i xiquetes amb TEA han estat infradiagnosticadas, i això pot generar molts problemes en el seu desenvolupament posterior. Per això, és important identificar les peculiaritats de l’autisme en les xiquetes i garantir un diagnòstic òptim”, ha indicat Celia Tena.

Les Jornades comptaran amb diferents conferències i xarrades, algunes d’elles impartides per professionals de la Unitat de Neurorrehabilitación de l’Hospital de Manises, com l’equip de Valoració i Diagnòstic, el coordinador de la Unitat, el Sergi Güemes Márquez, o María Motos Muñoz. Tots ells parlaran de la importància d’una investigació específica per a dones i xiquetes amb TEA, i explicaran com és el procés de valoració i diagnòstic.

Igualment, també participaran professionals de la psicologia per a parlar de les conseqüències del diagnòstic tardà, o els principals senyals d’alerta de TEA en les dones i xiquetes. A més, intervindrà Sara Codina, autora i conferenciant de mujeryautista.com, amb la seua xarrada ’40 anys sent autista i jo sense saber-ho”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*