El 98% de les intervencions bariátricas que es realitzen en el departament de salut de Manises són mínimament invasives 

Post també disponible en: Castellano

L’Hospital de Manises frega les 3.200 intervencions en cirurgies d’aquest tipus des de la seua posada en marxa. L’estada mitjana post operatòria ha evolucionat des dels 9 dies de 2011 fins a l’actual estada de menys de 48 hores, amb una morbiditat post operatòria de només el 8,3%, inferior al 10% que recull la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat 

El centre hospitalari ha aconseguit consolidar una Unitat de l’Obesitat i Cirurgia Bariátrica de referència, formada per un equip multidisciplinari, especialitzat en el tractament d’aquesta patologia

“M’ha suposat un canvi de mentalitat i un canvi físic per a tota la vida. Hi ha gent que no em coneix perquè he passat de pesar 136 quilos a 70 en un any i mig”, assenyala Javier, operat en 2019 

Especialistes de la Unitat formen a professionals d’altres centres en les tècniques i les experiències en cirurgia bariátrica

En l’actualitat, 1,5 milions de valencians pateix sobrepés i més de 600.000 persones pateixen obesitat, una malaltia que ha augmentat un 10% en la Comunitat, amb 382.000 homes (el 19%) i 286.100 dones valencianes (el 14%) que la pateixen. Es tracta d’una malaltia multifactorial, conseqüència de factors intrínsecs a la persona, com l’herència genètica o la predisposició metabòlica però altres apresos, com els hàbits de consum o l’escassa activitat física; i també deguda a condicionants socials, econòmics i culturals. 

“L’obesitat és una patologia que en els últims anys està afectant cada vegada més persones, i que en casos on ho aconsellen els professionals, necessiten passar pel quiròfan per a oferir una solució de garanties”, indica Oscar Ferro, cirurgià especialitzat en obesitat de l’Hospital de Manises, qui destaca que el centre hospitalari porta realitzant aquesta cirurgia des de fa quasi 15 anys, amb 3.191 intervencions, realitzades en la Unitat de l’Obesitat i Cirurgia Bariátrica. Aquesta unitat està formada per un equip multidisciplinari, especialitzat en el tractament d’aquesta patologia.

La gran majoria dels procediments es realitzen per laparoscòpia (un 98% de les intervencions) com a alternativa mínimament invasiva a la cirurgia oberta convencional. Això ha suposat una millora en l’estada mitjana post operatòria, que ha evolucionat des dels 9 dies de 2011 fins a l’actual estada de menys de 48 hores.

“La cirurgia bariátrica ofereix una pèrdua de pes substancial i mantinguda a llarg termini, una solució per a l’obesitat mòrbida ja que és una intervenció eficaç per a la normalització del pes i el control de les comorbiditats”, apunta el cirurgià de bariátrica, Oscar Ferro.

A més, els pacients que pateixen complicacions després d’operar-se són menys que la taxa que reflecteix la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat (SECO) ja que la morbiditat postoperatòria de les persones operades en el Departament de Salut de Manises se situa en un 8,3%, inferior al 10% que recull SEC, sent una mostra de la qualitat assistencial oferit en aquesta Unitat, referent a nivell nacional. 

Com a factor de risc per a la salut, l’obesitat influeix en la diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, artrosi, apnea del son, cardiopatia isquèmica o càncer, patologies totes elles que redueixen l’esperança de vida en els pacients obesos, especialment com més gran siga el grau de malaltia.

En aquesta mateixa línia, l’especialista en cirurgia bariátrica de l’Hospital de Manises, Pablo Aragó, apunta que “al llarg d’aquests anys, hem adquirit una experiència i coneixements que hem posat al servei dels nostres pacients, i que volem estendre a altres especialistes que s’estan formant en aquesta especialitat”.

Canvi de vida 

“Ajudar als pacients amb obesitat és un pas essencial per a mitigar l’impacte de les malalties no transmissibles com el càncer, les malalties cardiovasculars, la diabetis mellitus tipus 2 i les malalties respiratòries cròniques, ja que el sobrepés i l’obesitat constitueixen factors de risc directe. L’obesitat obri la porta a altres malalties”, assenyalen tots dos especialistes.

Un dels pacients relata el seu radical canvie de vida després de la intervenció: “M’ha suposat un canvi de mentalitat i un canvi físic per a tota la vida. Hi ha gent que no em coneix perquè he passat de pesar 136 quilos a 70 en un any i mig. Com de tot, però molt més sa. I respecte a l’esport, abans no m’havia plantejat ni córrer cinc quilòmetres i ara faig mitjanes maratons”, assenyala Javier, qui es va sotmetre a l’operació al novembre de 2019. 

Unitat de referència

L’Hospital de Manises compta amb una Unitat de l’Obesitat i Cirurgia Bariátrica formada per un equip multidisciplinari on participen endocrins, psiquiatres, nutricionistes, cirurgians i anestesistes que després d’estudiar al pacient aporten la solució més adequada. Una vegada aquests professionals sanitaris han fet un diagnòstic de la situació del pacient, i veuen que la cirurgia és la millor opció, proposen diverses tècniques per al tractament de l’obesitat, amb uns terminis d’espera molt ajustats per a reduir l’ansietat i desmotivació del pacient.

El procés per a tornar a un pes saludable sempre requereix de suports, tant de l’entorn del pacient com dels professionals mèdics, i és necessari l’adopció d’estils de vida saludables i canvis importants en l’alimentació. “L’alimentació després de l’operació és una dels principals dubtes, d’aquí ve que els nostres nutricionistes facen seguiment de cada pacient o realitzen jornades de nutrició per a explicar-los les dietes que han de seguir”, assenyala el Dr. Aragó.

Així, el Departament de Salut de Manises ha organitzat iniciatives com el Curs d’Immersió Clínica en Cirurgia Bariátrica i Metabòlica que imparteixen els professionals del servei de cirurgia general i digestiva de l’Hospital de Manises en el qual explicaran les tècniques i l’experiència amb els diferents tipus d’intervencions. Una iniciativa, en col·laboració de Medtronic, dirigida a professionals sanitaris interessats en la cirurgia metabòlica i que es desenvolupa en dobles sessions, amb una part teòrica i una altra pràctica sobre pacient.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*