Pediatres del Departament de Salut de Manises alerten del perill de les picades de meduses a l’estiu

Post també disponible en: Castellano

Els experts incideixen en la importància de prestar especial atenció als xiquets, sobretot als menors de 5 anys, a les persones amb historial d’al·lèrgies o amb problemes cardíacs

Juan Carlos Jurado, pediatre a l’Hospital de Manises, assegura que “sovint la persona afectada pateix angoixa, agitació, pèrdua d’apetit, conjuntivitis i mal de cap”.

L’època estival, marcada per aigües càlides i dies assolellats, implica una major presència de meduses en les nostres costes. En els últims anys ha augmentat la presència d’aquests organismes marins a causa de canvis en els corrents marins i a altres factors mediambientals. 

Aquesta situació exigeix una major atenció i preparació per part dels estiuejants, així com de les autoritats. En aquest sentit, des del servei de Pediattría de l’Hospital de Manises posen l’accent en la importància de conéixer com afecten les picades de les meduses i garantir la seguretat i benestar dels banyistes que gaudeixen de les costes mediterrànies.

Prevenció enfront de les meduses

Amb la finalitat de previndre picades, des del servei de Pediatria de l’Hospital de Manises es recorda que les autoritats advertiran del risc de presència de meduses als banyistes i procuraran que s’evite el bany en aqueixos moments.

“Com a banyistes hem de prendre precaucions en zones infestades per meduses, encara que estiguem lluny de la costa, evitant passar per zones on puguem esguitar-nos perquè l’aigua pot arrossegar cèl·lules actives de les meduses”, explica el Dr. Juan Carlos Jurado, Pediatre a l’Hospital de Manises.

En aquest sentit, els experts mantenen la importància de prestar especial atenció als xiquets, principalment als menors de 5 anys, a les persones amb historial d’al·lèrgies, problemes cardíacs o que hagen sigut picades anteriorment.

Tractament de picades de medusa

El primer que s’ha de fer per a per a curar la picada és netejar la zona afectada. Per a això, els experts asseguren que és millor no usar aigua dolça. El millor per a netejar la picada és utilitzar sèrum fisiològic o aigua salada. “Una rentada amb aigua de mar facilita l’eliminació del verí en la pell”, confirma el Dr. Jurat.

L’especialista explica que “submergir la zona afectada en aigua calenta salada a una temperatura d’al voltant de 40 °C durant 30-60 minuts) ajuda a controlar el dolor.

En cas que hi haja restes de tentacles, és important desfer-se d’ells amb pinces i mai usant les mans. A més, no cal fregar-se la ferida ni amb tovalloles ni amb arena. En tot cas, els experts recomanen acudir a un centre mèdic d’urgència si el dolor és molt intens o si l’estat de salut empitjora.

Causes de les picades

Les picades de les meduses estan caracteritzades per dolor, picor intensa i enrogiment i inflamació de la zona afectada. A més, la distribució del verí per l’organisme, després de la picada, pot conduir a una sensació d’opressió toràcica, enrampades musculars i, fins i tot, dificultat respiratòria.

L’especialista assegura que “sovint la persona afectada pateix angoixa, agitació, pèrdua d’apetit, conjuntivitis i mal de cap”. No obstant això, aquests símptomes cedeixen poques hores després de la picada.

Espècies de medusa al Mediterrani

Cada espècie de medusa genera diferents efectes negatius en la nostra pell. Els professionals de l’Hospital de Manises expliquen la importància de distingir entre aquestes espècies per a aplicar un tractament o un altre. Les meduses que pots trobar-te aquest estiu en la mar Mediterrània són:

  • Medusa ou caigut: el nom del qual fa referència al seu físic. La seua picada pot produir irritació en la pell i picor. Podria produir urticària, però els seus curts tentacles ho dificulten.
  • Medusa luminescent: se sol trobar en aigües obertes, però durant l’estiu s’acosta al litoral. Els seus llargs tentacles afecten gran superfície de la pell provocant irritacions, coïssor i, a vegades, ferides obertes. 
  • Medusa aguamala: arriba a la costa mediterrània a la primavera i roman en ella fins a tardor. La seua simple presència en la mar pot produir ferides i irritacions en la pell, encara que no genera quadres dermatològics greus.
  • Medusa comuna o també coneguda com a medusa lluna, medusa platet o medusa ombrel·la. És una de les espècies de meduses més abundants. La seua presència és pràcticament inofensiva.
  • Medusa de compassos: no és molt freqüent, però es troba en eixams. La seua picada suposa coïssor i picadors a l’inici i edemes i erupcions cutànies que romandran durant un temps en la pell.
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*