L’Hospital de Manises, premiat pel seu lideratge en sostenibilitat hospitalària

Post també disponible en: Castellano

El centre mèdic ha rebut el guardó internacional Most Sustainable Company in the Healthcare Industry – 2022 atorgat pel World Finance Sustainability Awards Program que premia els avanços en matèria de medi ambient i lluita contra el canvi climàtic

Entre les accions més rellevants, destaca la reducció en un 70% de la petjada de carboni

A més, aquest hospital públic valencià ha aconseguit reduir el consum elèctric en un 30%, del consum de gas natural en un 51% i el consum d’aigua en un 20%

L’Hospital de Manises ha sigut premiat pel seu lideratge en sostenibilitat hospitalària rebent el guardó internacional Most Sustainable Company in the Healthcare Industry – 2022 atorgat pel World Finance Sustainability Awards Program que premia els avanços en matèria de medi ambient i lluita contra el canvi climàtic. D’aquesta manera, s’ha posat en valor totes les accions dutes a terme pel centre sanitari convertint-lo en referent entre els hospitals públics valencians. “Aquest premi recolza i reconeix l’aportació del Departament de Salut de Manises a la salut del planeta. Una realitat que és important valorar i tindre en compte en l’àmbit hospitalari ja que es complementa amb la labor fonamental de cuidar de la salut de les persones”, ha explicat el gerent, el Dr. Ricardo Trujillo. 

L’evidència científica ha demostrat, des de fa anys, com la salut del planeta i dels ecosistemes està directament relacionada amb la salut de les persones. Aquesta realitat ja la demostra l’Informe Lalonde (1974) que les conclusions del qual avalen els efectes que el medi ambient té sobre la salut de les persones i que ja es van traslladar a tota la comunitat sanitària i assistencial mundial. És per això que el Departament de Salut de Manises (València), té com un dels seus principals objectius la lluita contra el canvi climàtic. I és que per a millorar la salut dels ciutadans és necessari un enfocament que integre la salut del planeta amb la salut dels ciutadans, aconseguint així una sostenibilitat que abaste tots els nivells.

Per això, des dels començaments, l’Hospital de Manises ha invertit en mesures que contribueixen a millorar l’eficiència energètica de les seues instal·lacions emmarcades en el Pla d’Eficiència Energètica. Entre elles, destaca la reducció en un 70% de la petjada de carboni. Aquest assoliment ha sigut possible gràcies a una gestió global d’infraestructures i instal·lacions i a la disminució de consums de gas, electricitat, aigua; així com reducció continuada de residus de paper, cartó i plàstics al llarg dels anys o la deixalla classificada i ordenada de totes les deixalles sanitàries.

Aquestes mesures, a més, s’alineen amb els nivells demandats per la Comissió Europea. I és que l’Hospital de Manises ja compleix amb les exigències europees de 2050, convertint-se així en un dels primers hospitals a aconseguir-lo i sent líder en la sostenibilitat europea. Això ha sigut possible per la constant reducció, any rere any, del consum elèctric des de 2013 en un 30%, reduint el consum de gas natural des de 2013 en un 51% i reduint el consum d’aigua des de 2018 en un 20%. 

D’aquesta manera, si s’atén els objectius proposats per la Comissió Europea en el seu Pacte Verd fins a 2030 el Departament de Salut de Manises ha obtingut una sèrie d’assoliments molt superiors al que s’estableix per les entitats públiques. Per exemple, la Comissió Europea estableix la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle del 40% respecte a 1990, la qual cosa en el cas de Manises representa un detriment del 70% respecte a 2013. 

D’altra banda, i amb l’objectiu de garantir una quota d’almenys el 32% de consum d’energia renovable sobre el consum d’energia bruta final, l’Hospital de Manises obté la quota d’energia renovable sobre el consum d’energia bruta final del 67%. Finalment, davant el suggeriment europeu d’una millora de l’eficiència energètica del 32,5%, el centre sanitari es col·loca en un valor del 41% de millora de l’eficiència energètica en l’edifici. 

I és que, tal com ressalta el gerent del centre sanitari el Dr. Ricardo Trujillo, “aconseguir aquestes dades en una empresa o companyia privada és important, però aconseguir-lo en un hospital públic, obert les 24h del dia tots els dies de l’any, amb una activitat constant que no cessa, és una excel·lent mostra que, des de la gestió, es pot fer molt per la salut del planeta i de les persones”. 

Aquestes dades reflecteixen que el centre hospitalari sol emet els gasos d’efecte d’hivernacle que puguen ser absorbits per embornals naturals com són els boscos, a més d’indicar que “els resultats ens motiven a continuar avançant cap a un Departament de Salut sostenible en línia amb les mesures que es prenen a nivell estatal i a nivell europeu complint amb totes les seues exigències”, explica el gerent.

A més, en conte als residus d’envasos plàstics no biodegradables, el centre hospitalari ha disminuït el seu consum en els últims cinc anys fins a un 70% passant de 5.780 en 2015 a 3.420 en 2021. “La qüestió dels residus en l’àmbit sanitari ha sigut sempre un objectiu a aconseguir ja que és una meta molt audaç. Aquesta reducció reeixida en els últims anys són també un aval que demostren l’obstinació de la nostra entitat”, explica el Dr. Ricardo Trujillo. 

En aquesta línia, el Dr. Trujillo recorda que “com a Departament de Salut, el nostre principal compromís és cuidar la salut que aplica a la nostra comunitat d’usuaris sense oblidar al nostre entorn. Per això, un dels nostres principals objectius ha sigut l’aposta pel compromís amb el medi ambient, la qual cosa comporta la reducció de les emissions de gasos nocius. És un compromís que adquirim fa ja més de quatre anys i que volem mantindre”. 

Tots aquests assoliments han sigut possibles ja que el Departament de Salut compta amb un sistema de gestió de la qualitat que ens permet mesurar i millorar. A més, han sigut certificats i auditats per institucions externes, experimentades. De fet, l’Hospital de Manises és el centre sanitari públic amb més àrees acreditades per diferents normes de qualitat segons el Registre Autonòmic de Certificacions en Qualitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Així, el centre compta amb la màxima acreditació QH que ha atorgat IDIS en 2020, la distinció EFQM 500+, la màxima distinció que concedeix el Club Excel·lència en Gestió (CEG) i el model d’internacional de gestió de la qualitat més reconegut i estés a Europa. També, és l’únic departament que compta amb tots els seus centres de salut certificats amb el segell ISO 9001 i 14001, les principals àrees clíniques certificades també segons aquestes normes ISO. Així mateix, disposa del certificat de SENSAR com a Hospital Segur.

L’Hospital, un edifici sostenible

L’edifici del propi Hospital compta amb un parc solar de 300 metres quadrats, instal·lat en la coberta de l’edifici, que permet generar aproximadament 12.000 litres diaris d’aigua calenta sanitària per a autoconsum. També disposa de 250 captadors solars fotovoltaics capaços de produir 40 kWp d’energia elèctrica. Les àmplies zones enjardinades de l’hospital, uns 10.000 metres quadrats dels 55.000 metres quadrats de la parcel·la, es reguen per degoteig amb l’aigua sobrant del procés d’osmosi inversa que proveeix l’hospital. Per al seu magatzematge, existeixen dos aljubs. També l’aparcament compta amb ventilació natural. 

Finalment, l’hospital està dotat de sistemes per a evitar la contaminació creuada i recuperar energia, així com de sensors per al bombament d’aigua de refrigeració i calefacció. Els sistemes de distribució d’aire per cabal variable, les calderes d’alt rendiment i les refrigeradores d’alta eficiència contribueixen també a l’estalvi energètic.

Manises, premiat per la seua sostenibilitat

Prova de tot el que aquest hospital valencià ha aconseguit en el camp de la sostenibilitat, en 2021 el centre sanitari va rebre el guardó que reconeix la implicació i l’obstinació per contribuir de manera positiva a la lluita en contra del canvi climàtic. El reconeixement va tindre lloc en el context del 38 Congrés d’Enginyeria Hospitalària, unes jornades en les quals el sector de l’enginyeria ha abordat el desenvolupament ambiental dels centres sanitaris. D’aquesta manera, el centre sanitari ha sigut l’únic hospital premiat de la Comunitat Valenciana en la categoria de “Emergència Climàtica”. 

Durant aquest congrés, Iván Ruiz, responsable d’Infraestructures de l’Hospital de Manises, va exposar els resultats i progressos que ha experimentat el centre sanitari des de la posada en marxa del Pla d’Eficiència Energètica en 2018. “Des de llavors, hem aconseguit reduir fins a un 43,5% la petjada de carboni. Aquest resultat és l’aval de la nostra aportació com a Departament de Salut a la salut del medi ambient i del planeta”

A més, l’Hospital de Manises ha aconseguit minimitzar en un 40% el seu consum de gas natural i ha estalviat 3,8 milions de quilowatts en energia. “A aquest nivell d’estalvi energètic que venim aconseguint des de 2018, se suma que el 65% de l’energia consumida en el centre sanitari prové de fonts renovables”, ha manifestat Ruiz en la seua exposició. “A més, cal tindre en compte que la climatització, la il·luminació i l’aigua constitueixen les principals despeses energètiques per a la majoria dels hospitals, que podrien beneficiar-se d’aquesta mena de plans per a rebaixar el seu consum.”, ha conclòs Iván.

Hospital de Manises

El Departament de Salut de Manises dona cobertura i assistència sanitària pública, tant ambulatòria com domiciliària a més de 193.000 persones de 14 localitats a través de l’Hospital de Manises, 10 centres de salut, 9 consultoris locals, 2 centres d’especialitats i l’Hospital de Crònics situat a Mislata. Des del seu naixement en 2009, el Departament de Salut ha consolidat un equip professional centrat en l’assistència sanitària segura i de qualitat. Ara, amb l’actual crisi sanitària derivada de la Covid-19, el Departament de Salut de Manises contínua la seua activitat ateses les instruccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, mantenint-se en els habituals nivells d’accessibilitat, qualitat, excel·lència assistencial i reputació corporativa, situant-se com tercer hospital públic de la Comunitat Valenciana amb major reputació, segons MERCO.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*