Xest rep a reconeguts directors internacionals amb motiu de l’I Curs de direcció de bandes

Post també disponible en: Castellano

Del 10 al 15 de juliol s’ha realitzat a Xest l’I Curs de direcció de bandes, organitzat per la Regidoria de Cultura i l’Associació Musical (AM) La Lira de Xest. L’activitat ha suposat la realització de diferents actuacions relacionades amb la música de banda que va culminar dissabte passat, 15 de juliol, amb un concert que va servir com a tancament del cicle de Serenates 2023.

I Curs de direcció de bandes de Xest

El curs ha estat dirigit pel mestre brasiler Darío Sotelo, director de la Banda Simfònica de l’Escola Municipal de Música de Sao Paulo i president honorari de la WASBI (Associació Mundial de Bandes Simfòniques i Ensembles), i ha comptat amb la participació de cinc alumnes. A més, han col·laborat activament en la realització d’aquesta formació la Banda Simfònica de l’AM La Lira i un octet de vent integrat per intèrprets de la localitat i de poblacions veïnes, amb la finalitat que els directors posaren en pràctica els coneixements adquirits en cada sessió. “És opinió generalitzada entre músics, directors, associació musical i Ajuntament que aquest primer curs ha sigut tot un èxit, destacant la gran participació, el treball i l’esforç, de professionalitat i de trobada humana. S’ha treballat tota la setmana des de les 4 de la vesprada a les 12 i mitja de la nit, amb assajos de més del 95% de la plantilla de la banda simfònica; fruit d’aquest ingent treball s’han preparat sis obres per a l’actuació de l’última serenata”, manifestava la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente.

Taula Redona

En el marc d’aquest I Curs de direcció de bandes, el saló de plens de l’ajuntament va acollir el divendres, 14 de juliol, una taula redona titulada Les bandes de música, un fenomen cultural internacional, amb les intervencions del director del curs, Darío Sotelo; de Felix Hauswirth, Membre Honorari Vitalici de l’Associació Internacional de Bandes i Grups Simfònics de Països Baixos; i de José Alamá Gil, compositor i professor de la Banda Municipal de València. Va moderar la taula el director de la Banda Simfònica de l’AM La Lira, Javier Enguídanos Morató, i l’acte va comptar amb la presència del director portugués Alberto Roque.

Els directors van posar en valor a les bandes de música com a màxim exponent de la cultura popular arrelada en la comunitat de diferents països del món i van subratllar com la Comunitat Valenciana és un exemple d’això, per la magnitud i qualitat de les seues bandes. Així mateix, tots van destacar valors associats a la música que es conserven gràcies a l’existència de les bandes, posant en relleu la humanitat, la creativitat, l’emoció i el sentiment, entre ells.

Per part seua, Sotelo va centrar el seu discurs en les bandes llatinoamericanes i va subratllar que són un element cultural que naix del poble i que aporta riquesa a la comunitat. Hauswirth va compartir la seua experiència coneixent diferents agrupacions en el món, especialment a Europa, els Estats Units i el Japó. Finalment, Alamá va narrar la creació de les bandes de Llíria, la seua localitat natal, per a exposar el fenomen social de les bandes a la Comunitat Valenciana. “Els directors que han participat en la taula tenen uns curriculos molt extensos i impressionants i és un honor tindre’ls a Xest”, manifestava la regidora. Per això, previ a l’acte, els directors van signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament, acompanyats per la regidora, l’alcalde de Xest, José Morell; el president de l’AM La Lira de Xest, Raúl Huercio; el director de la banda simfònica La Lira, Javier Enguídanos; i l’ex-alcaldessa de Bunyol, Jonquera Carrascosa.

Última serenata del cicle de 2023

El dissabte, 15 de juliol, va tindre lloc l’actuació final d’aquest I Curs de direcció de bandes de Xest, en la qual els cinc alumnes participants van prendre la batuta de la Banda Simfònica de l’AM La Lira per a demostrar l’aprés durant tota la setmana, sota la instrucció de Sotelo. L’actuació, al seu torn, estava emmarcada en la campanya Excel·lent de la Diputació de València i va servir per a tancar el cicle de Serenates 2023.

Els alumnes del curs de direcció José Masó Lorente, Mario Barberá Giménez, Oswaldo Olmos Jover, Víctor Rodrigo García i Gustavo López Aceituno van conduir l’execució de Pershing, de Gregory Fritze; An American Elegy, de Fran Ticheli; A el·legoria a la dansa dels oficis, de José Alamá Gil; Fantasia brasileira, de Ricardo Silva; i Suite 200 – Interdependència, de Victoriano València, respectivament. El programa es va tancar amb La Marchenera, dirigida pel mestre titular de l’agrupació, Javier Enguídanos Morató, i amb la interpretació de l’Himne Regional Valencià, de José Serrano. 

Durant l’acte, l’Ajuntament va fer lliurament d’un socarrat a Darío Sotelo, com a record del seu pas per Xest. Després del lliurament del detall, el director brasiler va dedicar al públic unes paraules. “La música és molt important perquè canvia vides; un cotxe es fa en qualsevol lloc del món, però la música es fa amb persones i té a veure amb la cultura d’un poble. La música, l’art i la cultura en general ens fan millors persones, perquè ací és on ens expressem. La música d’Espanya està reconeguda en el món, m’agradaria que valoren el que tenen, perquè aqueixa riquesa cultural es manté amb suport de l’administració i de la comunitat. Finalment vull agrair a tots els que han fet possible aquest curs i a tots els músics que estan hui sobre l’escenari, ja que amb el seu treball, amb la seua música, identifiquen al seu poble”, declarava el mestre.

Com a preludi del concert, l’octet de cambra que va participar en el desenvolupament del curs va oferir una actuació al carrer Pérez Galdós, amb l’alumnat del curs a càrrec de l’adreça.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*