Ximo Puig i Enric Juliana repassen la situació política i social actual en una nova trobada de APLEC a Riba-roja

Post també disponible en: Castellano

L’expresident de la Generalitat Valenciana reivindica el dret a canviar d’opinió mentre Enric Juliana parla d’un novembre que serà estudiat pels historiadors

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha organitzat aquest dimecres 29 de novembre la seua segona trobada de APLEC, amb la presència de l’expresident de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i l’escriptor i periodista Enric Juliana, per a abordar temes d’actualitat social i política, a més de tractar el llibre de Puig, ‘Una idea d’esperança’.
La trobada que s’ha articulat com un diàleg entre els dos homes as Castell de Riba-roja i amb més d’un centenar d’assistents, ha abordat com a eix central la qüestió de l’amnistia i les actuals tensions existents en determinats sectors socials que els dos homes han titllat de “novembre que serà estudiat pels historiadors”, i on Puig ha reivindicat “el dret a canviar d’opinió” prenent per prestades les paraules de Joan Fuster.
Puig ha explicat durant la seua conversa que “el que passa ací és el que està passant en el món” referint-se a la pujada de l’extrema dreta i a la “visibilitat” que ja tenen no sols en els parlaments sinó també al carrer. Així, l’ara senador ha emmarcat els altercats i tota la retòrica “populista” d’uns certs sectors de dretes, en “una resituació del neoliberalisme sota el populisme”. “El sense complexos del senyor Aznar és ara un sense complexos general” ha afirmat, rebaixant no obstant això la importància que cal donar a les manifestacions contra la aministía ocorregudes durant el mes de novembre.
“Es parla de grans manifestacions, però cal tindre clar que hi ha hagut majors manifestacions al nostre país com per exemple les del procés, la lluita pels drets de l’avortament o lgtbi, o en contra de la privatització de la sanitat” ha comentat Puig per a “contextualitzar” el que és una “gran manifestació”. “La diferència està en la virulència amb la qual s’exerceix i forma part del que ocorre en el món” ha sentenciat.
Per part seua, el director adjunt al periòdic de La Vanguardia, Enric Juliana, ha volgut assenyalar com a “punt crític” de la reacció social per l’amnistia, “la sobreactuación superba d’estaments de l’aparell de l’Estat”. “No hi ha hagut cap cos de funcionariat de l’Estat que no s’haja pronunciat excepte els militars” ha afirmat de manera crítica per la presència de manifestacions o crítiques que “no competeixen” a aquests cossos.
Juliana ha volgut fer a més una lectura dels setges a les seus del PSOE que atribueix al partit VOX per voler “sobrexpresarse” a la vista de la baixada de suport en les últimes eleccions. Per part seua, Puig ha parlat de “virus general” referint-se al hypernacionalismo espanyol en el qual es “patrimonializa Espanya per part de les elits, dificultant en moltes ocasions la pròpia entesa entre espanyols”. Així, Puig a defensat que hi ha diverses visions de ser espanyol “igual que ser valencià” i ha criticat “els vestits a mesura que ens obliguen a tindre per a ser un bon espanyol, català o finlandés”.
Durant la trobada Puig i Juliana han respost a preguntes del públic. Una d’elles sobre el futur del expresident en relació al PSPV, Puig ha respost que el seu futur passa per les futures decisions que el seu partit prendrà de manera “democràtica” però que mentre estiga de secretari general continuarà treballant en un projecte “obert, progressista i valencianista i no sectari que no sols estiga compost per un sector, sinó que siga el més ampli possible”.

SEGONA TROBADA DE APLEC

El ‘Àgora del Pensament Lliure Espai Cultural’ és el nou programa de conferències i trobades dedicades al diàleg i el pensament intel·lectual que en paraules de l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, “pretén ser un nou referent avantguardista a la província per a abordar una àmplia gamma de temes, des de política i ciència fins a qüestions d’actualitat o cultura, a través de convidats referents en les seues respectives àrees de treball que aportaran coneixements, a més de diàlegs significatius i diversitat de pensament”.
Segons va explicar l’Ajuntament durant la seua presentació a principi del mes de novembre, APLEC busca convertir-se en un far de coneixement i reflexió per a la societat en un moment “tan convuls” a tots els nivells i “on és necessari parar i desxifrar el que ens envolta”. Segons va explicar el regidor d’Art i Cultura, José Manuel Vila, “ APLEC pretén aportar a la societat claus i perspectives fins i tot diferents a les que estem acostumats per a oferir un referent seriós i de qualitat on trobar respostes, sense caure en diàlegs incomprensibles o elitistes”.
La setmana passada APLEC va rebre al director d’Amnistia Internacional España Esteban Beltrán en una conferència en la qual es va abordar el tema dels Drets Humans i l’actual situació entre Israel i Palestina.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*